Ayrıca, idari para cezası ise Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) olarak nazım hesaplarda izlenmiştir.
Gecikme zammı Gecikme faizi ve her türlü cezalar gider olarak yazılmaz. KKEG olarak hesaplarda takip edilir.
Para cezaları gider yazılmaz. Kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıt yapılır.
24 May İdari Para Cezaları Nereye Ödenir? İdari para cezaları, genel olarak mal müdürlüklerine ödenir. Bazı kurumların verdiği idari para cezaları, cezayı veren kurum tarafından tarafından tahsil edilmektedir.
Kabahatler Kanunu'nun 17. maddesine göre, mahalli idareler tarafından verilen idari para cezaları da, ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsil edildiği için idari para cezalarının affı/yapılandırılması 7440 sayılı Kanun kapsamında ...
İlgili 32 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
İdari para cezalarına örnek vermek gerekirse, trafik cezaları, SGK tarafından işverene kesilen cezalar, yoklama kaçağı veya bakaya kalma kabahatleri nedeniyle Askeri Ceza Kanunu gereği verilen cezalar, imar kirliliği nedeniyle belediye encümeni tarafından verilen cezalar sayılabilir.
İdari yaptırım kararı veren idareler; idari para cezalarını, kanuni ödeme süresi içinde ya da idari yaptırım kararlarının kesinleşmesinden önce ödemek isteyen kişilerden tahsil edecek ve tahsil ettiği tutarları Hazine hesaplarına aktaracaktır.
Adli Para Cezası ve idari Para Cezası Farkı
Bir başka ifadeyle idari para cezası kabahat karşılığında kanunda öngörülen ve kanunda açıkça gösterilen idarî kurul, makam veya kamu görevlileri kararı ile uygulanan ceza türüdür.
Hükümlü ödeme emri kendisine tebliğ edildikten sonra 30 gün içinde Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosuna başvurmalıdır. Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'ndan vergi dairesine ithafen yazılmış bir yazı alınmalıdır, bu belge ile ödemesi vergi dairesine yapılabilir.
İdari Para Cezası Tutanağı
Karar verilen idari para cezasına ilişkin tutanakta, kişinin kimlik bilgileri ve adresi, kabahat fiili, buna ilişkin deliller, karar tarihi ve kararı veren görevlilerin kimliği ve kabahatin işlendiği yer ve zaman açık bir şekilde yazılır.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
192 Diğer KDV : Fiilen indirilmesinin mümkün olacağı tarihe kadar ertelenen katma değer vergisinin, ertelemenin bir yıl içinde olması halinde kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
192.
Teşvikli yatırım mallarının ithalinde, gümrük idareleri ta rafından tarh ve tahakkuk ettirilerek ertelenen katma değer vergisi pasifteki ilgili hesabın alacağı mukabili bu hesaba borç kaydedilir.
136 muhasebe kodu olarak bilinen 136 hesap, diğer alacak hesaplarında dahil edilemeyen aynı zamanda ticari bir sebebe dayanmayan alacakların izlendiği hesaptır.
Kabahatler Kanunu uyarınca işlenen kabahat neticesinde kamu kurumlarınca uygulanan bir yaptırım türüdür. Mahkemelerce verilen bir para cezasıdır. Ödenmediği takdirde kişiye karşı icrai işlemler yapılabilmektedir. Adli sicile kaydedilir, ödenmediği takdirde hapis cezasına dönebilir.
Onbin Türk Lirası veya daha fazla idarî para cezasına karar verilmesi halinde dört yıl, Onbin Türk Lirasından az idarî para cezasına karar verilmesi halinde üç yıldır. Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin zamanaşımı süresi ise on yıldır.
Kesinleşen idari para cezaları, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre yukarıda birinci fıkrada sayılan idari para cezası vermeye yetkili makamlar tarafından tahsil edilir.” Bu nedenle kendi özel kanunundaki düzenleme gereğince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3. maddesine göre idare mahkemesi görevlidir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezalarının 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilebilmesi için, bu cezalara ilişkin idari yaptırım kararlarının kesinleşmesi gerekmektedir.
DMK'da sayılan suçlar dışında bir suç işleyip de cezası paraya çevrilen hükümlülerin memuriyete engel bir durumları yoktur. Çünkü Devlet Memurları Kanununda hangi suç ve cezaların memuriyete engel olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir. b) Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idarelere 5510 sayılı Kanunun 102'nci maddesi kapsamında uyguladığı idari para cezalarının kamu zararı olarak değerlendirildiği, kurum bütçelerinden ödenmesine imkan bulunmadığı ve buna neden olan kamu çalışanlarından rücu edilmesi gerektiği ...
İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır. İdari Para Cezalarında itiraz, dava açma süresi ve yeri hakkında bilgi verebilir misiniz? Cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerinde dava açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri