Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir.
Açıklama. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 4-5 kez uygulanır. Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır. Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır.
Dengeli Azot, fosfor ,potasyum ve iz elementli besin maddeleri kombinasyonudur. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Kalsiyum bitkide hücre duvarlarının ve bitki dokularının sertleşip güçlenmesinde temel görevi üstlenir. Bu özelliği ile bitki dokularını ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarından korur. Donma ve çözülme stresine karşı bitkiye dayanıklılık kazandırarak don zararını önler.
Narenciye, sebze, meyve, pamuk, Antep fıstığı, ayçiçeği yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Diğer bitkilerde de rahatlıkla kullanılır. Özellikle tahıl grubunda kuvvetli sap oluşturarak yatmayı engeller Taban gübresi olarak ekim/dikimle birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
20 20 gübre de amonyum sülfattan gelen kükürt bulunur. Bu sayede ekinlerin kükürt ihtiyacı da karşılanmış olur. Avantajları; -İçeriğinde bulunan azot ve fosforun tamamı bitkilerin alabileceği formdadır.
20-20-20 Gübre Ne İşe Yarar? Azot, fosfor ve potasyum bakımından eksik olan topraklarda, bu elementlerin eksikliğini tamamlar. Azot, fosfor ve potasyum kökler vasıtasıyla, bitkinin bünyesine nüfus ederek, bitkinin yeşil aksamının sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.
Kalsiyum Noksanlık Belirtileri
Genç yaprak kenarları kuruyarak ölür. Sürgün ucu büyümesi durur, sürgün uçlarında kuruma gözlenir. Bitki dokusu ve meyveler yumuşaktır, raf ve depo ömrü kısadır. Kök gelişimi zayıflar, köklerin dayanıklılığı azalır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
18-18-18+TE suda çözünür NPK gübresi; bağ, sebzeler, meyveler ve tarla bitkileri için yetiştiriciliğin uygun safhasında; Topraktan: 2-4 kg dekara uygulama önerilir.
Sebze, meyve, çiçek, iç ve dış mekan bitkileri vs. gibi her türlü bitki için damlama sulama sistemiyle ve yapraktan uygulama şeklinde rahatlıkla kullanılabilir. Suda tamamen çözünür ve tortu bırakmaz. Topraktan uygulamalarda uygulama dozu dekara 1-2 kg, yapraktan uygulamalarda 100 lt suya 200-250 gr.dır.
Ayrıca 20.20.0 ZN kompoze gübrede azot kaynağı olan amonyum sülfattan dolayı kükürt de bulunmakta olup, bu gübre ile bitkilerin kükürt ihtiyacı da karşılanabilmektedir. 20.20.0 ZN gübresi potasyum bakımından zengin ancak fosfor ve azot bakımından fakir, her cins toprakta rahatlıkla kullanılabilir.
15-15-15 Gübre Nerelerde Kullanılır? Özellikle potasyum açısından zayıf olan topraklarda ve potasyum ihtiyacı olan bitkilerde kullanılan kompoze gübrenin bu çeşidi; turunçgiller, şeker pancarı, ayçiçeği, patates, meyve ağaçları, muz, mısır, tarla sebzeleri, soğan, sarımsak, bağ ve seralarda kullanılabilir.
Tek yıllık bitkilerde ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilir. Meyve ağaçlarına kış sonunda, ağaçlara su yürümeden hemen önce verilmelidir. Ekim sırasında taban gübresi olarak kullanıldığında, serpme olarak verilirken toprak altına getirilmesi gerekir.
15-30-15+TE
Fosfor ağırlıklı bu formulasyon, bitkinin ilk dönemlerinde kök gelişimini teşvik etmesi, genç dönemlerinde fosforu depolaması, çiçek döneminde ise sağlıklı çiçek oluşması için kullanılır. Mikro element içeriği ile düzenli kullanımda bitkilerin mikro element ihtiyacını karşılar.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler. Tabii ki, birkaç gün boyunca günlük hava sıcaklığı 17 °C'nin altında olursa meyve tutumunda sorun olduğu fark edilir.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Kalsiyum Nitrat farklı şekillerde uygulanabilir: Kuru gübre elle serperek satha, makine ile sıra üzerlerine verilebilir. Damla sulama, yağmurlama sulama sistemleriyle sıvı olarak verilebilir.
Potasyum eksiliği belirtileri yaprak kenarlarında ve uçlarında başlar. Yaprak kenarları önce sararır, daha sonra koyu kahverengine döner. Şiddetli noksanlık halinde siyahlaşabilir. Yaprağın kenar ve uçları belirtilen şekilde ölmesine karşılık diğer kısımları uzun süre yeşil kalabilir.
KOMPOZE NPK (15-15-15 )
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur. Bu gübre potasyum ihtiyacı olan topraklarda kullanılmalıdır.
Organomineral 15-20-0+(15 SO3)+15OM
Taban (toprak altı) gübre olarak kullanıldığında su tutma özelliği az olan toprakların su tutmasını artırır, fazla su tutan ve havalanması az olan killi toprakların havalanmasını sağlayarak bitkilerin kök gelişimini destekler.
Meyve tutumundan itibaren 20 gün ara ile 3-4 kez uygulanır. Bitkilerin 4-5 yapraklı döneminden hasada kadar 1-2 kez uygulanır. Yumru oluşumundan itibaren hasada kadar 1-2 kez uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri