Beyaz peynirin, kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır. Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. Rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarı, siyah ,mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Top Peynirde Muratbey açık ara lider!
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır. Yüksek sıcaklığa bağlı olarak peynirin kalsiyum oranı ve besin değerlerimde düşüş olur. Bununla birlikte damak zevkine göre beyaz peyniri de kaşar peynirini de tercih edebilirsiniz.
Türk mutfağında en çok tüketilen peynir çeşidi, beyaz peynirdir. Yumuşak ve tuzlu yapıya sahip olan beyaz peynir, genellikle keçi veya koyun sütünden yapılır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Süt ürünleri içinde sıkça tüketilen beyaz peynir, çocuk gelişimine destek olan bir yiyecek türüdür. Kalsiyum ihtiyacını karşılar ve daha güçlü kemik yapısının oluşmasını sağlar. Beyaz peynir tüketen kişilerin kemik erimesi riskini ortadan kaldırdığı; ayrıca daha sağlıklı diş yapısına da sahip olduğu bilinir.
Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yem kokusu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı olmamalıdır.
Lor ve çökelek peyniri, mihaliç peyniri, küp peyniri, civil peyniri, sıkma peynir,örgü peynir, çeçil peynir, köy peyniri, otlu beyaz peynir ve benzeri gibi ürünler beyaz peynir çeşitleri arasındadır.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır. B vitamini içeren labne peyniri kansızlıkla mücadele konusunda başarılı sonuçlar verir.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Kültürlü beyaz peynir, klasik peynire göre daha yumuşak yapıda olan, fiziksel olarak parçalanmaya daha yatkın, içerisinde fazla hava boşluğu bulunmayan, rengi tam beyaza daha yakın peynirlerdir.
Günde 1 ya da 2 porsiyon tüketilebilir. Bir porsiyonu 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir. Süt, kemik ve diş sağlığı için gerekli kalsiyumun en büyük kaynağıdır. Bol protein içerir.
Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir. Klasik beyaz peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.
Kolay kırılmayan gözenekli yapısı ile ağızda kolayca dağılır. Ezine keçi peyniri ise aralarındaki en beyaz renge sahip. Keçi sütünün kendine has tadını ve baskın aromasını taşıyan peynir; koyun peynirine göre daha az, inek peynirine göre daha yağlı ve kıvamlıdır.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri