Zeytin protein, kahvaltıların yıldız ürünü olan siyah zeytin 100 gramında yaklaşık 0.84 gr protein içerir. Yağlı bir yapıya sahip olan zeytinin 1 porsiyonu yaklaşık 53 kaloridir. 100 gr zeytin yaklaşık 0.7 gr karbonhidrat, 5.4 gr ise yağ içerir.
Zeytin % 4,03 karbonhidrat, % 6,60 protein, % 77,02 yağdan oluşur.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt hayvansal protein kaynaklarıdır ve elzem amino asitleri içerirler.
Zeytinyağının yüzde 0,20'si karbonhidrat, yüzde 99,80'i ise yağ moleküllerinden oluşuyor. Bir yemek kaşığı zeytinyağında ortalama 90, 100 gramında ise ortalama 884 kalori bulunuyor. Günde 3 ila 4 kaşık zeytinyağı tüketimi, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinin karşılanmasına yardımcı oluyor.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
a) Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşuyor. Bu gruptaki besinler, esas olarak proteinden, ilave olarak demir, çinko ve bazı B grubu vitaminleri bakımından zengindir.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
Özellikle E vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olan zeytinyağı, uzmanlar tarafından her gün tüketilmesi önerilen yağ asitlerini de içeriyor. Ayrıca zeytinyağında potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''zeytinyağı'' şeklindedir.
Zeytin yağdır. Çünkü zeytin ceviz fındk vb. yiyecekler yağlar grubuna girer.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Hayvansal protein yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir. Bitkisel protein mercimek, fasulye, bezelye, kenevir, chia, karabuğday, ıspanak gibi yiyeceklerde bitkisel protein oranı yüksektir.
Proteinlerin büyük bir kısmı 20 temel amino asitten oluşmuştur (Şekil 1. 1).
Faydalı yağlar yönünden zengin, zeytinin 100 gramında bulunan besin değeri şu şekildedir: Karbonhidrat: 6,4 gr. Protein: 0,84 gr.
Polifenoller Açısından Zengindir
Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Sağlıklı bir kas yapısı ve daha az yağ dokusu için beslenme listesindeki yağlar azaltılmalıdır. Bunun için kilo başına 0.5 gram yani 4-5 yemek kaşığı yağ almak yeterli olacaktır. Yağlar; tekli doymamış yağ asidi olan zeytinyağı, avokado ve badem gibi besinlerden alınmalıdır.
Yeşil Zeytin % 15,14 karbonhidrat, % 5,12 protein, % 60,39 yağdan oluşur.
Siyah Zeytin % 29,89 karbonhidrat, % 4,16 protein, % 53,94 yağdan oluşur.
Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit (w-9) bakımından zengin bir kaynaktır ama içerdiği w-6 ve w-3 yağ asitleri bakımından da önemli bir kaynaktır.
Zeytinyağı bilinen en eski besin kaynaklarından biri. Faydalarından dolayı antik çağlardan beri sıvı altın ve sıvı güneş diye anılıyor.
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Dengeli ve sağlıklı kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan zeytin, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir. Kalsiyum oranı bakımından zengin olan zeytin aynı zamanda A, C, D, E ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytinyağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu ispatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.
Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri