Bu bağlamda, 18 yaşın altında Bağ-Kur'a ödenen primlerin Bağ-Kur emekliliğinde dikkate alınabilmesi için de, 18 yaş altı devrelerde kişilerin sigortalı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
2229 sayılı Kanunun 7. maddesiyle 1479 sayılı Kanunun 24. maddesi değişmiş ve 04.05.1979 tarihinden sonra Bağ-Kurda 18 yaşından küçüklerin sigortalı olması imkânı ortadan kalkmıştır.
İsteğe bağlı Bağ-kur'lu olmak isteyenler en az 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
Sigorta başlangıcının olması için kişinin belirli bir yaşa gelmesi gerekir. 18 yaşını doldurmamış kişilere bazen staj ya da benzeri durumlardan dolayı sigorta yapılmaktadır. Fakat bu yapılan bu sigorta, sigorta başlangıcı olarak ele alınmamaktadır. Sigorta başlangıcının sayılabileceği en erken yaş 18'dir.
İlgili 27 soru bulundu
Sadece Çocuğa Sağlık Sigortası Yaptırabilirsin
Son olarak bu noktada dikkat etmen gereken önemli bir konu var! Çocukların ancak 25 yaşına kadar aile poliçesinden yararlanabilirler. Aynı zamanda evlenmemiş olmak şartı da aranır.
Genellikle sigorta girişi yapmak için reşit olma yaşı gereklidir, yani 18 yaşına gelmek gerekebilir. Sigorta sözleşmeleri genellikle reşit olmayan kişilerle yapılamaz çünkü reşit olmayan kişiler genellikle hukuki yükümlülükleri yerine getirme yetkisine sahip değildirler.
Bildirim çalışmaya başlanılan günden en geç 1 ay içinde yapılmalıdır. Ziraat Odaları ile 4/B sigorta başlangıcı: Tarımda kendi hesabına çalışan bağımsız kişilerin sigortaları bağlı oldukları Ziraat Odası tarafından en geç 1 ay içinde yapılır.
Bu yaştan öncesi sigorta emeklilikte aranan prim gün sayısında hesaba dahil ediliyor. Başladıkları tarihte isterse 14 yaşında olsunlar sigortalılık başlangıç tarihi kabul edilir ve emeklilik buna göre hesaplanır.
Nasıl Bağkurlu Olunur? 1479 Sayılı Kanun Kapsamında Zorunlu (Esnaf) Bağkur Sigortası, Bağkurlu olmanızı gerektirecek bir iş yükümlülüğü almanız ile başlar. Bakur süreci için öncelikle Bağkur'a kayıt olmanız gerekmektedir. Bağkur kaydını ilgili Bağkur İl Müdürlüğü'ne başvurarak yapabilirsiniz.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Bağ-kur işverenlerin sigortasını ödediği bir emeklilik türüdür. İşletme sahipleri SSK'dan emekli olamamaktadır. Türkiye vatandaşı olan insanlar dilerlerse Bağkur'lu olabilmektedir. Bağkur'lu olmak isteyen insanlar 18 yaşını geçmiş ve bir işte sigortalı olarak çalışmaması gerekmektedir.
Kısacası 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır.
d) 18 yaşını doldurmuş bulunmak, e) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmak.
SSK'lı olarak çalıştığınız işyeri de sizi sigortasız çalıştıramayacağından normal primlerinizi ödeyecek. Yani aynı anda hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilirseniz de emekliliğiniz açısından çakışma döneminde Bağ-Kur'luluğunuz geçerli olur ve adınıza SSK'ya ödenen primleri Bağ-Kur prim borcunuza saydırabilirsiniz.
18 yaş altındaki bireyler genellikle kendi başlarına bağımsız sigorta poliçeleri satın alamazlar veya oluşturamazlar. Ancak, ebeveynler veya yasal veliler, çocukları adına sigorta poliçeleri düzenleyebilirler. Bu sigorta türü ise sağlık, yaşam, araç veya diğer sigorta türleri için geçerli olabilir.
Yani 12.5 yıl ve 15 yıl çalışmak emeklilik primi için yetiyor. 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren kadınların 4.500 gün (12.5 yıl) ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması gerekiyor. Erkeklerde ise yaş şartı 60'a çıkıyor.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
BAĞ-KUR prim gün sayısı kaç? BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekilde: Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim. Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
Sigorta başlangıcı ne kadar erken yapılırsa, emeklilik yaşına kadar daha çok prim yatırılması nedeniyle sigortalı açısından avantaj sağlanacaktır. Diğer yandan sigorta başlangıcı kişinin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanmasını da sağlar.
Ana veya babası ayrılmış çocukların sağlık aktivasyonları, velayeti bulunan ana ya da baba üzerinden yapılacaktır. Ancak velayeti bulunan ana ya da babanın genel sağlık sigortalılığının bulunmaması halinde velayeti bulunmayan ana ya da babanın yazılı talebi halinde bu kişiler üzerinden de aktivasyonları yapılacaktır.
Çıraklık sigortasında emeklilik primi mevcut değildir. Prim, çalışma süresince gerçekleşmesi mümkün olan iş kazalarına karşı önlem almak ve işçinin sağlık hizmetinden yararlanabilmesini sağlamak için yatırılır. Çırak olarak çalışan kişi, sigortalılık süresi boyunca sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri