Yan keser dişler 10 ila 16 aylar arasında çıkmaktadır ve 7 ila 8 yaş aralığında düşmektedir. Köpek dişleri 17 ila 23 ay arasında çıkmaktadır ve bu dişler 9 ila 12 yaşları arasında düşmektedir. 1. Azı dişleri 14 ila 18 ay arasında çıkmaktadır ve bu dişler 9 ila 11 yaş aralığında düşmektedir.
ALT DİŞLER
Süt köpek dişi: 17-23 ay arasında çıkar, 9-12 yaşında düşer. Süt 1. azı dişi: 14-18 ay arasında çıkar, 9-11 yaşında düşer. Süt 2. azı dişi: 23-31 ay arasında çıkar,10-12 yaşında düşer.
Süt dişleri kaç yaşında dökülür, merak ediyorsanız, sürecin tamamının bitmesi 12 yaşa kadar uzayabilir. 7 ila 8 yaş arasında alt çenede bulunan ön dişler düşmeye başlar. 9 ila 12 yaş arasında ise diğer dişler dökülür ve bu dişlerin yerini kalıcı dişler alır.
YAŞ 13. 13 yaşında tüm süt dişleri yerini sürekli dişlere bırakmıştır. 12 yaş dişleri olan 2. büyük azı dişlerinin de sürmesiyle 28 adet sürekli diş, dizideki yerini hemen hemen almış olur. 20 yaş dişi olan 3. büyük azı dişleri çene kemiği içerisinde gelişimine devam ederler.
Yukarıdaki diş oluşum dönemlerine baktığımızda 12 – 13 yaş arasında kalıcı dişlerin artık eski dişlerin yerine geçtiğini görmekteyiz. Bu dönemde birinci küçük azı, 14 yaşına kadar ikinci küçük azı ve 8 – 17 yaş arasında ise birinci ve ikinci büyük azı oluşmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
13-19 ay: Bebeğiniz 1 yaşına girdikten sonra ilk azı dişleri çıkar ve bunlar genellikle ağzın üst kısmında olur.
Çocuklarda sallanan diş, genellikle heyecan verici bir geçiş dönemine işaret etmektedir. Ancak bir kişi ergenliğe ulaştığında diş kaybı artık normal bir durum olarak karşılanmamaktadır. Bu nedenle ergenliğe ulaşıldığı dönemden sonra sallanan dişler için mutlaka diş hekimi muayenesi gerekmektedir.
“70 YAŞINDA BİLE ÇIKABİLİR”
“20'lik dişlerin erken çıkma nedenleri arasında genetik faktörler bulunabilirler. Adı 20 yaş dişi olmasına karşın 16 yaşında da çıkabileceği gibi 70 yaşında total protez kullanan bir kişide bile 20 yaş dişinin sürdüğü görülmüştür.
Büyük Azılarda 12 yaşlarında çıkar. Bu nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler verilen 3.
20'lik dişler çenenin arka kısmında 17 ile 25 yaş aralığında çıkar ya da çıkmaya çalışır. Genetik faktörler nedeniyle bu dişler erken de çıkabilir. 16 yaşında çıkabileceği gibi 70 yaşında tüm dişlerini kaybetmiş ve protez kullanan bir kişide de dişlerin çıkma olasılığı vardır.
Süt dişleri 6-8 yaşlarında değişmeye ve yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Diş değişimi 12 yaşına kadar devam eder. Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Dökülen ilk süt dişleri genellikle alt ön iki ve üst ön iki dişlerdir. Bunları yan kesici dişler (lateral), birinci azı dişleri, köpek (kanin) ve ikinci azı dişleri (sırasıyla) takip eder. Bununla birlikte, bazen bu süreç bir yıla kadar uzayabilir.
Süt dişi dökülmezse beraberinde ne gibi sıkıntıların yaşanma durumu söz konusu olabilir diye düşünebilirsiniz. Eğer ki yetişkin bir birey oldunuz ve süt dişleriniz hala daha dökülmediyse şu problemlere yol açmaya başlayacaktır; Diş çürümelerine zemin hazırlar.
Üst küçük azı dişleri 12 ila 16 aylıkken çıkar ve 9-11 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür. Üst büyük azı dişleri 20 ila 30 aylıkken çıkar ve 10-12 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür. Alt ön dişler 5 ila 7 aylıkken çıkar ve 6-7 yaş aralığına gelindiği zaman dökülür.
Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir. Her insan için sorun olan bu diş, neden olduğu ağrılar yüzünden insanların gündelik hayatını bile etkileyebilmektedir.
20'lik Dişlerin Çıkması İçin En Uygun Zaman Hangi Yaştır? En uygun zaman 18-30 yaşları arasıdır. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise 20 yaş dişleri çıkabilir.
1. Azı dişleri 13 ila 19 ay arasında çıkmaktadır, bu dişler 9 ila 11 yaşları arasında düşmektedir. 2. Azı 25 ila 33 yaşları arasında çıkmaktadır ve bu dişler 10 ila 12 yaşları arasında düşmektedir.
Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler ile kısa zaman içinde diş etlerini ve diş köklerini güçlendirip sallanmanın yok olmasını sağlayabilmektedirler. Klinik ortamında yapılan müdahalelerin yanısıra bazı özel ilaçlar veya bitkisel takviyeler ile de bu durumda istenen sonuçlar alınabilmektedir.
Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar. Tedaviniz bittikten sonra dişlerinizde sallanmanın devam etmesi halinde mutlaka bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.
Genellikle ilk sallanmaya başladı fark edilen süt dişi yaklaşık olarak bir hafta içerisinde düşecek duruma gelir.
Madde 24- Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise velisinden veya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz.
Çünkü yirmilik dişler çıkarken özellikle ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrı yaratabilir ve diş çürüklerine neden olabilir. 20'lik diş ismi 17-21 yaş aralığında çıktığı için böyle adlandırılır. Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar.
Şurada Paylaş! Yaşlanınca tekrar çıkan bu dişler süt dişleri veya kalıcı dişler gibi "diş seti" grubuna girmez. Normalde yetişkinlerin kalıcı diş setleri 6-18 yaş arasında tamamen çıkmış olur. Bazı insanlarda 25 yaşına kadar çıkan dişler görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri