Bu kararla hiçbir stajyer, yarı yıl tatilinde staja gitmeyecektir. Ücretli izin sebebiyle de stajyer öğrencilerin ücretlerinin ödenmesi ve kesinti olmaması gerekmektedir.
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır. Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz.
Resmi tatil ve Pazar günleri staj günü olarak sayılmamaktadır.
Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır. Stajyere verilen staj maaşından herhangi bir yasal kesinti yapılmamaktadır.
Stajlar ancak yaz tatilinde ve/veya 15 iş günü sığdığı takdirde sömestr tatilinde yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Stajı ders dönemi içinde yapabilir miyim? gerektirmeyen dersleri olan son sınıf öğrencileri dilekçe ile başvuru yapmak koşuluyla dönem içinde de yaz stajı kapsamında staj yapabilir. Bu durumlar dışında akademik takvimde belirtilen eğitim-öğretim döneminde (sınav dönemleri dâhil) staj yapılamaz.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Stajyer maaşı nasıl hesaplanır? Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Stajyerlerin, staj yaptıkları işyerlerinde haftada altı gün ve toplamda 45 saatten fazla olmayacak bir süre boyunca bulunmaları gerekmektedir. Öğrencinin katılmadığı günlerde maaşının kesilip kesilmeyeceği, işyeri sahibinin kararına bağlıdır. Resmi tatil günlerinde ise staj yapılamaz.
15 Temmuz: 1 günlük bir resmi tatil olan 15 Temmuz, 2024 yılında Pazartesi gününe denk gelmektedir. 30 Ağustos: Zafer Bayramı, 1 günlük bir resmi tatildir. 30 Ağustos, 2024 yılında Cuma gününe denk gelmektedir.
Cevap: Resmî tatiller, bayram tatilleri, arife günleri ve pazar günleri staj günlerine dahil edilmemektedir.
Zorunlu staj yapan öğrencilere verilen stajyer maaşından herhangi bir kesinti yapılmıyor. Buna karşın gönüllü stajyerlerin almış olduğu maaş tüm yasal kesintilere uğruyor. Hafta tatili, resmi tatil veya yarıyıl tatil dönemlerinde, tatile denk gelen süreler için de herhangi bir kesinti uygulanmıyor.
Ara tatilde staj yapılmamaktadır.
Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
*Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. * Öğrenciye yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verilir.
Öğrenciye Ödenmesi gereken ücret: (30 gün çalıştığı durumda) 5.100,64 TL'dir. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.700,21 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
Stajyerin İzin Hakkı Var Mı? Zorunlu stajlarda izin hakkı yoktur. Ancak, acil durumlarda stajyerler amirlerine haber vererek izin talep edebilir.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Madde 12 – Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Devamsızlık süresi her ne olursa olsun bir işyerinde yapılan toplam stajın % 10'nu geçemez.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri