2023 yılına ait Maliye Bakanlığınca açıklanan rakamlara göre trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda araç sahipleri ceza üzerinden %25 indirimden yararlanarak cezasını 327 TL olarak ödeyebilirler.
Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir.
Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır. 1 aylık gecikme durumunda %5, 2 aylık gecikme durumunda ise %10 oranında artış yaşanmaktadır. Trafik sigortası gecikme cezası en fazla %50'ye ulaşabilmektedir.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
İlgili 26 soru bulundu
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir? Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. " Trafik Sigortası Yenileme " başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır.
Trafik sigortasının süresi 1 senedir. Sigortanın bitmesinin üzerinden gün geçmeden yenilenmelidir. 1 gün bile geciktirilmesi ve yenilenmemesi cezai işlem gerektirir. Geciktirme süresi boyunca cezai işleme faiz uygulanır.
Sıfır araçlarda alım tarihinde poliçe düzenlenmelidir. İkinci el araçlarda ise 15 günlük süre bulunur. Söz konusu süreler dâhilinde zorunlu trafik sigortası yaptırmayanlara cezai işlem uygulanır.
Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve daha fazla ev hizmetlisi olarak çalışan kişiler, emeklilik, genel sağlık sigortası ve analık gibi bütün sigorta kollarından çalıştıkları gün sayısı doğrultusunda faydalanabiliyorlar.
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamada yaşanan bu durumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe giderek çözüme kavuşturmuştur.
1 ay içinde 15 gün boyunca çalışma durumu olan yarım zamanlı çalışanlar, geri kalan 15 gün için isteklerine bağlı olarak sigorta primi ödeyebilirler. Bu sayede çalışma süreleri 30 güne tamamlanmış olur. Ancak %35,70 TL'nin yaklaşık % 32'si kadar prim tutarının 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
İkinci El Araçlarda Trafik Sigortası Yaptırma Süresi
Aracı satın aldıktan sonra sigortayı yaptırmanız için 15 gün süreniz vardır. Ayrıca satın aldığınız aracın trafik sigortası varsa ve bu süre dolmamış ise 15 gün için bu sigorta geçerli olur.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları şu şekilde hesaplanmaktadır. 1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.
Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında sigortalı çalışanlar için görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, Kuruma verilmek zorundadır. ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilen kimlik numarası yazılır.
Mevcut uygulamaya göre; 60 günden fazla prim borcu olan Bağ-Kur'lular, prim borcunu ödemeden özel hastanelerden provizyon alamaz.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Sigortasız Araç Kullanma Cezası
2023 yılı için araç sigortasızlık cezası 436 TL olarak geçiyor. Cezaya tabi tutulduktan sonra 15 gün içerisinde cezayı ödemen durumunda %25 indirim uygulanıyor. Böylece ceza 327 TL'ye düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri