Kedilerin hassas ciltleri olduğu için insanlar için kullanılan şampuanlar kullanılmamalıdır. Kediler için özel olarak üretilen hayvan şampuanları, Dalin gibi bebek şampuanları veya kediler için üretilen özel bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, veterinerinizin önerdiği bir şampuan da tercih edebilirsiniz.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Kedilerin cilt yapısı bizimkinden farklı olduğu için bebek şampuanı cilt yüzeyini koruyan özel yağ dokusuna zarar verebilir, yoğun tüy dökülmesi ya da topaklanma gibi problemlere yol açabilir.
Kedinize özel şampuan ile kedinizi yıkamalısınız. Normal şampuanlar kedinize zarar verir ve onların ciltleri için hiç uygun değildirler.
Arkadaşlar öncelikle,kedinizi en fazla 6 ayda yada 1 yıl da bir yıkayın,ev ortamında olan bir kedi için yıkamak gerekli değildir. Kedilerin kendi kokusunu üzerinden sildiğiniz için strese bağlı,tüy dökülmesi,mantar, egzama ve hatta saçkıran gibi problemler dahi yaşayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Bulaşık makinesinde ya da elde deterjanla yıkayarak temizleyin. Bol su ile duruladıktan sonra kullanın. Genel ev temizliğinde kullanılan yer silme deterjanı çoğunlukla kedi ve köpekli evler için uygun değildir.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez.
İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Kedilerin hassas ciltleri olduğu için insanlar için kullanılan şampuanlar kullanılmamalıdır. Kediler için özel olarak üretilen hayvan şampuanları, Dalin gibi bebek şampuanları veya kediler için üretilen özel bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir.
Yavru kedileri temizlemek için ekstra yapılacak bir işlem yoktur. Kediler sahip olduğu özellikleriyle kendilerini yalayarak temizleyebilir. Kendilerini yalayarak tüm vücudunu temizler. Eğer kediler çok pisse, nemli bir bez yardımıyla kediler silinebilir.
Su, çok az sayıda kedi için çekici olsa da banyo yapmak orta uzunlukta ve uzun tüylü kediler için gerekli olabileceğinden bakım ve hijyen rutininin önemli bir parçasını oluşturur. Bu nedenle yavru kedinizi erken yaşta banyoya alıştırmak iyi bir fikirdir.
Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir. Bunun için öncelikle sprey şişesi bulundurmanız gerekir. Sprey şişesini sirke ile doldurarak minik dostunuzun bütün vücuduna dikkatlice ve onu tedirgin etmeden sıkabilirsiniz.
Suyun Sıcaklığı
Kediler banyodan sonra neden titrer sorusunun sorulmasında başlıca sebeplerden birisi olarak suyun sıcaklığını gösterebiliriz. Kedinizin üşümemesi ve buna bağlı olarak titrememesi için ilk önce su sıcaklığını sizin kontrol etmeniz gerekir.
11 CEVAP. hayır, köpek deri özellikleri ile insanın deri özellikleri bir değil. 1 yıkamada bir şey olmaz ancak zamanla derisine zarar verirsiniz. kesinlikle köpek şampuanı kullanılmalı, bebek şampuanı da dahil hiç bir insan şampuanı köpek ve kediler için uygun değili.
Beslenme faktörü de kedilerin tüy dökümü nedenleri arasında sıkça görülür. Kediler de tıpkı insanlar gibi dengeli beslenmelidir. Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar.
Tüy dökülmesini azaltmanın en etkili ve en hızlı yolu kedileri düzenli olarak taramaktır. Bu işlem, uzun tüylü kediler için gün aşırı, mevsim geçişlerinde ise her gün yapılabilir. Orta ve kısa uzunluktaki tüylere sahip kedinizi ise haftada en az iki, mevsim geçişlerinde en az dört kez taramanız da fayda vardır.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Tuvalet dışına idrar ya da dışkı yapmak, normalden daha fazla ve agresif bir şekilde kum eşelemek düzenli temizlik talebi olarak karşılaşabileceğiniz hareketlerden bazılardır. Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Kedinizi suyun içine bir anda koymayın. Paniklemesine neden olabilirsiniz. Bunun yerine yavaş yavaş üstüne ılık su dökmeyi deneyin. Ayrıca küvetin ya da lavabonun yüzeyinde kedinizin kaymaması için küçük kauçuk bir paspas da kullanabilirsiniz.
Kediler steril bir dile sahip olan canlılardır ve kendilerini yalayarak temizlediklerini sık sık görebilirsiniz. Bu nedenle kedinizin tüylerine yapışkan ya da zararlı maddeler bulaşmadığı sürece kedinizi asla yıkamanız tavsiye edilmemektedir.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri