Silindir kapağı contası değişimi için önce buji ve kablolar sökülür. Sonrasında sırasıyla külbitör kapağı, hava filtre kazanı, devirdaim su hortumları, karbüratör, manifolt sökülür ve sonunda kapak sökülmüş olur. Conta yandığı için kapağa yapışık durumda olur ve kapaktan sökülür.
Conta yandığı zaman motor blokunda birbirinden ayrı olan yağ ve su kanalları arasında geçiş imkanı doğar. Yani yağ kanallarına su, su kanallarına yağ geçebilir. Bunun uzantısında ise soğutma sistemin ve yağlama sistemin birbirinin aynı olmaya başlar.
Conta yakmak, yağda eksilmeye neden olur ve motor aksamlarının sürtünmesi artar. Zamanla motor parçaları aşınır; hatta kırılabilir. Motor ve parçalarındaki arızalar, motorun çalışırken daha fazla zorlanmasına neden olur. Zorlanan motorun yakıt tüketimi artar, performansı düşer.
Araba kullanıyorsanız, yolun kenarına çekmeli ve motoru kapatmalısınız. Ardından, arabayı bir kurumsal oto servis noktasında kontrol ettirmelisiniz. Araç güvenli olmayan bir durumda ise çekici çağırmanız en doğrusu olacaktır.
Contası yanık arabalar hasar çok büyük değilse çalışmaya devam eder. Zaten sorun da belirtileri dikkate almayıp contası yanık aracı kullanmaya devam etmek ve motoru risk altına sokmaktan kaynaklanıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder. fakat aracın çalışması stabil değildir. Yanma odası, soğutma suyu ve yağ kanalı birbirinden ayrışacağı için motorun performansı düşer.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Silindir kapak contası yanarsa, motorunuz ilk çalışmalarda zor çalışacaktır. Bunun sebebi piston yuvalarında su dolmasıdır. Diğer bir arıza ise aracın çekişten düşmesi ve egzozdan su gelmesidir. Son olarak ise motorunuzu harareti soğutma gerçekleşemeyeceği için sürekli yükselir.
Tamirhanenin iş yoğunluğuna göre değişmekle berabe en az 3-4 saat En fazla bir işgünü içerisinde çıkması gerekir... Tamirhanenin iş yoğunluğuna göre değişmekle berabe en az 3-4 saat En fazla bir işgünü içerisinde çıkması gerekir... Silindir kapağının taşlanması gerekeceği için süre bence biraz daha uzun olabilir.
Kapak Contası Yandığı Nasıl Anlaşılır? Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar.
Radyatör ile taşıyıcı hortumlarda bir sorun olmamasına rağmen motor suyu eksilir. Silindirlere dolan motor suyu nedeniyle ilk çalıştırma sırasında tutukluk yaşanır. Çekiş kuvvetindeki düşüşe ek olarak aracın egzozundan su fışkırabilir.
Conta yakmış araba alınır. Ancak arabayı almadan önce oto ekspertiz yaptırarak motor performansını ölçmek faydalı olur.
CONTA TESTİ DOĞRU SONUÇ VERİR Mİ? Contanın daha önce değiştirilmiş olması sonucu conta testi her araçta doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle kaçak olup olmadığı kesin şekilde anlaşılamaz.
Arabada conta yanarsa büyük bir maliyet kaçınılmaz olur. Araba conta yakması masrafı 2023 yılında 20,000 TL ile 30,000 TL arasıdır. Üst segmet arabalarda bu süreç 50,000 TL'ye kadar çıkabiliyor. 2024 parça ve işçilik zamlarından sonra minimum masrafın 30,000 TL'ye çıkması bekleniyor.
Silindir kapağı fiyatları yüksek fiyatlar olup ortalama 1.500 tl civarındadır. Silinir kapağının bozulmasının önemli sebeplerinden birisi arabanın hararet yapmasıdır. Aracın hararet yaptığı durumlarda silindir kapağındaki conta yanmaktadır.
Teorik ömrü, motorun onarımsız kullanım ömrüne eşittir. Değiştirilmesi (ideal durumda) sadece: Motorun onarılması amacıyla; silindir üst kapağının açılması sırasında bozulduğunda gerekir. Silindir kapak contalarının en makbulü en ince ve en dayanıklı olanlarıdır.
Egzoz manifoldunun altından sızan soğutma sıvısı conta yakan bir araçta en bariz belirtilerin başında geliyor. Egzoz borusundan beyaz, mavi veya gri duman gelmesi su kanallarının içerden sızma yaptığına ve soğutma sıvısının yanma odasına girdiğine işaret ediyor.
Conta yakan araba nasıl anlaşılır ? Arabanın conta yakması birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu belirtiler egzozdan su ve beyaz duman gelmesi, silindir kapağı etrafında yağ sızıntısı olması, motor yağı ve suyunun birbirine karışması gibi belirtilerdir.
Eğer kabın iç kısmı kararmaya başlamışsa, bu genellikle bir conta yanığı işaretidir. Ayrıca, aracın yağ kapağını açarak üstünde ve içinde açık kahverengi köpüklenmeler görüyorsanız, motor suyu ve motor yağı arasında karışma olduğu anlamına gelebilir.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Conta yanarsa silindir yanma odasına üst kapak contasının yanması arabanın sürekli hararet yapmasına sebep olur. Araç conta yakınca ne olur? - Popüler Sorular Son olarak ise motorunuzu harareti soğutma gerçekleşemeyeceği için sürekli yükselir.
Contası yanmış araçlarda motor yağına sıvı karıştığı için su birikintileri gözlemlenir. Motor yağı sızdırmalar sebebiyle verimini kaybeder. Silindir kapaklarına dolan motor suyu sebebiyle motor çalıştırma esnasında tutukluk yaşar. Motor sıvısının bir sebep olmadan sık sık eksildiği gözlemlenebilir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir. Aracınızın hararet yapmasını istemiyorsanız, soğutma sistemine iyi bakmalısınız.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri