15 yaş altı vatandaşlar için yeni kimlik kartı başvuruları çocuğun velisi ya da vasisi tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik imza ya da mobil imza ile yapılabilir.15 yaş üzerindeki vatandaşların talep edilen belgelerle birlikte randevu saatinde Nüfus Müdürlüğünde hazır bulunmaları gerekir.
(Fotoğraflı bir belge olmaması durumunda, 18 yaşından büyük, birinci derece akrabanın şahsen gelip beyanda bulunması gerekmektedir.)
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
TCKK başvurusu yapılacak çocuğun Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adresinin bulunması şartı istenecek. TCKK değerli kağıt bedeli, "https://ivd.gib.gov.tr" internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırılabilecek.
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
İlgili 37 soru bulundu
Vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gitmesine gerek kalmadan, velisi veya vasisi olduğu 15 yaşını tamamlamamış çocuklarının kimlik kartı başvurusunu e-Devlet üzerinden yapabilecek.
18 yaş altı kimlik kaybetme ya da kimlik yenileme işlemleri vatandaşın yaşına göre değişiklik gösteriyor. 18 yaş altında ancak 15 yaşını doldurmuş vatandaşların kendisinden istenen evraklarla birlikte bizzat randevusuna katılması gerekiyor. Kendinden istenen evraklar içinde biyometrik fotoğraf mutlaka olması gerekiyor.
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir. Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
Kimlik kartında kaç yaşından itibaren fotoğraf gereklidir? On beş yaşını tamamlamış olan kişilerin kimlik kartı başvurusunda son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf gereklidir.
2022 yılı içerisinde nüfus cüzdanınızı yeni T.C. kimlik kartı ile değiştirecekseniz Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bedel 37,50 TL'dir. Eğer kimlik kartınızı kayıp nedeniyle değiştiriyorsanız ödemeniz gereken bedel 75,00 TL'dir. Nüfus müdürlüklerinde biyometrik fotoğraf çekilmez.
E-Devlet üzerinden bu işlemleri yapabilmek için öncelikle E-Devlet aktif olarak kullanıyor olmalısınız. Telefon ve E-postanızın onaylanmış olması gereklidir. Özel güvenlik kimlik müracaatları artık E-Devlet üzerinden yapılabilecek.
On beş yaşını tamamlamayanların başvuruları veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılır.
Kimlik yenileme ücreti 2023 yılında; Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yenileme işlemi İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yapılıyor. Nüfus Müdürlüğü'nde kimlik yenileme için öncelikle randevu alınması gerekiyor. Randevu işlemleri ise Genel Müdürlük https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden yapılabiliyor.
Kimlik Kartını seyahat belgesi olarak kullanacağının beyan edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların T.C. Kimlik Kartı fotoğraflı olarak düzenlenir. 15 yaşını tamamlamamış çocukların veli, vasi veya vekâletname ibraz edenler tarafından T.C. Kimlik Kartı başvurusu yapılır.
Nüfus Cüzdanına Ne Zaman Fotoğraf Yapıştırılır? Nüfus Cüzdanı 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılabilir. 15 yaşını doldurmuş olanların müracaatları üzerine fotoğraflı nüfus cüzdanı düzenlenir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL'nin ödendiğine dair makbuz gerekiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir.
12 yaşından gün almamış çocukların başvuru formları velileri veya vasileri tarafından imzalanmaktadır.12 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların başvuru sırasında imzaları alınmaktadır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocuklardan parmak izi ...
RANDEVUZ İŞLEM KESİNLİNLİKLE YAPILMAYACAKTIR.
Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir.
Kimlik Yenileme İşlemi İçin Gerekli Evraklar
Yeni nüfus cüzdanı için gerekli belgeler; Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi. Bir adet biyometrik fotoğraf.
Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerinden randevu alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri