Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Trafik sigortası bankaların mobil uygulama, internet bankacılığı ve şubelerinden kolaylıkla satın alınıp ödenebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri Otomobil veya Taksiler için araç başına maddi zararlar 120.000 TL, kaza başına ise 240.000 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik sigortası çerçevesinde genellikle zarar gören kişinin hastane masrafları, sürekli sakatlık durumunda sakatlık tazminatı, kaza sonucu ölüm durumunda ise cenaze ve defin masrafları gibi bedeni zararlar karşılanır.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Trafik kazasının ardından yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Kazayı polise bildirmek, kaza yerinde tutanak düzenlemek, kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve tüm tarafların bilgilerini toplamak. Polis çağırmanın maliyeti, kazanın ciddiyetine ve durumuna bağlı olarak değişebilir.
"Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hiz- met bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.”
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
Hane Başı Destek Ödemeleri, Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşlarımızın doğrudan hesabına, hesabı bulunmayan vatandaşlarımızın ise TC kimlik numaralarına yapılmaktadır.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Maddi hasarlı trafik tespit tutanaklarının geçerlilik süresi tazminat davası konusunda 2 yıla kadardır. Bu süre kazanın sebep olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıldır. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olarak belirtilir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Otomobil Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Poliçe süresince kaza yapmayan sürücüler ilk yıl beşinci basamağa yükselir ve poliçe yenilerken %10 hasarsızlık indirimi elde eder. Kazasız ikinci yılda altıncı basamağa yükselerek %22, kazasız üçüncü yılda ise yedinci basamağa yükselerek %42 hasarsızlık indirimi elde edilebilir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri