Bu dönemde çocukların ruh hallerinde sürekli değişmeler, öfke patlamaları, karamsarlık gibi durumlar hakimdir. Bu dönemde çocuklar otoriteye karşı koymaktan, eleştirmekten, hatalar bulmaktan, söz dinlememekten keyif alırlar. Bu durum anne babaları ve sosyal çevreyi zor durumda bırakmaktadır.
4 yaş dönemine geldiğinde çocuklar artık birçok şeyi merak eder ve sormaya başlar.
Dünyaca ünlü psikolog olan Erikson'a göre bu yaş grubu, kimlik kazanımına karşı rol karmaşası dönemine denk gelmektedir. Bu dönemdeki çocuklar özellikle kendilerinin kim olduğuna, hayattaki amaçlarına, gelecekte neler yapacaklarına karşı yoğun bir şekilde düşüncelere dalarlar.
Çocuklar bu süreçte sık sık hayatı, kendilerini ve çevreyi sorgulamaktadırlar. Sürekli bir anlam arayışı içerisindedirler. Aileyi çok severler fakat onlarla çok fazla zaman geçirmeyi, paylaşımlarda bulunmayı istemezler. Ailelerinin onları anlamadığını düşünürler ama aslında yine en büyük desteği ailelerinden bulurlar.
İlgili 17 soru bulundu
5-13 yaşında çocuklardır.
Çocuk bedenleri genellikle yıl cinsinden yaş aralığıyla (5-13) tanımlanır. Genelde gençler ve daha büyük yaştaki bireylerdir (13 yaş ve üzeri).
Ebeveynlerin depresyona yatkınlığı, erken yaşta ebeveyn kaybı, aile içi çatışma, huzursuz aile ortamı, taciz ve istismara uğrama, akran ilişkilerinin bozukluğu gibi çevresel etkenler ve iç denetimi gereğinden fazla olan ergenlerin depresyon geçirme olasılıkları artmaktadır.
Bu dönemde onlara karşı yaklaşırken empati göstermek, sabırlı olmak ve açık bir iletişim kurmak önem taşır. Bazen, ergenin sinirlilik hali, onun duygusal dünyasını anlama çabasının bir ifadesi olabilir. Bu süreçte, onlara destek vermek, onları anlamak ve onları yargılamamak çok önemlidir.
Büyüme ve gelişme, adolesanda belirgin bir hızlanma gösterir ve 11-16 yaşları arasında herhangi bir yaş diliminde başlayan ve genellikle 2-3 yıl süren büyüme hızlanmasına 'büyüme atağı' denir. Erişkin boy uzunluğunun %20-25 kadarı adolesan dönemde kazanılır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. ÇKK ile getirilen yeni yaklaşım ile çocuğun bir suçu işlediği değil, bir suça sürüklendiği kabul edilmiştir.
Çoğu 3-4 yaşlarında. Bilimsel gerçeklere ve aletlerin çalışma biçimlerine ilgi göstermeye başlar. Atlayarak ve geriye doğru sayabilmeye, basit toplama ve çıkarma işlemleri yapabilmeye başlar. Neredeyse tamamı 3-3,5 yaşlarına gelinceye kadar.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Kesin zaman çizelgesi çocuktan çocuğa farklılık gösterse de, tüm yeni doğanlarda kademeli bir ilerleme ve gelişme gözlenir. Fiziksel bağımlılıktan kurtulma ve bazı zihinsel becerilerin edinilmesi ise keşif dönemi olarak adlandırılan bir süreçle gerçekleşir.
Kilo kaybı, adet kesilmesi, aşırı hareketlilik ve cinsel soğukluk gibi belirtilerle seyreden bu hastalık tipik olarak ergenlik çağındaki kızlarda görülen ve yaşamı tehdit eden ciddi bir ruhsal bozukluktur. Sorun aile içi çatışmalarla çok ilgilidir.
•Geç ergenlik (18-25 yaş)
Fiziksel gelişim • Genç kadınlar genelde fiziksel gelişimlerini tamamlar.
Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir.
Ergenlerle iletişim kurarken yargılayıcı, küçümseyici, sorgulayıcı ifadelerden kaçının. Başkalarının yanında eleştirmemeye, şikayet etmemeye, utandırmamaya özen gösterin. Düzeltilmesi gereken bir davranışı olduğunu düşünüyorsanız bunu mutlaka başbaşayken konuşun.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergenlik döneminde sık görülen depresyon belirtileri: Can sıkıntısı, huzursuzluk, aşırı yeme, aşırı uyuma, okuldan ve evden kaçma, alkol ve madde kullanımı, davranış sorunları, düşük kendilik değeri, zayıf vücut algısı, yetersiz baş etme becerileri, hezeyanlar, intihar düşünce ve girişimleri görülebilir.
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Bu gibi durumlarda uyum bozuklukları, aşırı uçlara sapmalar, depresif duygudurum, panik bozukluk ve yetersizlik gözlenebilir. Ergenlik döneminde bağımsızlığa duyulan ihtiyaç artışından ve cinsel uyanıştan kaynaklanan bireysel ve toplumsal uyum sürecinde problemler yaşanması olası bir dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri