Yukarıda bahsettiğimiz üzere parselasyon işlemlerine (Madde 18) bir aylık askı süresi içinde itiraz edilmektedir. Fakat idare hak sahiplerine bu işlemlerle ilgili tebligatı genellikle yapmadığı için hak sahipleri işlemi öğrendikten sonra 1 ay içinde bu itirazı yapma hakkına sahip olacaktır.
18 uygulaması hazırlandıktan ve tasdik edildikten sonra bir ay süreyle ilgili belediye de ilan edilir. İtiraz etmek isteyen arsa veya arazi sahibi otuz gün içinde yapılan işleme itiraz etmelidir. Otuz gün içinde yapılan itirazın uygunluğu incelenir ve encümene sunulur.
· 18. Madde uygulaması mutlaka imar planına uygun olmalıdır. Çünkü imar planı hayata geçirilmektedir. · DOP en çok % 40' a kadar olmalıdır. Bununla beraber her düzenlemede DOP' un % 40 olması imar uygulamasını konut alanı elde etme amacından uzaklaştırır.
18.Madde Uygulaması Uygulama Yazılımı Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir.
İlgili 15 soru bulundu
18 uygulamasının iptali halinde, İdare Mahkemesinin kararı gereğince Tapu Müdürlükleri tarafından işlem yapılması mümkün değildir. Tapu Müdürlüğü tarafından işlem yapılabilmesi için, iptal katarı gereğince belediyenin geri dönüşüm ya da geri dönüşümle birlikte yeni bir uygulama daha yapması gerekir.
18.maddenin uygulanması için bir imar planı olması gerekir. Uygulama belediyeler ya da il özel idaresi tarafından yapılmaktadır. Uygulama sayesinde imar izni ve imar planı bulunan arazi, malik ya da arsalar ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.
Dolayısıyla İmar Kanunu madde 18 uygulaması ile idare, kamulaştırma yapmaksızın taşınmaz mal edinebilmekte olup parselasyon işlemi, bir nevi hukuka uygun el atma niteliğindedir. Bu durum uygulamada; parselasyon planı, düzenleme ortaklık payı kesintisi (DOP), hamur kuralı gibi adlarla da anılmaktadır.
Her şeyden önce Belediye ya da İl Özel İdare'nin yapmış olduğu Madde 18 Uygulaması , bir idari işlem olması sebebiyle her zaman iptal davasına konu olabilir. Şartları oluştuğu takdirde bu işlemden zarar gören kişiler her zaman İdare Mahkemesi'nde İptal Davası açabilecektir.
Yukarıda da belirtildiği üzere; tescil görmüş 18 uygulamasının; İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde bu karar gereğince Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir.
Bir gayrimenkul istimlak edilerek imar planlarına uygun olarak park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamu hizmet alanları için kullanılabilir. İstimlak yapıldığında satın alınan gayrimenkulün bedeli peşin olarak ödenir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Öncelikli olarak taşınmazdan yol geçmesi gibi bir işgalin tespiti için Google'dan “parsel sorgu” yazarak “www.parselsorgu.tkgm.gov.tr” şeklindeki siteden sahip olduğunuz tapulu taşınmazların parsel numarasını girerek yolda kalan kısmının olup olmadığına bakabilirsiniz.
“Geçit ihtiyacı olan kişi, davasını önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun ve en az zarar görecek taşınmaz malikine yöneltmesi gerekir.” Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise üzerinde geçit hakkı kurulması talep edilen yükümlü taşınmazın özel mülkiyete tabi ve tapuya kayıtlı arazi olması zorunludur.
Güncel DOP Kesintisi Oranı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir.
3194/ 18.UYGULAMASINDA YAŞANAN SORUNLAR;
parsellere ait tapu kayıtlarındaki hisse hataları, tapu kayıtlarındaki takyidatlar, kadastro parsellerinin grafik ile tapu yüzölçümü arasındaki farklılıklar, imar uygulaması sürecindeki sorunlardan bazılarıdır.
Cevap: Yeşil alan olan arsanın durumu
parselini, 3194 sayılı imar kanununun 13. maddesine göre imar programına aldırmak için belediyeye müracaat edersen, bu talebin belediye meclisince kabulünden sonra imar müdürlüğüne başvurarak kısıtlılık belgesi alabilirsin.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Düzenleme ortaklık payı oranı; 17.12.2003 günü yürürlüğe giren 5006 sayılı Yasa'nın 1. maddesinin 1. fıkrası ile % 35'ten % 40'a ve 10.07.2017 günü yürürlüğe giren 7181 sayılı Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 9. maddesi ile de % 45'e yükseltilmiştir.
Uygulama imar planlarını, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun uygulandığı yerlerde belediyeler yapar. Ancak ilçe belediyeleri, nazım imar planının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde uygulama imar planı ve parselasyon planını yapmazsa bunları da Büyükşehir Belediyesi yapar, yaptırır ve onaylar.
Belediyeler imar planlarını yaparken vatandaşların arsalarından yeşil alan, park, yol olarak ayırdıkları ve kamulaştırdıkları alanlar için para ödemiyorlar. Böylelikle taşınmaz sahipleri ne arazilerini kullanabiliyor nede arazilerini satabiliyorlar.
3194 sayılı İmar Yasasının 13 maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil saha, çocuk bahçesi, Pazar yeri, hal, mezbaha ve benzeri umumi hizmetlere ayrılan alanlarda inşaata ve mevcut bina varsa esaslı değişiklik ve ilaveler yapılmasına izin verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri