Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
Hikâyelerde bireyin toplumsal ilişkileri çevresinden soyutlanarak gösterilir. KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır. Küçürek hikâyenin üç önemli belirleyici özelliği vardır: Kısalık, yoğunluk ve birlik. Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker.
Küçürek öykülerin diğer ismi minimal öykülerdir. Bu tür edebi yazıların en belirgin özelliği anlatılmak istenilen olay örgüsünü kısa şekilde ifade etmesidir. Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür.
İlgili 20 soru bulundu
Küçümen hikaye türü günümüzde popüler olan bir yazım türü olmaktadır. Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır.
Dünya edebiyatında “flash fiction”, “short-short story”, “anlık kurmaca” olarak tanımlanan küçürek öykü, Türk edebiyatında minimal öykü, çok kısa öykü, öykücük, kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, sımsıkı öykü, kısa kurmaca, minik öykü, mini öykü, küçük ölçekli kurmaca, mesel gibi isimlerle adlandırılmıştır Page 4 4 A T A T ...
Hikaye(Öykü) Nedir? TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
postmodernizmin, küçürek öykü üzerinde nasıl bir tesire mazhar olduğunu gösteren eserleri bulmaktı.
Bu gün iki yüz elli ile beş yüz sözcük arasındaki metinleri pek çok edebiyat eleştirmeni kısa öykü olarak adlandırma eğiliminde. Ama bu kadarını bile fazla bulanlar var. Kimileri ise küçürek öykü adıyla üst sınırı 100, alt sınırı ise 15-30 sözcükle sınırlamaktadır (Korkmaz 2011b: 14).
Kısa bir anlatıdan bir öykü oluşturma çabası olan küçürek öykü, mesaj, öğüt, eğiticilik gibi didaktik gayelerin dışında bir anlatıma sahiptir. Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar.
Mustafa Kutlu, 1970'li yılların ardından Türk hikâyesinin öncü kalemlerinden biri olmuştur. Kutlu, günümüze kadar yazdığı hikâyelerinde, kullandığı dil, üslup, işlediği konular itibariyle kendine ait bir hikâye dünyası oluşturmayı başarmıştır.
Küçürek öyküler için kaynak kitap olarak Ramazan Korkmaz ve Mutlu Deveci'nin Türk Edebiyatında Yeni Bir Tür: Küçürek Öykü adlı kitabı okunabilir.
Dünya genelinde daha çok minimal öykü olarak bilinen küçürek hikayelerde temel amaç okuru şaşırtmaktır. Bu nedenle birçok yazar farklı kurgu teknikleri kullanarak küçürek hikayeler kaleme almıştır.
Türk edebiyatında ise kısa yazılan metinler olarak tabir edilir. Bu hikâye türündeki en büyük fark ise karakter veya yerler ilgili bilgilerin çok sık geçmemesidir. Öykünün bir alt sınıfı olarak ifade edilen minimal (küçürek) hikâye, günümüzde birçok kişi ve yazar tarafından da tercih edilir.
1 Bu öğelerden bazıları şunlardır: “1. Küçürek öykü, klâsik hikâyenin uyduğu serim, düğüm, çözüm fikrinden uzak yapıda bir kuruluşa sahiptir.
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
Şiir), Makale, Bilimsel ve Edebi Makaleler, Sohbet ve Fıkra (Cumhuriyet Öncesi), Roman (Cumhuriyet dönemi ve Dünya Edebiyatı), Tiyatro (Cumhuriyet dönemi ve Dünya Edebiyatı), Eleştiri (Cumhuriyet dönemi ve Öncesi), Mülakat/Röportaj (Cumhuriyet dönemi ve Öncesi) konularını içerir.
Ezop Masalları çok kısa öykülerin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilebilir. New Times adlı yayının editörü olan Steve Moss'a göre bu tür için gereken uzunluk tam 55 kelimedir. Bir diğer görüş ise öykünün başlığının yedi kelimeden uzun olamayacağı yönündedir.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Mavi Kuş Mavi Kuş kitabı, 2011 yılında Dergah Yayınları tarafından okurları ile buluşturulmuştur. Kitap türü olarak Edebiyat Hikaye (öykü) türünde içeriktir. Her yapıtında olduğu gibi Mustafa Kutlu “Mavi Kuş” kitabında yine insanların yaşadıklarıyla ilgili içeriklere değinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri