16 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi Bebek bu dönemde, basit kelimeleri söyler ve kendini ifade eder. Bazı oyuncakların ve nesnelerin isimlerini bilir. Hatta bazı nesnelere kendince çok daha kolay söyleyebileceği şekilde isimler takar.
Dil gelişimleri devam eden bebeklerin yaklaşık yarısı bu dönemde en az 3 kelime kullanmaya başlamıştır. Bazı bebeklerin kullandığı kelime sayısı 16 kelimeye kadar çıkmış olabilir.
16 aylık bebek beyin gelişimi sürecinde bebeğiniz ancak çok az kelime bilir ve hala anlamsız ifadeler kullanabilir. Ancak söylediklerinizin çoğunu anladığı fazlasıyla açıktır. Bebekler, ikinci yıllarının ilk yarısını dil yeteneğini mükemmelleştirmeye, kelime hazinesi biriktirmeye adar.
Bir yaşını doldurduğunda “Anne”, “Baba” gibi basit kelimeleri kullanmaya başlayan bebeğin kelime dağarcığı zenginleşmeye başlar. 16 aylık bir bebeğin dil gelişimi aşağıdaki gibidir, - Kendisine basit ve birkaç kelime ile söylenen “Topu at!” gibi komutları anlar ve yerine getirir.
Kavanozu ters çevirip legoları çıkarın.Tekrar legoları içine koyup bebeğinizin davranışlarını gözlemleyin. *Bebeğinizle birlikte renkli toplarla oynayın.Ve bebeğinize topu iki elinize alarak atın. Ardından bebeğinizin topu iki eliyle alıp size atmasını gözlemleyin. *Bebeğinizle birlikte büyük bir topla oynayın.
İlgili 15 soru bulundu
6 ay ve üzeri bebekler çeşitli nesneleri kullanarak oyunlar üretirler. Oyun nesnelerini belirli zaman aralıklarıyla değişebilir. Çıngırak, top, renkli oyuncaklar ilgilerini çeker ve kendi başlarına keşfetmeye çalışırlar. Zaman zaman oyuncakları yere atıp tekrar almaya çalışırlar.
El-göz koordinasyonunu geliştiren bul tak oyuncaklar, iri parçalı yapbozlar 12 18 ay eğitici oyuncaklar arasındadır. Bu dönemde bebeğiniz için stickerlı ve cırt cırtlı kitaplardan temin edebilirsiniz.
12 aylıkken basit kelimeleri kullanmaya başlarlar. 18 ve 24 ay arası kelime haznesinin gittikçe büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bu andan itibaren çocuklar basit cümleler kurmaya başlarlar. Bu yaşta olan küçük çocuklar kitaplara bakmayı severler, özellikle de çok resimli olanlara.
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
Öpme ve sarılma
Bebeğiniz 15. aya geldiğinde çevresinde gördüğü kişileri taklit ederek, sizi öpmeye başlar. Gözlem yeteneği geliştikçe, “sarılma”” denen hareketi de uygulamaya başlar. Başlangıçta ona bir eğlence gibi gelen bu hareketlerin, aslında çok da fazla bir anlamı yoktur.
Birinci azı (molar) dişler; 12-16. ayda, Köpek (kanin) dişleri; 16-20. ayda, İkinci azı (molar) dişler; 20-30. ayda çıkar. 6 ila 12 yaş arasında, süt dişlerinin kökleri yavaşça dejenere olmaya başlar ve yerlerine 32 adet kalıcı diş çıkar.
Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir. Bununla beraber bebeğiniz engellendiği hissine kapılırsa da sinirlenebilir.
Bebekte terk edilme kaygısı başlamıştır. Aslında sık uyanması sizin bebeğinizle ne kadar iyi, güvenli bir bağ geliştirdiğinizin göstergesidir. Bu dönem 15-18. aya kadar sürecektir. Lütfen bu dönemde doymadığı kaygısıyla ekstra gece beslenmesi yapmayın.
İki kelimelik cümleler kurabilirler. 24 aylık bebek dil gelişimi ve 28 aylık bebek dil gelişimi döneminde talimatları yerine getirirler, kendilerini anlatırken kelime ve mimikleri birlikte kullanırlar. 30 aylık bebek dil gelişimi içinde kullandıkları kelime miktarı her hafta artar. “Bu ne?” gibi sorular sorarlar.
Bebekler sıklıkla 9-16 ay arasında yürür.
Yani 9 ay kadar erken yürüyen bebekler olduğu gibi 16 hatta 18 ay kadar geç yürüyen bebekler de olabilir.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Çocuklar genellikle 10 aydan 3 yaşa kadar olan süreçte yavaş yavaş önce hecelemeye sonra da cümleler kurarak konuşma sürecine girerken bazı çocuklar ise 3 yaşına gelmesinde rağmen konuşmaya başlamazlar. Burada çocuklarda konuşma geriliği adı verilen problemden bahsedilebilir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
3 yaşında, şarkıların nakarat bölümlerini, kendi başına söylemeye başlar ve şarkılara alkışla eşlik eder. 4 yaşında, ses, ton ve ritmleri üretmeye başlar. 5 yaşında, şarkı söyleyebilir. 3-5 yaşlarında sesleri Mi1'e ulaşabilir.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
Motor gelişim açısından, bu yaş grubundaki çocuklar için bloklar ve yapım setleri harika bir oyuncak tercihtir. Çocukların bu büyük, yumuşak ve renkli bloklarla oynarken bu tür oyuncakları tutması ve kavraması, çocukların el kaslarının yanında ince ve kaba motor becerilerini de geliştirmelerine yardımcı olur.
24 ay itibariyle, bebekler oyun hamuru ile tanışmaya hazırdır ve bebeveyn eşliğinde oynamaya başlayabilir. Bebeğiniz oyun hamuru ile ilk kez karşılaştığı ve ilk kez deneyimlediği için sizin ona rol model olmanız gerekir.
Sonuç: Oyuncakla Oynamanın Yaşı Yoktur
Her yaşta, oyun ve oyuncaklar, öğrenmeyi, yaratıcılığı ve sosyal becerileri teşvik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri