Bu renk bozulması, kanal dolgusunun sertleşmesi sırasında veya sonrasında dişin iç ve delikli tabakasına (dentin tübüllerine) yayılan sızdırmaz bileşiklerin bir sonucudur. Kanal dolgularının içinde bulunabilen bileşenler, örneğin gümüş ve öjenol buna sebep olabilir.
Diş kanal tedavisi yapılmış bir diş zamanla renk değişikliği gösterebilir. Eskiden bu durum daha çok kullanılan malzemelerin neden olduğu bir tablo olarak karşımıza çıkmaktaydı. Günümüzde kullanılan kanal dolgu malzemeleri bu tarz boyamalara neden olmamaktadır.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
Ancak yine de klasik dolgu tedavisi olan siyah dolgular, bazı hastalar tarafından daha uzun süredir kullanılması ve ekonomik olması gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Diş renginde yapılan estetik dolgular, daha uzun süre ve maliyet gerektirdiği için hastaları düşündürmektedir.
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar.
İlgili 40 soru bulundu
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Örneğin kola içeriğindeki asit nedeniyle kompozitin yumuşamasına neden olur. Aynı şekilde kötü ağız hijyeni nedeniyle üretilen organik asitlerle de yumuşama ve buna bağlı renkleşme gözlenebilir. Kompozit dolgular zamanla materyalin yaşlanmasına bağlı olarak da renklenebilir.
Normal şartlarda dolgulara zarar vermeden diş beyazlatma işlemi yapmak mümkündür. Beyazlatma jellerinin asiditesi nötre yakındır ve bağlantıda bir hasar yaratmazlar. Dolgu kenarlarında açıklık ya da sızıntı yaratacak bir durum olması önemlidir, bunu mutlaka değerlendirmek gerekir.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
Dolgu ne kadar dayanır? Kullanılan dolgu maddesinin özelliğine göre etki süresi değişir. Hyalüronik asit içeren preparatlarda 8-16 ay, Poly L Laktik asit içeren uygulamalarda 1-2 sene, Hidroksi apatit içeren preparatlarda bu süre 3 yıl devam eder.
Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Ancak ağızda çürük ya da oynamış dolgular var ise bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekir. Diş Beyazlatma Jeli sadece diş minesine etkili olduğundan ağızdaki dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu değildir.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Diş dolgusu yapıldıktan sonra diş beyazlatma rahatlıkla yapılabilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Diş dolgusu yapılırken, sadece çürük temizlenmekle kalmaz, çürüğün çevresinde de birtakım düzeltmeler yapılır. Çürük tedavi edildiği durumda bile, birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşabilir. Bunun sebebi bakterilerin diş dolgusu altında birikmesidir.
Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, genellikle 347,22-1.620,00 TL arasında değişebilir. Lazer ile yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, 2000-3000 TL arasında değişebilir. Bu fiyatlar, yaptırılacak işlemin büyüklüğüne, dişlerin durumuna ve seçilen beyazlatıcı ürünlerine göre de değişebilir.
Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılı güncel fiyatı; lazer tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılır ve Ev tipi diş beyazlatma yönteminde 1500 TL ile 2500 TL fiyat aralığındayken, ev tipi jel sürülen diş beyazlatma yönteminde Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları 2500 TL ile 3500 TL fiyat aralığındadır.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
Tedavide öncelikle; dişe kök kanal tedavisi yapılarak ya da bu durum eski uygunsuz kanal tedavisinden kaynaklanıyorsa, eski kök kanal tedavisi yenilenerek dişin kök bölgesi sağlığına kavuşturulur. Daha sonra dişin ağız içinde görünen kron kısmına beyazlatma uygulanır.
Dolgu, bir şeklin içinin içine uygulanmış renk, desen, doku, resim veya gradyandır. Gradyan, çoğunlukla bir renkten başka bir renge veya bir gölgeden aynı rengin başka bir gölgesine kadar olan renklerin ve tonların aşamalı ilerlemesidir. Şeklin dolgu renginin değiştirilmesi, yalnızca şeklin içini veya önüne etkiler.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır. İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir. İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri