17 yaşını doldurmuş kadın ve erkekler de, temsilcisinin (veli veya vasi) izni ile evlenebilir. TMK m. 124 ; “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” 17 yaşını doldurmuş kişilerin evlenebilmesi için hakim kararı gerekmez. Evlilik başvurusu sırasında yasal temsilcinin yazılı izni yeterlidir.
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir. Yasal temsilci, çocuk üzerindeki velayet hakkına sahip ana baba olabileceği gibi, vasisi de olabilir.
"Nikah için nereye başvurulur" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
Evlilik öncesinde mutlaka SMA testi de yaptırılması ilgili yasal mevzuat gereğince zorunlu hale getirilmiştir. Bu testin yaptırılmaması durumunda nikâhın kıyılması söz konusu değildir.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
Kararda, 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 124/2. maddesi ile ''ancak hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
17 yaşını doldurmuş kadın ve erkekler de, temsilcisinin (veli veya vasi) izni ile evlenebilir. TMK m. 124 ; “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” 17 yaşını doldurmuş kişilerin evlenebilmesi için hakim kararı gerekmez.
8- Nikâh saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında T.C. kimlik kartı bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır. Nikâh şahidi olabilmek için: reşit, ayırt etme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.
On sekiz yaşını doldurmamış, on yedi yaşını doldurmuş küçükler yasal temsilcinin izniyle evlenebilirler. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Eğer mümkünse karar öncesi anne ve/veya baba ya da vasiyi dinler.
Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır. Hanefî mezhebine göre ise henüz bulûğ çağına ermemiş kız çocuklarının, kendini idare edemeyecek durumda aklen noksan olanların ve bunakların velilerinin izni olmadan nikâhları caiz olmaz.
Hanefî mezhebine göre kadının, velisinin izni ile evlenmesi tavsiye edilir ama nikâh, velinin izni alınmadan da kıyılabilir. Kadın velisinden, kendi adına nikâha taraf olmasını isteme hakkına sahiptir.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
ÜLkemiz kanunlarına göre, 18 yaşından küçük bir kadınla herhangi bir cinsel yakınlıkta bulunmak suç kabul edilir. 16 yaşında bir kızla 21 yaşında bir erkek flört edebilir ya da sevgili olabilir, bunda sorun yok.
Örneğin 5.Nisan.1989'te doğan bir kişi, 5.Nisan.1989+18= 5.Nisan.2007 tarihinde ergin olmuştur. Halk arasında 18 yaşından gün alma olarak adlandırılan durum, yasal anlamda 17 yaşını doldurmuş olmak anlamına geldiğinden, 18 yaşından gün alan bir kişi henüz reşit (ergin) olmamıştır.
Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Bu kapsamda cinsel rüşt yaşının da 18 yaş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Yine de kanunen 18 yaş altı herkes "çocuk" tabii ki.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda, nişanlanma yaşı düzenlenmemiştir. Burada genel kurallar işleyecektir. Ayırt etme gücü olan küçükler dahi nişanlanabilir, bu konuda velayet sahibi anne ve babanın ya da yasal temsilcinin rızası gereklidir. Madde 118- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.
Anne ve babanın bu yükümlülüklerine uygun davranmaması hem tazminat hem ceza sorumluluklarını doğurur. Çocuk yaşta evlilik çocuğun eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine sebep olmuşsa, çocuk yaşta evliliğe sebep olan anne ve baba bakımından suç oluşur, cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Evlenmeye İzin Davasını Kimler Açabilir? 16 ile 17 yaş aralığındaki çocuğun açacağı davayı çocuğa velayeten anne-babası açar. Eğer vasi varsa vasi açar. 17 ile 18 yaş aralığındaki çocuğun açacağı davada izin vermeyen veli davalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri