Bronşit rahatsızlığını gidermeye yarayan bitki çaylarından düzenli olarak içiniz. Bu bitki çayları; rezene, zencefil, nane, adaçayı, elma çayı, ıhlamur çaylarını tüketebilirsiniz.
Bronşite ne iyi gelir doğal çözüm arıyorum, öksürükten yoruldum diyen kişilerin sıkça başvurduğu doğal seçenekler zencefil, bal ve limondur. Zencefil hem bağışıklığı güçlendiren hem de güçlü bir öksürük önleyici olan bir bitkidir. Zencefilli – ballı- limonlu orta sıcaklıkta bir çay içmek göğsü rahatlatır.
Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler. Nefes darlığı, öksürük ve balgam sorunları için adeta doğal bir reçetedir.
Tuzlu suyla gargara yapmak bronşite iyi gelir. Boğazda biriken balgamı temizler ve nefes borusunu açar. Ayrıca boğaz intihabını yatıştırır. Doğal antibiyotik olduğundan bal bronşlardaki intihabı azaltır.
3 su bardağı su kaynatın ve içerisine 10- 15 damla kadar okaliptüs yağı damlatın. Zencefil: İshale, hazımsızlığa ya da öksürüğe iyi gelir. Birkaç bardak zencefil çayı tüketerek bronşitinizi geçirebilirsiniz. Zerdeçal: Zencefil kadar önemlidir ve düzenli tüketimde bronşiti azaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Genellikle, akut bronşit tedavi olmadan kendi başına geçer. Bazen, mukusu incelten ibuprofen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID), akut bronşiti hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çay kaşığı bal yemek veya bir nemlendirici kullanmak da semptomları azaltabilir ve rahatlamaya yardımcı olabilir.
Damla Sakızlı Zeytinyağı Tarifinin Faydaları
Astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarını tedavi eder. Diyabet hastalığını kontrol altına alır. Kalp ve damar hastalığını tehdit eden kolesterolü düzenler. Gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarını iyileştirir.
ZENCEFİL: İçerdiği antiinflamatuar ve immün artırıcı özellikleri, tahriş olmuş, iltihaplı veya şişmiş bronşları rahatlatır. Öğütülmüş zencefile bir miktar tarçını karıştırarak demleyin, ılıdıktan sonra bal karıştırarak günde 2-3 kere için.
Bronşit, bronşların iltihaplanmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır.Bronşlarda mukoza üretiminin artması ile öksürüğün başladığı bronşite virüsler ve bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra sigara, astım ve çeşitli alerjiler de neden olabilir.
Genellikle, akut bronşit tedavi olmadan kendi başına geçer. Bazen, mukusu incelten ibuprofen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID), akut bronşiti hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çay kaşığı bal yemek veya bir nemlendirici kullanmak da semptomları azaltabilir ve rahatlamaya yardımcı olabilir.
Akut ve Kronik bronşitin belirtileri, öksürük, balgam, yorgunluk, hafif ateş, titreme, göğüste rahatsızlık, huzursuzluk, nefes darlığı, sıkıntı hali olarak yaşanır. Kekik, Ekinezya, zencefil, zerdeçal bitkileri iyi gelebilir.
Havuç, elma, kuru kayısı, domates, biber gibi sarı ve turuncu renkli, A vitamininden zengin besinlere ağırlık verilmeli. Nane bronşit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Nanedeki etken madde olan mentol, burun tıkanıklığını açar.
Elmayı ve limonu kabukları ile dilimleyin. Ardından çubuk tarçın, ıhlamur ve zencefili ekleyerek kaynatın. Kaynayan karışımı süzüp, sıcak sıcak için. Boğazınız yumuşayacak ve öksürüğünüz azalacaktır.
Çünkü zencefil bronşlara çok iyi gelmektedir. Özellikle zencefil kuru öksürüğü ortadan kaldırmak için ve balgam söktürücü olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bu yüzden eğer bronşit rahatsızlığınız bulunuyorsa zencefil tüketmelisiniz.
Hem akut hem de kronik bronşit belirtileri arasında balgamlı, derin bir öksürük ile nefes darlığı ve hırıltılı solunum yer alır. Bunların yanı sıra akut bronşit aşağıdaki gibi kimi belirtiler gösterebilir: Sarı veya yeşil balgam. Ateş
Kronik bronşit ilerlerse ne olur? Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.
Akut bronşit: Akut ve kısa süreli bronşitler daha yaygındır ve genellikle viral bir enfeksiyon kaynaklıdır. Akut bronşit atakları ve kötüleşmesi sigara tüketimiyle ilişkilidir. Akut bronşit 10 14 gün kadar sürebilir ve belirtilerini 3 haftaya kadar devam ettirir.
Bronşit tedavisinde süre hastalığın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir ve bir hafta ile 2 hafta arasında bir iyileşme süreci yaşanır. Öncelerden akut bronşitin tedavisi amacıyla kullanılan antibiyotikler artık kullanılmamaktadır çünkü bakteriler antibiyotiklere karşı dirençli hale geliyor.
Öncelikle tüm ulaşılabilen hava yolları ( bronşlar) gözlemlenir. Yollar içindeki iltihap ve fazla balgamlar aspire edilir. Hava yolları genişleten ilaçlar ve serum ile hava yolları yıkanır ki buna akciğer lavajı diyoruz.
Akut bronşit hastalığı bronşiollerin ödem, mukus ve çeşitli hücresel kalıntılarla daralması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla ödemi kontrol altına almak ve mukus salınımını azaltmak için hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekir.
Göğüs tıkanıklığını hafifletmek için en etkili çözümlerden biri de sıcak duştur. Sıcak suyun buharı teneffüs edilmelidir. Sıcak buhar solunum yollarındaki mukusun temizlenmesine yardımcı olur ve yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca C vitamini açısından zengin meyveler soğuk algınlığı ile mücadeleye yardımcı olmaktadır.
Kuru incir, içerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından zengindir, bu nedenle hücre gelişimini destekler. Ayrıca kuru incir, boğaz ağrısı bronşit ve öksürüğe de faydalıdır.
Akut bronşit sıradan bir mevsim hastalığı olarak kabul edilebilir. Normal seyrinde bir hafta içinde tamamen düzelir ama küçük bebekler, ileri yaştakiler ve kalp hastaları için tehlikeli komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Akut bronşit genellikle tehlikeli değildir. Esas olarak, hastalığın evresine bağlı olarak koyu veya akışkan balgamlı veya balgamsız öksürük atakları belirgindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri