Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir.
200 yıllık bir geçmişe işaret eden Kürt böreği tarihçesi, 19. Yüzyıldan günümüze dek sıra dışı bir köprü oluşturmuştur. Sarı Mehmet tarafından yapılan ilk sade börekler zamanla pudra şekeriyle birlikte servis edilmeye başlar.
Kürt Böreği / Arşiv
Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstambul'da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” dedi.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
İlgili 37 soru bulundu
İzmir Tepecik'te efsane bir Kürt Böreği diğer adıyla Hamal Böreği - YouTube.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Üzerine pudra şekeri dökülerek yenen Kürt Böreği, günün her saatinde tüketebileceğiniz katkısız halde üretilen en lezzetli Çengelköy Börekçisi ürünlerindendir.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
Bir börek zinciri olan Levent Börek adlı işyeri bu böreği 'küt böreği' diyerek pazarlamış. Size ve bütün Türkiye'ye kısa bir tarihçe sunayım. Bu böreği tanıtanlar ve yayanlar da Biliceli Kürtler'dir. Bu nedenle, böreğin adı 'Kürt böreği'dir.
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Küt böreğini, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Ilık ya da soğuk böreğe pudra şekeri dökmeniz, şekerin erimeden kalmasını sağlayacaktır.
Erzurum Su Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Baklavalık yufkamızı yağlanmış fırın tepsimize 3′ er adet diziyoruz, eşit şekilde. Üzerine karışımdan gezdiriyoruz. Tekrar 3 adet yufka tekrar üstüne yağla süt koyuyoruz. Yufka bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
Uygun bir tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamurları üst üste dizin. Yağınız kaldıysa aralarına yağ sürün. Hepsi bitince en üste de yağ sürüp 180 derece fırında 45 dakika kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin. dilerseniz pudra şekeri serpip sıcak servis yapın.
Bir tepsiye dizeceğiniz çiğ haldeki böreklerinizi, üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece bu şekilde buzdolabında (buzlukta değil) bekletmelisiniz. Ardından buzdolabından çıkardığınız börekleri yine hava almayacak ve birbirine değmeyecek şekilde saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine yerleştirmelisiniz.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Cevizli Börek ( Bingöl Yöresine Ait Bir Tariftir)
Üretim yöntemi nesiller boyu börek ustalarının çırakları eğitmesi ile aktarılmıştır. Adana Kol Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
8. Leğen Böreği
Taze otlar, hafif lezzetler ya da et yemekleri gibi oldukça geniş bir mutfağa sahip Fethiye bölgesi, hamur işi konusunda da gelişmiştir. Bölgede hazırlanan ve hamur işi olarak tüketilen Leğen Böreği, Fethiye'nin yöresel lezzetleri arasında bulunur.
Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti patlıcan böreği, yapılışının zahmetli olmasının yanı sıra içerisinde hamur bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri