1) Ayırt etme gücü: Nişanlanma akdini yapanların ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. Kanunda bir yaş koşulu öngörülmemiştir.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.
Nişanlanma Ehliyeti
Kişinin evlenme ehliyetine sahip olması için 17 yaşını bitirmiş olması gerekir. Nişanlanma için ise bir yaş sınırı öngörülmemiştir. Bununla birlikte tarafların nişanlanma ehliyetine sahip olması için ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
Nişanlanma, bir aile hukuku sözleşmesi olup, TMK"nın 118'inci maddesinde düzenlenmiş ve şekil şartı koyulmamıştır. Nişanın hukuken geçerli olması için belli bir ritüel içinde yapılmış olması, nişanın duyurulması (ilan edilmesi) ve aile bireylerinin şahitliği çerçevesinde yapılması gerekmektedir.
Nişanlılık ilişkisi, nişanlanma sözleşmesi ile başlar ve tabii olarak evlenme ile son bulur; fakat, karşılıklı anlaşma ile veya tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilebileceği gibi, nişanlılardan birinin ölümü, ayırdetme gücünü sürekli olarak kaybetmesi veya sürekli olarak haklı bir sebebin ortaya çıkması ile de, ...
İlgili 29 soru bulundu
Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir. İdeal süre için ise yaklaşık 3 ay diyebiliriz.
Tam ehliyetsizlerin ise, temyiz kudretine sahip olmadıklarından nişanlanmaları mümkün değildir. Buna bir diğer engel ise evlenmenin TMK m.125 gereğince imkânsız olmasıdır. Bunların yasal temsilcileri aracılığıyla da nişanlanmaları mümkün olmaz.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
İslâm hukukunda nişanlanma bir evlenme vaadi olarak kabul edilir ve evlenmeye zorlayıcı bir niteliğinin bulunmadığı belirtilir.
Araştırmamıza göre, nişanlanmanın şekle tabi olmadığını ancak sosyal medya üzerinden arkadaşlarınız goygoy yapmak için yüzük göndermekle de gerçekleşmeyeceğini söyleyebiliriz.
Nişan, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklerin aileleri ve yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine ilişkin bir çeşit söz vermedir. Evliliğe giden yol nişan diğer bir ifade ile "söz kesme" ile başlar, kına ve düğün ile son bulur.
Nişanlılığı sona erdiren haller; evlenme, tarafların anlaşması, bozucu bir şartın söz konusu olduğu durumlarda bu şartın gerçekleşmiş olması, evlenmenin imkansızlaşması (özellikle ölüm), kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi veya tek taraflı olarak nişanlılığı sona erdirme yani nişan bozmadır.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Söz merasimi erkeğin ailesinin kız tarafının evine giderek tanışma ve geleneksel olarak kızlarını istemesidir. Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır.
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor. Bununla birlikte çeyiz yardımından sadece bir kez ve ilk evlilikte yararlanılabiliyor.
Hamile Kalan 16 Yaşını Doldurmuş Kişi Evlenebilir mi? Yukarıda bahsedildiği üzere, 16 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi ancak hakimin izni ile mümkündür. Hamile kalmış kişinin evlenmesine izin verilmesi beklenir ancak hakim olayı tüm şartlarıyla değerlendirip, sonucuna göre karar verecektir.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Gebeliğin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayan ve serviksi tıkayarak enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturan nişan, doğumun yaklaşması ile birlikte vücutta ve özellikle rahim ağzında oluşan değişimlere bağlı olarak vajinal yoldan vücut dışına atılır.
Nişanlanma Şarta Ya Da Süreye Bağlanabilir Mi? Nişanlılığın geciktirici ya da bozucu bir şarta bağlanması emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırılık teşkil etmez. Fakat şart emredici hukuk kurallarına, ahlak ve adaba aykırıysa şart geçerli olmaz.
Evlenme sözleşmesinden, eşlerin bir- birlerine karşı hak ve yükümlülükleri doğar. Ancak evlenme sözleşmesi, bazı bakımlardan borçlar hukuku sözleşmelerinden farklılık gösterir. Meselâ evlenme sözleşmesinin şarta veya vadeye bağlanması mümkün değildir[36].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri