Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Aracınızda her zaman yangın söndürme tüpü ve ilk yardım çantası bulundurmanın önemini unutmamalı. Araçta meydana gelen yangınlar trafik sigortası kapsamına girmemektedir.
Kasko poliçeleri çarpma, çarpılma, çalınma, yangın, terör olayları, doğal afetleri yurtdışı teminatları gibi risklere karşı teminat sağlamaktadır. Trafik kazalarının neden olabileceği hasarlar, yangın ve hırsızlık gibi durumlar birçok kasko poliçesinde ortak olarak yer alan teminat çeşitleridir.
Kasko Hangi Durumlarda Araç Verir? Kasko ikame aracın her türlü kaza ya da hasar sonucunda verilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bunun için aracınızın trafiğe çıkamayacak kadar hasar alması, 48 saat ve üzeri süre için onarıma ihtiyacının olması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu aracın masrafları sigorta şirketi tarafından fatura veya günlük kiralama bedeli olacak şekilde karşılanır. Sigortalıya temin edilen ikame aracın kullanım süresi dolduğunda yine aynı ilde teslim edilmesi gerekir.
Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
Gerçekleşen küçük çaplı hasarlar sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislerde belli limitler dahilinde Mini Onarım teminatı kapsamında ücretsiz bir şekilde yaptırılabilmektedir. Kasko poliçenizin poliçe tarihinden itibaren 1 yıl boyunca geçerli olduğunu bilmekte fayda var.
Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
İtfaiye 110'u arayın itfaiye ekiplerini olay yerine çağırın. Eğer yapmak güvenli ise yanan araca yaklaşmakta olan araçları uyarın. Eğer yapılmasının güvenli olduğuna inanıyorsanız kuru toz veya köpük söndürücü ile yangını söndürmeye teşebbüs edin. Yangın motor bölümündeyse kaputu açmayın.
Yangın sigortası yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararları, sigorta bedeline kadar teminat kapsamına alınır.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Kaza sonrası yapılan ekspertiz ile aracın pert olduğu belirlenirse sigorta şirketi kasko poliçesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ödeme yapılacak tutar, poliçede belirlenen tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değeri ile eşit tutulur.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Kasko cam değişimi hasar kaydı olarak tramer sistemine işlenmektedir. Kasko sigortası kapsamında cam değişimi teminatının sayısı sigorta şirketlerine bağlı olarak değişebilmektedir.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30, İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %40, Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %50, Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %60 oranlarında indirimlerden faydalanabilirsiniz.
15 yaş üstü araçlara kasko değer listesinde yer verilmez. Bu nedenle sigorta şirketlerinin çoğunda 15 yaş üstü araçlara kasko hizmeti sunulmamaktadır. Fakat yine de sigorta şirketleri bazı özel şartları dahilinde 15 yaş üstü araçlar için de poliçe yapmaktadır.
Tamir süresi aşımı sigorta şirketine bağlı olarak 24 - 48 saat arasında değişim gösterebilir. İkame araç almak için gerekli olan tamir süresine pazar günleri dahil edilmez.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
İkame araç teminatı, bilinenin aksine her hasar sonrası yapılmamaktadır. Örneğin, küçük hasar kapsamında kabul edilen vuruk, çizilme ya da boya hasarları gibi durumlarda, sürüş aksamına herhangi bir bozulma olmadığı için ikame araç hizmeti sunulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri