Bitlenme gibi sorunlara en etkili yöntemlerden biri de gaz yağı ile temizlik oluyor. Özellikle de eski zamanlarda ilaçlar ve bitkisel şampuanlar yokken bit gidermek için gaz yağı kullanıyor. Gaz yağı ile bitleri saçlardan arındırma yöntemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Gaz yağı saça nasıl uygulanır? Gaz yağı kuru ya da nemli saçlara uygulanabilir. Uygulandıktan sonra 40 dakika bekletme süresi vardır. Bu süre sonunda saçlar çok sık bir tarakla taranır ve bitlerin, sirkelerin saçlardan uzaklaşması sağlanır.
Karbonat, sirke, aloe vera, Hindistan cevizi yağı bite iyi gelen doğal şeylerdendir. Bunları bitlerden kurtulmak için deneyebilirsiniz. Ancak bunları denedikten sonra bitler arınmadıysa bit şampuanı da deneyebilirsiniz.
Peki bite ne iyi gelir? Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Saydam bir görünümü olan gaz yağının cilde temas ettirilmemesi gerekir. Gaz Yağı Ne İşe Yarar? Eskiden aydınlanma amacı ile kullanılan gaz yağı günümüzde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanların başında ısıtma, soğutma, boya ve zift lekelerini çıkartma ve araç yakıtı gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Önceleri sadece gaz lambalarında aydınlatma amacıyla kullanılırken, sonradan bazı maddeler eklenerek ısıtma, soğutma, traktör yakıtı ve jet motorlu uçak yakıtı olarak kullanılmaya da başlanmıştır. Gaz yağı direkt yanmadığından kumaşa (bez, çaput, vs.) döküp yakılabilir.
Sağlık tehlikeleri: H304- Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür. H315- Cilt tahrişine yol açar. H336- Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Bitlerin kaybolması için 10-15 tane sarımsağı robottan geçirin. İçeresine limon suyu sıkın. Daha sonra saç diplerinize sürün ve yarım saat kadar saç diplerinde beklemesini sağlayın. En son saçınızı duruladıktan sonra saçınızı bit tarağı ile tarayıp bitleri temizlemeniz gerekmektedir.
1) Vazelin
Bunun için ilk olarak vazelin, şampuan ve ince dişli bit barağına ihtiyacınız vardır. Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri. Beyaz sirke diğer sirke türlerine nazaran tavsiye edilmektedir.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Sirke bitlerden ve sirkelerden kurtulmak için en etkili yöntemlerdendir. Beyaz sirkenin yapısında asetik asit bulunduğundan bit ve benzeri parazitler ile mücadelede önemli bir rol üstlenir. Gerektiği gibi kullanılırsa saç bitlerini çabucak ortadan kaldırır.
Özellikle bitlerin yaşam alanları kafa alanı olduğundan yastık, yorgan kılıfları, battaniyeler, kişinin elbiseleri gibi eşyalar çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Sıcaklığın en az 60 derece olması bitlerin ölmesi açısından önemlidir.
Bit, insan saçında yaşayan ve üreyen; çok küçük (1-4 mm), kanatsız, kan emerek beslenen özellikle ense ve kulak arkasında kaşıntıya sebep olan, gri böceklerin neden olduğu paraziter bir deri hastalığıdır. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür.
Çok Çeşitli Özellikleriyle Gaz Yağı Kullanım Alanları
Kandil gaz yağı olarak da bilinen meşale yakıtı, oldukça yaygın olarak tercih edilir.
ORJİNAL GAZYAĞIDIR SEYRELTİLMEMİŞTİR. GÜVENLİ KAPAK SİSTEMİYLE AMBALAJDAN SIZMA VE AKMA YAPMAZ. MOTOSİKLET ZİNCİR TEMİZLEMEDE, GAZ LAMBALARINDA VE SOBALARINDA, ZİFT VE LEKE ÇIKARMADA, MOTOR-ŞANZIMAN VB PARÇA YIKAMADA REÇİNE ÇIKARMADA KULLANIMA UYGUNDUR.
Gaz yağı petrolün rafine edilmesi ile elde edilir. Sıvı bir yakıttır. Normalde şeffaf renkli olan gaz yağı son zamanlarda güvenlik dolayısıyla fark edilmesi için renklendirilmiştir. Gazyağı direk yanmamaktadır, onu yakabilmek için bir kumaşa, çaputa, beze v.B.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri