İyi huylu bir tümör olup, meme kanseri ile ilişkisi bulunmamaktadır. Çoğunlukla ergenlik çağındaki genç kızlarda görülmekle birlikte; her yaşta karşılaşılabilirler. Meme kistleri, içi sıvı dolu kitlelerdir.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır.
Meme kitleleri çocukluk çağında nadir görülür. Puberte öncesinde meme kitlesi ön tanısı ile başvuran olguların çoğu gerçek bir kitle olmayıp prematur telarş gibi memenin gelişim bozukluğu ya da enfeksiyon gibi benign lezyonlardır. Gerçek meme kitleleri ergenlik sonrası görülmeye başlar.
Gençlerde meme kanseri çok sık olarak görülmez. Tüm dünyada binlerce tanı almış meme kanserli hastaların %0.1'den azı 20 yaş altında olarak belirlenmiştir.
Çocukluk veya ergenlik döneminde herhangi bir sebeple göğüs bölgesinin ışınlanmış olması da meme kanseri riskini artıran sebepler arasında yer alır.
İlgili 20 soru bulundu
EYVAH MEMEMDE KİTLE VAR !!!
Sertlik adet gördükten sonra değişebilir hatta kaybolabilir. Bu nedenle memelerinde sertlik hisseden 40 yaşın altındaki kadınların olayın üzerinden bir adet kanaması geçinceye kadar bekleyip, adet bittikten 4-5 gün sonra doktora başvurmaları teşhis yönünden daha pratik bir yoldur.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşuyor. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülüyor.
Meme Kanserinin Gençlerde de Görüldüğü Yeterince Bilinmiyor
Aksi durumda 40 yaşın altında meme kanseri görülme riski azalıyor. Ancak genetik faktör olmasa da çevresel faktörler, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme gibi nedenler meme kanserinin genç yaşlarda ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor.
Meme kanserindeki sıklıkla bir tek hücrenin çoğalarak kitle oluşturması ortalama 7-8 yıl alır. Bu süre kanserin büyüme hızına göre değişir. Kanser hücreleri çoğaldıktan sonra lenf düğümlerine ve kan dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterebilir.
Çoğunlukla ergenlik çağındaki genç kızlarda görülmekle birlikte; her yaşta karşılaşılabilirler. Meme kistleri, içi sıvı dolu kitlelerdir. Yap dokusu nekrozu, travmaya bağlı olarak oluşan ve kendiliğinden geçme eğilimi gösteren düzensiz ve sert kitledir.
Muayenede ağrısız, yuvarlak ve sert kıvamda kitle ele gelir. Bazen kitlenin üzerinde çekinti, morarma görülebilir. Muayene bulgusu olarak kanserle en sık karışan lezyonlardan biridir. Bu nedenle, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır.
Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.
Türkiye'de genç meme kanseri vakası oranı çok yüksek
40 yaş altı meme kanserleri çok genç yaş meme kanseri olarak tanımlanmaktadır. Normalde Batı'da tüm meme kanseri tanısı konulan hastaların yüzde 5'i 40 yaşın altında yani 20 kişide bir görülmekte. Bunun Türkiye'deki oranı ise yüzde 16'dır.
Her kadın; 35-40 yaşlarında ilk mamografisini çektirmelidir. 40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez çekilmelidir. 50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir. Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ilk kontrol mamografisi yaşı 30, sıklığı her yıl bir kez olmalıdır.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ulusal meme kanseri tarama programı dahilinde 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılmaktadır. Meme kanseri açısından yüksek riskli olan kişilere mamografi taramasına 40 yaşından önce başlanmaktadır.
Dünyada her yıl bir milyon kadında görülen meme kanseri, ölüme en çok neden olan kanser türleri arasında yer alıyor. Özellikle geç anne olan ya da bebeğini emzirmeyi kısa sürede bırakan kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin önüne geçebilmenin tek yolu ise düzenli kontrollerden geçiyor.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Meme kanseri hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığı 50-70 yaş arası kadınlar olmakla birlikte diğer bütün kanserler gibi her yaşta görülme riski vardır.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Meme Kanseri: Her ne kadar 25 yaşından önce tüm meme kanserlerinin sadece %0,2'si ortaya çıkarsa da dişi adölesanlar kadar 5 yaşından daha küçük erkek çocuklarda da meme kanseri saptanmıştır.
Bu hastalıkların başında ise meme kanseri gelmekte. Önceleri 50 yaş üzerindeki kadınların hastalığı olarak bilinen meme kanseri çok genç yaşlardaki kişilerde dahi görülebilmektedir. 40 olan yaş ortalaması ise çoktan 30'a kadar geriledi.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Meme kanseri, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. (Sadece akciğer kanseri her yıl daha fazla kadını öldürür.) Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri