29.03.2022 tarihli 5359 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 3.üncü maddesi getirilen düzenleme ile ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanmak suretiyle yapılan teslimlerde KDV oranı %1 yerine %18 uygulaması getirilmiştir.
Buna göre, ticari faaliyet kapsamındaki sıfır otomobiller ve ikinci el olup olmadığına bakılmaksızın otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır gibi araçlar için % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.
İkinci el binek otomobil satışında uygulanacak KDV oranlarına baktığımızda; – Vergi mükellefiyeti bulunmayanların binek otomobil teslimleri KDV'nin konusuna girmemekte olup, bu şekilde gider pusulası ile alınan araçlarda KDV söz konusu olmayacağından herhangi bir oran olmayacaktır.
KDV oranı, % 18 olarak uygulanacak.
Aracın silindir hacmine göre ÖTV tutarının arttığı göz önüne alınırsa, ciddi bir vergi avantajından söz edilmektedir. İkinci El alımlarda ise; ÖTV tutarı olmaz. KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz.
İlgili 34 soru bulundu
Buna göre sıfır otomobiller ile kullanılmış olup olmadığına bakılmaksızın otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet, TIR gibi araçlar % 18 oranında vergilendirilmektedir. Kullanılmış binek otomobillerinde % 1 KDV oranı uygulanmaktadır.
Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir.
%18 KDV: Temel tüketim ürünü olmayan, zorunlu olmayan ve lüks olan hizmet ve mallarda %18 KDV dilimi kullanılır. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler bu kategoride yer alır.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Maliye Bakanlığı, milyonlarca serbest meslek erbabının binek türü otomobil alımlarına ilişkin KDV yi indirim konusu yaptırmamaktadır.
Katma Değer Vergisi (KDV), vergi mükelleflerin yarattıkları katma değer üzerinden aylık olarak ödedikleri vergi türüdür. Bir ürün veya hizmetin alıcısına ulaşasıya kadar geçen zamandaki değer artışının adıdır.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Resmî Gazete'de son yayınlanan düzenlemeyle otomobillere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Yeni KDV oranları, 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı.
29.03.2022 tarihli 5359 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 3.üncü maddesi getirilen düzenleme ile ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların teslimi ile özel matrah uygulanmak suretiyle yapılan teslimlerde KDV oranı %1 yerine %18 uygulaması getirilmiştir.
ÖTV ve KDV Arasındaki Farklar Nelerdir? ÖTV ve KDV zaman zaman birbirine karıştırılmaktadır. Özel tüketim vergisi anlamına gelen ÖTV bir malın ilk satışında kesilen bir vergi türüdür. Katma değer vergisi anlamına gelen KDV ise aynı malın el değiştirmesi, başkasına satılması gibi durumlarda da ödenmeye devam etmektedir.
Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %10, KDV %18. Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen fakat matrahı 700 bin TL üstünde olan araçlarda; ÖTV %40, KDV %18. Motor gücü 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %50, KDV %18.
Normal şartlarda %18 KDV ödenirken engelli indiriminden faydalandığından bu oran %15'lere kadar düşer. KDV ve ÖTV ile yapılan ayrı ayrı indirimler, satın almak istediğin aracın satış fiyatı yaklaşık olarak %30-32 arasında değişir.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir. Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım. Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %18 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 18/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 118 TL olduğu sonucuna varırız.
Günümüzde en çok kullanılan %20 (eskiden %18) KDV oranıdır. Genellikle bu oranla karşılaşılır. Malın ya da hizmetin satış fiyatı yine 1500 Türk Lirası olsun; 1500 liranın içinde; 250 lirası KDVdir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Hesaplama
Burası %18 KDV Oranı uygulanan mallar için geçerlidir. Mal ya da hizmetin satış fiyatı 250 Türk Lirası olsun. KDV Oranımız %18; Bu 250 liranın içinde; 38.14 lirası KDVdir.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
2023 KDV oranı binek otomobiller için %20 olmuştur. Vergi sistemimizde katma değer vergisi hesaplanırken öncelikle aracın çıplak fiyatının üzerine ÖTV eklenir ve ortaya çıkan yeni değer üzerinden KDV hesaplanır.
Kararın (b) bendindeki yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren sıfır (kullanılmamış) binek otomobil satışlarında KDV oranı %20 dir. Binek otomobilin “kullanılmış” sayılabilmesi için özel tüketim vergisine tabi olmaması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri