İdrardaki koku ne yediğimizle yakından ilgilidir. Baharatlı yiyecekler idrarın daha yoğun kokmasına neden olabilirken; kuşkonmaz, kahve ve sarımsak daha farklı bir koku verir. Penisilin gibi ilaçlar da idrar kokusunu etkileyebilir. Ancak bu tamamen zararsızdır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar daha keskin kokmaya başladığında bu idrar yollarında bir iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, idrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlamasıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır.
Vücut susuz kaldığında, idrarın koyu renkli, yoğun ve kötü kokulu oluşmasına neden olur. İdrarın seyrelmesi için gerekli olan yeterli su bulunmadığında amonyak kokusuna benzer bir koku meydana gelir. Bu durumu önlemek içinse her gün yeteri kadar su tüketmek şart.
İdrar, üre adı verilen bir amonyak yan ürünü içerir. İç çamaşırınızda veya vulvanızın çevresinde idrar birikmesi kimyasal bir koku yayabilir. Unutmayın, kuvvetli amonyak kokan idrar dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtisidir. Bakteriyel vajinozisde bu kokuya neden olabilir.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
İdrarda bakteri bulunması da idrar kokusuna yol açabilir. Bu genellikle normaldir ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. İdrar kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Aynı zamanda sistit de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Yeteri kadar sıvı tükettiyseniz (günde bir buçuk ile iki litre arası) ve mesanenizi düzenli aralıklarla boşalttıysanız yeni idrarın kokusu genellikle nötrdür. Ancak, bazen yeni idrarın bile yoğun bir kokusu olabilir ve bunun birçok sebebi olabilir.
Küvetin içine ılık su ve biraz elma sirkesi ekleyin ve kendinizi en az yarım saat bekletin. Bu yöntem ile kokuya sebep olan toksinler ve bakteriler yok olacaktır. Ayrıca, vajinal floranın asidik kalitesini geri kazandıracak yüklemek için yardımcı olacak ve daha fazla koku olmayacaktır.
Yani yeterince su içilmemesinden ötürü dehidrasyon oluşur ve bu da idrar kokusuna neden olur. Ancak idrardaki kokunun bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Hamile kadınlarda vücuttaki hCG adı verilen hamilelik hormonu salgılanır. Bu hormon idrarda keskin kokuya neden olur.
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Şeker hastası olan birisinde eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa: sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, bulanık ve kokulu idrar şikayetleri olur. Şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları sık görülür ve tedaviye dirençlidir.
Bu sorun için hasta üroloji bölümüne başvurmalıdır. İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Hangi Doktora Gidilir? İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
'Kötü kokulu akıntı' kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Vajinal koku ile başa çıkmanın en iyi yollarından birisi bol su içmektir. Su içilmesi genel vücut sağlığı açısından yararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Günlük olarak ortalama sekiz ile on bardak arasında su içiniz. Bu sayede, vücudunuz etkili bir şekilde kötü toksinler ve zararlı bakterilerden kurtulur.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Anüs önce rektuma daha sonra da kalın bağırsak ve devamında ince bağırsağa açılır. Dışkıya kötü kokuyu veren aslında volatil sülfür bileşikleridir. Sülfür içeren aminoasitler kolonik bakteriler tarafından fermente edilince ortaya çıkan gaz aşırı yoğun bir kokuya sahip olur.
İdrar pH değerinin asidik seviyede olması sağlıksız bir vücut durumunun göstergesidir. Başta kanser olmak üzere, kemik erimesi, obezite, eklem ağrıları, kireçlenme, böbrektaşı, tip2 diyabet, uykusuzluk, kronik yorgunluk gibi hastalıkların başınıza gelme olasılığı vardır.
Oda sıcaklığında, amonyak keskin ve boğucu bir kokuya sahip renksiz, oldukça tahriş edici bir gazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri