Toprak çökmesi sonucunda oluşan kraterden çıkan gaz, çevreye ve yaşam alanına zarar verdiği için yakıldı. 60 metre genişliğe ve 20 metre derinliğe sahip krater, içinden çıkan doğal gaz nedeniyle yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam ediyor.
Krater, halk tarafından gizemli olarak "Cehennem Kapısı" olarak adlandırılmasına rağmen aslen bir jeolojik anomali sonucu oluşmuştur. Zeminin doğal bir çöküntüye uğramasından sonra daha derin bir rezerv alanından yavaşça kaçan doğal gazın rüzgâr tarafından söndürülmeden yanmasıdır.
Türkmenistan'ın Ahal ili, Derveze ilçesinde yaşanan ilginç bir olay, görenleri hayrete düşürüyor çünkü bu çukur, hiç durmadan alev alev yanıyor! Karakum Çölü'nde kalan bu çukura "Cehennem Kapısı" deniyor. Cehennem Kapısı, görenleri dehşete düşürecek kadar büyük!
İşte "Cehennem Çukuru" olarak da bilinen Cehennem Kapısı hakkında bilinmeyenler; 1. Türkmenler tarafından Cehennem Kapısı olarak adlandırılan bu krater, 1967 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucu meydana gelmiştir. Hatta bu çalışma sırasında birçok işçi hayatını kaybetmiştir.
69 metre çapındaki çukur ateşe verildi. Ve tam 50 yıldır aralıksız yanan Cehennem Kapısı kapatılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Türkmenistan'da "Cehennem kapısı" olarak da bilinen Derveze gaz krateri, başkent Aşkabat'a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alıyor.
8. Cehennemin kapısı
Dante'nin Cehennem'inin kapısında "Ey buraya giren, bütün umutlarını ardında bırak!" sözleri yazılıdır.
Yaklaşık 110 m derinliğine sahip olan cehennem çukuru, Cennet Obruğu'nun oluşumuna yol açan bir karstik yeraltı akarsuyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesi süreci sonucunda oluşmuştur. Cehennem çukurunun ağız çember çapları 50 m ve 75 m, derinliği 110 metre.
CEHENNEM OBRUĞU
Obruğun dış kenar kısımları iç bükey bir oluşuma sahip olduğundan söz konusu çöküğe inmek mümkün değildir. 128 metre derinliğe sahiptir.
Küçük cehennem yerin altında, yani merkezindedir.
Çünkü kürenin altı merkezidir. Coğrafya ilmine göre, her otuz üç metre kazıda bir derece sıcaklık artar. Yerin yarıçapı, altı bin küsur kilometre olduğuna göre, merkeze kadar bu sıcaklık iki yüz bin dereceyi bulur.
"Cehennemin yedi kapısı olup, her kapıdan onların girecekleri ayrılmış bir kısım vardır." (Hicr, 15/44). Bu ayet iki şekilde tefsîr edilmiştir: a. Cehenneme girecekler çok olduğu için; b. Cezalandırma, azgınlığın çeşit ve derecelerine göre olacağı için cehennemin yedi kapısı veya tabakası vardır.
Allahu Taâlâ, yedi kat yer altında yedi tabaka cehennem yaratmıştır ki, birbirinden aşağıdadır. Her tabakanın arası beşyüz yıllık mesafedir. Cehennemin yedi kapısı vardır. Her birinin içinde ateşten yetmişbin dağ vardır.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Bin yıl yandıktan sonra sarı bir hal aldı." "Sonra cehennem bin yıl daha tutuşturuldu. Ve simsiyah bir hal aldı. O şu anda karanlık ve simsiyahtır.
Buna göre, Tanrı'nın günahkar kullarını 445 derece Santigrad'lık bir mekan bekliyor.
Kur'ân-ı Kerîm'in yetmiş yedi âyetinde yer alan cehennem kâfirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin azap görecekleri yer olarak tasvir edilir.
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
Cehennem cezalandırma, cennet ise ödüllendirme yeridir. Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
Ayet ve hadislere göre cehennem 7 tabakadan oluşur. Her günah ve günahkar için ayrı bir kat vardır.
Evet Gayya çukuruna talip olan; inkârcı, ibadetsiz, çilesiz, saygısız, vefasız, ecdadının imanına hakaret eden, nefislerinin kibir şehvetine kapılmış bir nesil geldi. Onlar Kur'an'ın her ayetini kendilerine göre oluşturdukları bir anlayışla tefsir ettiler. Hz. Muhammed'den (s.a.v.) hiç haz almadılar.
Yer altına süzülen sular, kireçli kayaları eritip denize doğru giden dehlizler meydana getiriyor. Bu dehlizler, genişleye genişleye öyle bir duruma geliyorlar ki, yer kabuğu çöküyor ve kocaman bir çukur oluşturuyor. Cennet ve Cehennem obrukları da bu tür çökmelerle oluşmuş.
Kuran, cehennemi çeşitli işkence mekânları bulunan, duvarlarla çevrili ve bekçileri olan bir mekân olarak tasvir ediyor. Uygulanacak azap türlerinin başında ateş geliyor. Zebânîlerin merhametsiz, haşin, sert ve çok güçlü oldukları da ifade ediliyor. Cehennemde görevli meleklerin sayısı 19 olarak açıklanıyor.
1. Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar.
“Cehennemin ortasında cehennem olmayan kim ve ne varsa onu aramak, yaşatmak, fırsat vermek... Onların ringine çıkmaktansa yapmamız gereken bu. Birbirimize sahip çıkmak, yaşatmak, güçlü alanlarımızı yaratmak. Bu hakaret müptelalarını kendi berbat dilleriyle başbaşa bırakmak..."
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri