B17 Vitamini İçeren Besinler Sebzeler: Havuç, kereviz, fasulye filizi, maş fasulye, lima fasulyesi ve taze fasulye;
Laetril daha çok amigdalin veya B 17 vitamini olarak bilinir. Laetril, amigdalinin saflaştırılmasıyla oluşturulmuş bir maddedir.Birçok meyvede çiğ kuruyemişte bulunur. Laetril, kanserin tedavisi için yapılan çalışmalarca karşımıza çıkmıştır. Bu iddiayı destekleyici az da olsa çalışma mevcuttur.
Sebzeler: Havuç, kereviz, fasulye filizi, maş fasulyesi. Tohumlar: Darı, keten tohumu ve karabuğday.
B17 vitamini (amygdalin) kanseri tedavi eder mi? B17 aslında, bir vitamin olarak değerlendirilmemelidir. Diğer vitaminler gibi vücutta eksikliği, bir hastalığa yol açmaz. Uzun süre B17 vitamininin, vücutta hidrojen siyanür oluşturarak kanseri tedavi ettiğine inanıldı.
İlgili 45 soru bulundu
Yenidoğan döneminden itibaren D vitamini ihmal edilmemeli
D vitamini eksikliğinin; obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, hipertansiyon ve kanser gibi birçok ciddi hastalığa zemin hazırladığı bilinmektedir. Bunların yanında son yıllarda yapılan çalışmalarda lösemi ile ilişkisi de ortaya konmaktadır.
Tercih edilecek vitamin takviyesi çeşitleri içeriğinde pek çok vitamin çeşidini barındırabilir. Ancak gün içerisinde 5'ten fazla vitamin takviyesi tüketilmemelidir. Vitamin takviyeleri kullanılırken günlük önerilen miktarın aşılmamasına dikkat edilmelidir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
Amigdalin (D(-)-mandelonitril-β-D-gentiyobiyozit), genellikle Rosaceae ailesinin Prunus cinsine ait bitkilerde bulunan ve en çok karşılaşılan siyanojenik di-glikozitlerden birisidir. Kayısı, badem, kiraz, elma, erik, armut ve şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde bulunur [4, 10].
Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen kişiler için tüketilebilecek olan B12 vitamin kaynakları bazı sebzelerdir. Ispanak, pancar, bal kabağı, tatlı patates ve mantar B12 vitamini açısından zengindir. Beslenmenizde sadece bu sebzelere yer vermeyin, çok çeşitli beslenin.
Fındık: Ülkemizde yetişen ve oldukça lezzetli olan fındık B12 içeren kuruyemişler arasında ilk olarak akla gelen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Tok tutma özelliği sayesinde çok fazla tercih edilmektedir. Lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutma özelliği vardır. B12 vitamini açısından zengindir.
Muzun içerisinde bulunan özellikler ve vitaminler şu şekildedir: A, C ve E vitamini. B6 ve B12 vitamini.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
B vitaminleri: Suda eriyen B vitaminleri, enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Maksimum emilimleri için sabah aç karnına alınması daha verimli olabilir. A, D, E ve K vitamini: Yağda eriyen vitaminlerdir ve vücut tarafından maksimum emilimlerini sağlamak için yağ içeren bir öğün ile birlikte alınması önerilir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Takviyenin kullanım zamanı, genellikle kişisel tercihlere ve kullanım şekline bağlıdır. Bu konuda yeterince araştıma yapılmamış olsa da bazı uzmanlar, B12 vitamininin sabah saatlerinde kullanılmasını önerir. Bunun nedeni B12 vitamininin yiyecekleri vücudun günlük ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri