14 Ayar Altın Değeri 14 Ayar Altın takılar diğer 8 ayar takılara göre çok daha iyidir. 8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz. Bu yüzden de 14 ayar altın takılar, doğru şekilde korunduklarında ve gerekli bakımlar yapıldığında ilk günkü görünümünü korurlar.
Bu nedenle, 14 ayar altının rengi zamanla değişebilir. Altının rengine etki eden faktörler arasında kimyasal reaksiyonlar, oksidasyon ve aşınma yer alır. 14 ayar altında bulunan diğer metaller, özellikle bakır ve gümüş gibi alaşımlar, zamanla tepkimeye girerek altının renginin değişmesine neden olabilir.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Altın takılar, doğru saklanmadığı ve kullanılmadığı takdirde zamanla kararabilir.
İlgili 28 soru bulundu
8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Siz 14 ayar altın alırken hem %58'lik altın fiyatı hem de kalan maddelerin fiyatlarını ödersiniz. Ancak 14 ayar altını satmak istediğinizde, kuyumcular yalnızca içerisinde bulunan altın bedeline para öder. Bu nedenle 14 ayar altın satarken zarar edilir.
Takılarınız altın, gümüş, platin, paladyum, paslanmaz çelik veya titanyum ise duş almanız bir problem yaratmaz.
Tuz ve Limon: Her evde bulunan pratik malzemelerden olan tuz ve limonla kararan kolyelere çözüm getirmek mümkündür. Kararmış olan kolyeler limonlu tuzlu suda bekletildikten sonra yumuşak bez yardımıyla silinerek eski haline dönmesi sağlanır.
Altın oranının değişmesi aynı zamanda altının ayarını da değiştirir. Bu nedenle 14 ayarda elde ettiğiniz bir rengi 22 ayarda elde etmeniz mümkün olmaz. Örneğin aşağıdaki resimlerde 14 ayar ve 22 ayarın çizgileri çekilmiştir. 14 ayar ve 22 ayar ürünler yalnızca kendi çizgileri üzerindeki renklere sahip olabilirler.
Dayanıklılık: 14 ayar altın, saf altına göre daha sert ve dayanıklıdır. Diğer metallerle alaşımlı olduğu için daha sert bir yapıya sahiptir. Bu da takıların günlük kullanıma ve daha uzun süreli kullanıma uygun olmasını sağlar. Özellikle yüzükler gibi daha çok kullanılan takılarda tercih edilebilir.
14 ayar altın, daha sert ve dayanıklı olmasının yanı sıra parlaklığını da korur. Mücevherat sektöründe yaygın olarak kullanılır ve daha ekonomik bir seçenek olarak tercih edilebilir. 22 ayar altın daha yüksek bir saflığa sahiptir ve genellikle %91.7 saf altından oluşur.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur.
Alacağınız altın zincir gerçek altından yapılmış olsa dahi yanlış muhafaza yöntemi ve yanlış kullanımda kolyenizin kararması muhtemel. Bu sebeple aldığınız altın kolye zincirin özelliklerini iyi bilmeli, hem de kolyenizi iyi muhafaza etmelisiniz. Altının oranı fazla olan kolye zinciri kolay kolay kararmaz.
Bu aşamada eğer yatırım amacıyla bir kolye alacaksanız, 22 veya 24 ayar kolye almanız tavsiye edilmektedir. Söz konusu tavsiyenin sebebi, 22 ile 24 ayar olan kolyelerde kullanılan saf altın oranının çok yüksek olmasıdır. Bu oranın yüksek olması, günün birinde yapacağınız bozdurma işlemlerinde size kar sağlayacaktır.
Altın Kaplama Takıların Bakımı
Makyaj, vücut losyonu, parfüm gibi kimyasal içerikli ürünler altın kaplama takıları olumsuz etkiler. Bu nedenle makyaj, losyon ve parfümünüzü uyguladıktan sonra birkaç dakika bekleyerek takılarınızı takabilirsiniz. Her kullanım sonrası takılarınızı silebilirsiniz.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
Saf altın binde 999,9 saflıktadır. 22 ayar altın ise %91,6 oranında altın barındırır anlamına gelir. 18 ayar altında %75 oranında, 14 ayar altında ise %58,3 oranında saf altın vardır.
Bu takıların tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biri paslanmaması ve kararma yapmamasıdır. 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılarak üretilen takılar arasında, en kaliteli olanı kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliklerdir.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri