Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Yani kasko poliçesi alıcıya devrilmez.
Kasko sigortasının poliçesi süresi içerisinde iptal edilmesi durumu “kısmi iptal” olarak ifade edilir. Kısmi iptal durumunda poliçenin geri kalan süresi hesaplanır ve kasko sahibine para iadesi yapılır.
Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
Yeni bir araç aldıysanız poliçeyi yeni aracınıza aktarma şansınız da bulunur. Araç almadıysanız ya da aktarım talep etmediyseniz sigorta şirketi kaskoyu iptal eder. 1 yıl geçerliliği olan poliçe bitiş tarihinden önce iptal edilirse prim iadesi hakkı kazanırsınız.
Yıllık kapsamda düzenlenen kasko sözleşmelerinde, sözleşmenin düzenlenme tarihi ve iptal tarihi arasındaki zaman dilimi hesaplanır. Bu zaman dilimi için belirlenen kasko prim ödemeleri iade edilmez. İptal tarihinden sonra, sözleşmenin son geçerlilik tarihine kadar hesaplanan süre için ücret iadesi yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Yani kasko poliçesi alıcıya devrilmez.
Kasko sigortası 1 yıllık süre için yapılır. 1 yıllık sürenin dolmasını beklemeden araç sahibi kaskoyu iptal ettirebilir. Bu durumda kaskoyu yapan sigorta şirketi ile irtibat kurulması gerekir. Sigorta şirketi aracın kasko süresinin kalan kısmını araç sahibine iade eder.
Sigortacı için önemli olan bir husus bildirilmemiş veya yanlış bildirilmiş olduğu takdirde, sigortacı bu durumu öğrenmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir veya prim farkı isteyebilir. İstenilen prim farkının on gün içinde kabul edilmemesi hâlinde, sözleşmeden cayılmış kabul olunur.
Kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için trafik sigortasından ayrışarak istenilen zamanda kasko sigortası yaptırılabilir. Trafik sigortasında ise noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor.
Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kasko sigortası her yıl yenilenmek zorunda değildir. Kasko sigortası da bir yıl süre ile geçerli olduğu için sigorta yenilenmediğinde ya da kasko sigortasına ara verildiğinde indirim hakkı kaybolabilir.
Kasko sigortası zorunlu bir sigorta olmadığı için herhangi bir sebep göstermeden iptal ettirebilirsiniz. Ancak kaskonuzu iptal ettirdikten sonra çeşitli risklere karşı korunmasız bir durumda kalacağınızı unutmamanız gerekmektedir. Bu yüzde kaskonun iptal ettirilmesi tavsiye edilmez.
Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır.
Kasko Sigortası Genel Şartları
Trafik sigortalarıyla kaza ve hasar gibi durumlar tehlike altına alınır. Poliçe sahibi eğer söz konusu kazada hatalıysa karşı tarafın masrafları sigorta tarafından karşılanmaktayken, hatalı olan sizseniz karşı tarafın masrafları ödenmekte fakat masraflarınız sigorta dışında tutulmaktadır.
Tam Ziya ya da diğer söylem ile Perte Totale, sigorta poliçesi ile güvence altına alınan değerin poliçe ile verilen tehlikelerden birinin gerçekleşmesi sonucu ortadan kalkması, yok olması ya da ekonomik değerini kaybetmesidir.
Hocam başlangıcından iptal , poliçenin hiç yürürlüğe girmeden ve tutarda kesinti olmadan iptal edilmesi anlamına gelir.
Sigorta kapsamında yer alan bir gayrimenkul, mal ya da taşıtın sigorta poliçesinde belirtilen koşullar dahilinde onarılabilecek seviyede hasar görmesi durumudur. Kısmi hasar durumlarında sigorta konusu olan mal veya araç tamamen kullanılamaz hâle gelmez.
Mini onarımın kaskoyu bozmama durumu çoğu sigorta şirketinde uygulanır ve avantajlı bir ek teminat olarak sunulur. Çoğunlukla mini onarımın kullanılması kasko hasarsızlığını bozmaz. Yani limitler ve kapsam dahilinde mini onarım teminatının işleme sokulması kasko hasarsızlık indirimine olumsuz bir etkisi yoktur.
Sürücülere uygulanan ceza puanları ve belgelere el koyma gibi yaptırımlar trafik sigortası primlerinde artışa neden olacak. DUVAR - Trafik sigortası ile ilgili yapılan yönetmelik değişikliği nedeniyle artık trafik cezaları ödenecek sigorta primini etkileyecek.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Yani kasko süresi, poliçe ile belirlenen gün başlar ve aksi belirtilmediği sürece tam 365 gün sürer. Ancak burada “artık yıl” kavramına dikkat etmek gerekir. Bilindiği gibi bir yıl 365 gün ve 6 saattir. Bu nedenle 4 yılda bir “artık gün” yaşanır ve bir yıl 366 gün olur.
Yeni trafik sigortası genel şartları gereğince araç sahibinin, aracı satıldıktan sonra noter satış sözleşmesi ile poliçesini iptal ettirmesi gerekiyor. Eğer poliçeni iptal edilmesini talep edersen sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sana iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için ise yeni poliçe düzenlenmelidir.
Araç satışı gerçekleştikten sonra sigorta şirketinden kalan günler hesaplanarak prim iadesi alınabilir. İade alınacak prim bedeli, poliçe yaptırılırken ödenen miktara ve poliçenin iptal edildiği zamana göre değişir.
İptal talebi için poliçe satın alınan sigorta firmasına bir ön yazıyla birlikte, araç satış belgesi ve sigorta poliçesinin faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi gerekir. Talebi ve evrakları teslim alan sigorta şirketi, iptal işlemi için süreci başlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri