Bu şartlardan bir tanesi de araba kullanmak için sürücü belgesi almak isteyen kişinin 18 yaşını geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 18 yaş altında araba kullanmak kanunen yasaktır. Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir.
Eğer 16 yaşını bitirmişlerse M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alma hakları mevcuttur. Fakat gerek bu ehliyetleri almadan ve gerekse diğer sınıflara dahil araçları ehliyetsiz olarak kullandığı tespit edilen kişiler hakkında 1228 TL (%25 indirimli 921 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
15 yaşından küçük kişilerin araç kullanırken tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 11. maddesi gereği 8.190 TL ceza kesilecektir.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Diğer yandan ehliyetsiz araç kullanma sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yargılanma ve sonucunda ceza alınması durumunda verilen ceza adli sicile işleyecektir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
18 yaş altı vatandaşların araba kullanması söz konusu olmadığı için araç kullanmaları durumunda cezai işlem uygulanır. Bir başkası ile de arabayla dışarı çıkmaları yasaktır. Ancak seyahat izni alınması durumunda 18 yaş altı arabayla dışarı çıkabilir ve yolculuk yapabilir.
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Ehliyetsiz olarak araç kullanan kişiler 8.190 TL ceza ödemelidir. İkinci defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 2 ya 3 ay hapis cezası verilmektedir. İlk defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere 1 ya da 2 ay hapis cezası verilmektedir.
Arkadaşlar bugun malesef 449 lira ehliyetsizken yakalandım ve ceza aldım :( ehliyet kursuna gidiorum ehliyetimi almama bir mani olur mu bu durum. Hayır olmaz ama o cezanın devamı gelir.
Eğer sürücü, bir yıl içerisinde ehliyetsiz araç kullanmak başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı 100 ceza puanı alırsa, sürücü belgesine 2 ay süreyle el konur ve eğitime tabi tutulur.
1- Hapis cezasına mahkumiyet kararları adli sicil kaydına işlenir. Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir.
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi sunularak cezanın iptali sağlanabilir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Birçok kişinin “2. kez alkollü araç kullanma hapis cezası” olarak bildiği bu dava, her zaman hapis ya da para cezası ile sonuçlanmaz. İnsiyatif mahkemededir ve hakim kararına göre sürücü ya 6 aydan az bir hapis cezasına çarptırılır ya da bu ceza para cezasına çevrilir.
Cevap: Ehliyetsiz araç sürücüsünün bir insana çarpması
2-6 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Lamba, üst geçit vs. önemli değil çünkü çarpan şahsın ehliyeti yok.
"Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıkları, hâkim veya mahkemelerce istenebilir. kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün ...
Bu doğrultuda, suç işleyen kişinin algılama ve irade yeteneği mevcutsa ceza ehliyetinin tam olduğunu belirtmek gerekir. Ceza ehliyeti tam olanlar; 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde, akıl hastası olmayan, sağır ve dilsiz olmayan bireyler olarak sayılabilir.
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri