Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
Gerçek ise bu inanıştan oldukça farklı! Amerikan pediatri derneğinin son çalışmaları gösterdi ki , ağırlık egzersizleri gençlerde boy uzaması ve kalp damar hastalığı riskini değiştirmemekte.
Bu durum insanlarda ağırlık kaldırmak boy uzamasını engeller önyargısını oluşturmuş durumda şu an. Bu yüzden ergenlik döneminde ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz deniyor. Ama bunun hiçbir bilimsel kanıtı yok.
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
İlgili 18 soru bulundu
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Bu hastalıklara bağlı görülen boy kısalığı kaç santimetredir? - Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir.
İşte %100 tartışılmaz gerçek: ağırlık kaldırmak büyümenizi KESMEZ. Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
Kısacası ağırlık çalışmanın boyun uzamasına engel olduğunu gösteren hiçbir araştırma, çalışma veya bilimsel delil bulunmamaktadır. Amerikan Pediatri Derneği açıkça “ağırlık çalışmanın çocuklarda boy uzamasına engel olmayacağını” söylüyor.
Iowa Üniversitesi ve Maryland'deki Ulusal Kanser Enstitüsü'nden oluşan araştırma ekibi, ağırlık kaldırmanın vücudu daha yağsız ve kemikleri daha güçlü kıldığını ve bunun da ileri yaşlarda daha sağlıklı bir yaşamı beraberinde getirdiğini söyledi.
Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur.
Boy uzaması, kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Kısa boylularda büyüme plakları genellikle daha önce kapanır.
Aslında, uygun gözetim ve teknik talimat verildiğinde bir çocuğun büyüme plağında yaralanma olduğunu bildiren tek bir çalışma dahi yoktur (1). Hatta, gençlerde ağırlık antrenmanlarının normal büyüme ve gelişme sürecine zararlı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt da yoktur (10).
Evet. Fitnesse iyi başlamak için bu yaşta futbol,yüzme,basketbol gibi spor dallarına yönelse iyi olur.
Bu plakları geliştirmek için yapılacak en etkili hareketler genellikle esnemeye olanak sağlayan hareketlerdir. İp atlamak, yüzmek, basketbol oynamak, zıplamak, voleybol oynamak gibi aktiviteler de esnemeye katkı sağladıkları için boy uzamasında çok etkili aktivitelerdir.
Yaptığı spor boyuna etki ettiğinden değil.
Evde düzenli ve doğru şekilde uygulanan barfiksin boy uzamasına da yol açtığı görülür. Kalp ritmini değiştiren hareketlerden dolayı vücudun normale kıyasla yağ yakımını kolaylaştırır. Kol, karın, göğüs ve sırt kaslarını yakından etkileyen barfiks sayesinde tüm vücut hareket eder.
Gelişim döneminde squat ve deadlift yapmak boy uzamasını engeller. Kısaltmaz.
4-5 kilo ile başlaman gayet idealdir.
Çocukların genç yaşlarda egzersiz yapmaları önemlidir. Bu nedenle 14 yaşından itibaren halter kaldırmaya başlayabilirler. Düzgün duruş, sağlıklı bir beden gelişimi için bu önemli bir spordur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bir gecede boy uzamasını sağlayacak bir sihirli değnek yoktur. Sosyal medyada "boy uzatabileceğini" iddia eden bazı reklamları görmüş olabilirsiniz, ancak bunların hepsi yalandır.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri