(121 alacak senetleri, 221 alacak senetleri). Alıcılar hesabı ana hesap niteliğinde olup her bir alıcının hesabı, ayrı ayrı yardımcı defterlerde takip edilir. İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan alacaklarına karşılık aldığı bono ve poliçeler bu hesapta izlenir.
121 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan, vadesi 1 yılı geçmeyen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Alınan senet tutarları bu hesabın borcuna, tahsil edildiğinde veya elden çıkarıldığında alacağına kaydedilir.
Bu hesap, çoğu kez borç kalanı verir. Kalan vermediği durumlarda bilançoda gözükmez. Senetsiz alacağın oluşmasıyla bu hesap borçlanır, alacağın tahsil edilmesi, hazır değer çek alınması, bankaya havale edilmesi ya da senet alımı vb. nedenlerle alacaklanır.
121 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan vadesi 1 yılı geçmeyen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Finansal kiralama işlemlerinden doğan senetli alacaklar da bu hesapta izlenir.
“122 Alacak Senetleri Reeskontu Hesabı” Nedir? Bu hesap, dönem sonunda, bilançoda senetli alacağın tasarruf değeri yani peşin değeri ile gösterilmesi durumunda nominal değer ile peşin değer arasındaki fark, bir başka deyişle alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesinde kullanılan hesaptır.
İlgili 15 soru bulundu
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
122 alacak senetleri reeskont hesabı, alacak senetlerinin işletilmesine ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesi demektir. Bilançoda bulunan senetler üzerindeki nominal değer ve peşin değer farkı izlenerek aradaki fark bulunmaya çalışılır.
121 Alacak Senetleri
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan alacaklarına karşılık aldığı bono ve poliçeler bu hesapta izlenir.
İşletmelerin mal ve hizmet satışı gibi esas faaliyetlerden kaynaklanan ve vadesi bir yılı geçmeyen senetli ve senetsiz alacakların izlendiği bilanço hesap grubudur. (121 alacak senetleri, 221 alacak senetleri).
Borç Senetleri Hesabı, İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü, mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senede bağlanmış ticari borçlarının izlendiği hesaptır. Borç Senetleri Hesabı, Tek Düzen Hesap Planında “321” numara ile belirtilmiştir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Alıcılar Hesabı, Tek Düzen Hesap Planında 120 numara ile belirtilmiştir. Senetsiz alacağın doğması ile bu hesaba; borç, tahsil edilmesi halinde (ödemeler, aktarmalar ve hesaben mahsuplar dahil) alacak kaydedilir.
Senet, satılan bir mal veya hizmetin tutarları peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir. Borç senetleri ise borcumuza karşılık düzenleyip verdiğimiz, bedelini daha sonraki bir zamanda ödeyeceğimiz senetleri belirtmektedir.
Bir yıldan daha kısa sürede ödenecek senetsiz borçlar “320 satıcılar”, bir yıldan daha uzun süreli senetsiz borçlar “420 satıcılar” hesabında izlenir.
Alacak Senetleridir
Senede bağlanmış hakkın türüne göre kıymetli evrakın; alacak senetleri, eşya hukuku (emtia) senetleri ve hisse senetleri şeklinde sınıflandırıldığı yukarıda belirtilmişti.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na gelir kaydı suretiyle hesaba borç kaydedilir. İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
321 BORÇ SENETLERİ
İşletmenin ticarî ilişkileri dolayısıyla kısa vadeli senetli borçlarının izlendiği hesaptır. 320 SATICILAR hesabı gibi çalışır. Artışlar alacak, azalışlar borç tarafına kaydedilir. Keşide edilen kısa vadeli senet 321 BORÇ SENETLERİ hesabının alacağında izlenir.
221 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin ticari işlemlerinden kaynaklanan vadesi 1 yılı geçen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Finansal kiralama işlemlerinde doğan senetli alacaklar da bu hesapta izlenir.
Faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarının, kredili (veresiye) olarak yapılması halinde oluşan senetsiz alacaklar bu hesaba borç kaydedilir. Alacakların değersiz hale gelmesi, vazgeçilmesi veya tahsil edilmesi halinde alacaklandırılarak kapatılır.
102 Bankalar Hesabının İşleyişi: Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç tarafına, bankadan çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri için ödenen tutarlar bankalar hesabının alacak tarafına kaydedilir.
133 Bağlı Ortaklıklardan Alacaklar Hesabı
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile ( Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan ) bağlı ortaklıklardan olan alacaklarını içerir. İşleyişi: Bu hesaba. alacağın doğması ile borç. tahsili halinde alacak kaydedilir.
127 Diğer Ticari Alacaklar Hesabı: Ticari faaliyetler sonucu ortaya çıkan ve diğer ticari alacak hesapların kapsamına girmeyen diğer çeşitli senetsiz ticari alacakların izlandiği hesaptır. 127 Diğer Ticari Alacaklar Hesabının İşleyişi: Diğer çeşitli alacaklar ortaya çıktığında bu hesaba borç olarak kaydedilir.
124- Kazanılmamış Finansal Kiralama Faiz Gelirleri (-) hesabı, finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan alacaklar ile kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.
322-BORÇ SENETLERİ REESKONTU 250 250 Page 11 ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminatların izlendiği hesaptır.
322 BORÇ SENETLERİ REESKONTU HESABI (-)
322 Borç Senetleri Reeskontu Hesabının İşleyişi: Hesaplanan reeskont tutarları bu hesaba borç kaydedilirken, 647 Reeskont Faiz Gelirleri Hesabı'na alacak yani gelir kaydedilir. İzleyen dönemde hu hesap 657 Reeskont Faiz Giderleri Hesabı'na aktarılarak kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri