Bu dönemde çocukların ruh hallerinde sürekli değişmeler, öfke patlamaları, karamsarlık gibi durumlar hakimdir. Bu dönemde çocuklar otoriteye karşı koymaktan, eleştirmekten, hatalar bulmaktan, söz dinlememekten keyif alırlar. Bu durum anne babaları ve sosyal çevreyi zor durumda bırakmaktadır.
18 yaş altındaki herkes çocuk sayılır.
Ergenlik döneminde birey, gözlenen fiziksel değişimlerin yanı sıra pek çok duygusal değişimi bir arada yaşar. Hormonal değişimler, duygu değişimlerini de beraberinde getirir. Özellikle akran ilişkilerinde ve akademik yaşantıda karşılaşılan zorluklar genci depresif ve mutsuz hissettirebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Bu sürecin normal gelişiminin bir parçası ve geçici olduğunu bilerek sabırlı davranmalıyız. Çocuğa bağırmak, kızmak ve şiddet uygulamak, çocuğun daha da negatif tavır almasından başka bir işe yaramaz. En uygun yaklaşım, sakin, kararlı ve sabırlı olarak, çocuğun sakinleşmesini beklemektir.
15 Yaş Psikolojik Döneminde Duygusal
Çocuk daha bağımsız bir birey olma çabasındadır ve aile ile geçirilen zaman azalırken arkadaşlarla geçirilen zaman artmaktadır. Kararlar alınırken artık daha mantıklı davranmaktadırlar. Bu dönemde romantik ilişkilere ve cinselliğe önem verilmektedir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
- Önemsiz konuları görmezden gelin. Sizi rahatsız eden durumlar olsa da sürekli eleştirmekten kaçının. - Yaptığı davranışları takdir edin ve ilgi gösterin. - Fikir ayrılıkları olsa bile uzlaşmak için uygun ortam yaratın.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir.
1.55 boyundaki kadınlar için 43,1- 52.6 kg arası ideal bir kilo olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında bu boydaki erkekler için de ideal kilo 45.8- 55.8 kg arasında hesaplanmıştır.
14 Erkek ve Kız Çocukların Ortalama Kiloları
14 yaşında bulunan bir erkek çocuğun sahip olması gereken ortalama kilo 53'tür. En düşük kilo 32 iken en yüksek kilo 70'tir. Kız çocukları için ortalama kilo 51'dir. En düşük kilo 37 iken en yüksek kilo değeri 66'dır.
14 yaşındaki kız çocuklarında yavaş yavaş ergenlik belirtileri görülmeye başlar. Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir. Bu yaştaki kız çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 53,3 kilogramdır.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Amacınız sözünüzü dinletmek, otoritenizi göstermek olmamalı; bunu hisseden çocuklar büyüklerle inatlaşma yoluna giderler. “Benim dediğim olmalı” diye değil, “Çocuğum bu konuda doğru olanı öğrenip uygulamalı” diye düşünün. Ona söz geçirmeye değil, onunla iletişim kurmaya ve duygularını anlamaya çalışın.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri