Genellikle 10 bin ve 150 bin kilometrelerde bu tip bakımlar yapılır. Bu esnada filtre, motor yağı ve genellikle contalar değişir. Bu değişim sayesinde araç beklenen performansa daha kolay yoldan ulaşır.
Bunlar Motor Durumunu ve yürüyen aksamını Kontrol etmek için . Motor Kontrolunu Kompresyon testi , duman testi, turbo testi , ve enjektör testi.
İlgili 26 soru bulundu
Motor yağı değişimi, filtrelerin yenilenmesi, fren sistemi kontrolü, şanzıman yağı değişimi gibi işlemlerle beraber, aracın genel sağlığına odaklanılır. Ayrıca, direksiyon sisteminden lastiklere kadar geniş yelpazede bulunan bileşenler incelenir, gerektiğinde değiştirilir.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
120 km bakımlarında pompa ve eksantrik triger kayışları ile birlikte tüm rulmanlar değiştirilir. Değişen parçalar çoğu zaman birbirine benzese de bakımı yapılan aracın modeline markasına göre değişkenlik göstermektedir.
2- Ağır Bakım
Periyodik bakım aracınızın motor üretim segmenti ve marka üreticisi tavsiyesine göre her 10.000 km ya da 15.000 km ya da 20.000 km de bir kez yapılan bakımdır. Ağır bakımda tıpkı periyodik bakım gibi belirli kilometre ve zaman aralıklarında yapılır.
100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
15.000 km bakımı sırasında aracın motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi ve polen filtresinin kontrol ve değişimi gibi işlemler gerçekleştirilir. Ayrıca, aracın 15.000 km periyodik bakım listesinde belirtilen diğer noktalar da kontrol edilir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
"Uzun yola çıkmayı planlayan sürücülerin yola çıkmadan önce normal uyku sürelerini uyumaları ve özellikle uyku yoksunluğunun en fazla hissedildiği sabahın erken saatlerinde yola çıkmamaları gerekmektedir.
Aracımızın ön düzen ayarları (rot-balans-kamber-kaster) yapılmalı ve ön takımdaki boşluk ve vuruntular rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişekler kontrol ettirilmelidir. Aracımızın, amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemleri incelenmelidir.
Araçlar uzun yolda, şehir içi trafiğinde karşılaştıkları durumlara göre daha farklı şeylere maruz kalabilirler. Araç uzun süre çalışacağından motoru her zamankinden daha fazla performans gösterecektir. Ayıca uzun yolda aracın yağ tüketimi fazla olacağından yağ seviyesini kontrol ettirmek yararınıza olacaktır.
Araç ağır bakımı uzun aralıklarla yapılan bir bakım türüdür. Bu bakım süreci genellikle araçtan araca ve duruma göre değişkenlik gösterir. Motor bakımı esnasında yağ ve filtre değişimi gibi uygulamalar uzman servis denetiminde hizmet olarak sunulur. Sıvıların kontrolü bu kapsamlı bakım esnasında yapılır.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
İlk ağır bakım zamanı dizel araçlarda 8 ila 10 bin kilometrede olurken, benzinli araçlarda genellikle 10-15 bin, hibrit araçlarda ise 15-20 bin olarak belirtiliyor.
Araç yıllık bakımı isminde de yer aldığı gibi genel olarak yılda bir yapılsa da kimi zaman farklılıklar olabilir. Benzinli ve dizel araçlarda 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılması önerilen araç bakım işlemi hibrit tipindeki araçlar için 15 bin km'de bir biçiminde yapılır.
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri