4-) Duvar veya Objenin delinme direnci merminin delme gücünden fazlaysa ne olacak? C-) Merminiz duvardan geçemeyecek.
1500 metre yükseğe çıkan bir merminin yere düşüş süresi 10-15 saniye arasındadır. Bu süre içerisinde yorgun mermi sürekli hızlanır. Mermi ne kadar hızlanırsa öldürücü etkisi de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle halka açık yerlerde havaya ateş etmekten uzak durulması gerekir.
Mermilerin düşme hızı ölüm tehlikesi yaratıyor
Dr. Uzar, “Ülkemizde genel olarak kullanılan 9 mm bir mermi, namlu çıkış hızıyla 90 derecelik bir atışla 1250 metreye ulaşır. Benzer olarak 75 derecelik atışlarda 1200 metre, 60 derecede ise 1000 metre yükseklik kazanır” dedi.
Çunku delip gecerse akcigerlere temas edebilir veya delebilir. Akciğerin delinmesi durumu sıcak çatışmalarda yaşanması istenecek son olaylardandir. Tam zıttı bir durumun avantaj sağlaması da mümkündür. Örnegin mühimmat, omurgaya temas ederse ve saplanır kalırsa sinir uçlarına zarar vermeye devam eder.
Dr. Osman Celbiş ve Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un imzasını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, vücutta bırakılan mermi çekirdekleri, böbrek, karaciğer gibi organların iflasına yol açıyor, beynin fonksiyonlarını yitirmesine neden olabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Kurşunun vücutta bir fonksiyonu yoktur ancak dokularda birikerek ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kurşun solunum yolu, sindirim yolu ve ya deri teması ile vücuda girer.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Artık mermiler duvarlardan, haritada bulunan objelerden veya düşmanın içerisinden geçebilecek. Aklınızdaki soruları tek tek yanıtlayalım: 1-) Her duvar veya her objeden mermi geçebilecek mi? C-) Hayır, duvarın veya objenin kalınlığı bu duruma etki edecek.
* Örnek verir misiniz? Havaya sıkılan bir merminin öldüreceğini birçok kimse bilmiyor. Bir merminin namludan çıkış hızı saniyede 350 ile 450 kilometre arasındadır. Havaya sıkılan bir kurşunun ya da mermi çekirdeğinin iniş hızı ise bunun yarısı kadar, ortalama saniyede 200 kilometredir.
bütün olay hidrostatik basınç denen fiziksel hede. insan vücudu %90 sudan ibaret olan bir et torbası. sıvılar sıkıştırılamazlar. dolayısıyla kinetik enerjiyi yayan hidrodinamik şok dalgası bütün vücuda yayılırken nörolojik sensör görevi yapan hücrelere yoğun baskı uygular. biz bunu gözde ani bir ışık patlaması ve ...
Saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katını aşan sistem ile, hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometre hıza ulaştığı için yer yüzüne düşüş hızı da bu nedenle ölümcül olabilmektedir.
Havaya ateşlenen mermi, tırmanışını bitirdikten sonra (yerçekimi kuvveti nedeniyle) yere dönme sürecine geçer ve saniyede yaklaşık 90-180 metre hızla hareket eder. Üstelik saniyede 60 metre hızla hareket eden bir mermi boyutunda bir cismin bile bir insanın başına isabet etmesi ölümcül bir risktir.
102mm(4 inç) namlu boyu olan bir şarjörlü tabanca kullanılan fişeğin cinsine bağlı olarak 50 ile 75 metre arası değişen bir menzile sahipken, aynı menzili toplu bir tabanca ile elde etmek için 50mm(2 inç) 'lik namlu boyu yeterlidir.
Dış balistik;Bir mermi, hava direncini yenmek ve dengeli (stabil) uçuş yapmak için uçuş müddeti boyunca hedef noktasına doğru ilk çıkış pozisyonunda gitmek zorundadır. Eğer mermi pozisyonunu değiştirirse, hatta takla atarsa, bu uçuşun planlandığı gibi sonuçlanmamasına ve menziline düşmemesine sebep olur.
Açıklama: Nazar değdiğine inanılan kişiye kurşun dökülür. Bu işi yapan kişiye bakıcı denir. Kurşun dökülecek kişinin üzerine örtü örtülür. Bakıcı tarafından içinde su olan bir bakır kaba eritilmiş kurşun dökülür.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
(2) Ağırlığı (Boş) : 969 gr. (3) Uzunluğu : 217 mm. (4) Tesirli Menzil : 80 – 100 m. (5) Azami Menzil : 300 m.
Yorgun merminin düşme süresini kurşun tipinden ateşlenme hızına ve silah tipine kadar çoğu şey etkiler. Genel olarak aşağıya düşme süresi 10-15 saniye arasındadır.
özetle; kurşun, merminin (ki hafif silahlarda kullanılanına fişek denir) çekirdek adlı kısmının -genelde- pirinç (çelik de olabilir) kaplaması içinde yer alan ve ateşleme sonrası hedefe mermi yolunu daha istikrarlı bir biçimde izleyerek gitmesi için yerleştirilmiş olan dolgu maddesinin yapıldığı elementtir.
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Kurşun dökülürken döken kişinin besmele çekip "Benim elim değil, Fatma anamızın eli" dedikten sonra kurşunu su dolu kabın içine döker. Sonra katılaşmış kurşun parçaları suyun içinden alınıp kepçenin içine konulur ve tekrar eritilir. Bu kez erimiş kurşun, hastanın göbeği üzerinde su dolu tasın içine dökülür.
Kurşunun organizmaya en belirgin ve sık görülen giriş yolu solunumdur. Kurşun buharı ve tozları solunum yolu ile akciğerlere ulaşır ve akciğerlerden kana geçer.
Erişkinlerde kurşunun %95'i, çocuklarda ise %74'ü, kemiklerde depolanır (4,25). Ancak kronik hastalıklar, menopoz, gebelik ve böbrek yetmezliği gibi olgularda, kurşunun kemiklerden tekrar kan do- laşımına mobilize olabildiği düşünülmektedir (18). Çocuklarda kemik dokudaki kurşun oldukça mobildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri