Ancak 18 yaşını doldurmamış olması nedeniyle 17 yayını doldurmuş kişinin çocuk olduğunu hesaba katarak TMK madde 126/1'de, “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez“, kuralını da ekliyor. Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir.
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir. Ergin kılınma, evlenme yaşını etkilemez.
Eğer 16 yaşını doldurmamışsanız, hiçbir şekilde evlenemezsiniz. Eğer 16 yaşını doldurmuşsanız, ancak mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 17 yaşını doldurmuşsanız, veli ya da vasinizin izniyle ya da mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 18 yaşını doldurduysanız kendi iradenizle evlenebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Katılımcıların yanıtlarına göre kadınlar için ideal evlilik yaşı 24,1 çıkarken erkekler için ideal evlilik yaşı 26.8 olarak karşımıza çıktı.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Dolayısıyla fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması zaruridir. 18 yaşına girmek, 18 yaşından gün almak evlenebilmek için tek başına yeterli olmaz. 18 yaşından gün almak kanuna göre 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.
Medeni Kanun düzenlemesine göre yasal evlilik yaşı 17'dir. Esasında kişilerin herhangi bir izne tabi olmadan evlenebilecekleri yaş erginlik yaşı, yani 18 yaştır. 17 yaşını doldurmuş kadın ve erkekler de, temsilcisinin (veli veya vasi) izni ile evlenebilir.
OLAĞAN EVLENME YAŞI
Yani bireyler 18'inde ise kendi özgür iradeleri ile, 17 yaşında ise velisinin izni ile evlenebilmektedir. ''Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.''
Kanuna göre normal evlenme yaşı, kadın ve erkek için onyedi yaşın ta- mamlanması, olağanüstü evlenme yaşı ise yine kadın ve erkek için onaltı ya- şın tamamlanmasıdır. Bu durumda onaltı yaşın tamamlanmasından önce yapı- lan evlenme MK m. 124'e aykırıdır.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Madde 86- Erkek onyedi, kadın onbeş yaşını bitirmedikçe evlenemez. Şu kadar ki hâkim, olağanüstü hallerde ve pek önemli bir sebeple onbeş yaşını bitirmemiş olan bir erkeğin veya ondört yaşını bitirmiş bir kadının evlenmesine izin verebilir.
TMK'nun 118/2. maddesine göre “Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.”. Yani ergin olmayan bir kişi veya ergin ancak hakkında kısıtlama kararı verilmiş (kendisine vasi tayin edilmiş) bir kişi yasal temsilcisinin rızasıyla nişanlanabilir.
Parmak hesabı yeterli. Doğduğu yılı saymadan bir ileriki Yıldan başlarsınız. Parmağa denk gelen rakamlar o yaşın bitirildiğini göaterir. 19 yaşından gün almayan kişi de 18 yaşını doldurmamış sayılır.
- Kız-Erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını bitirmiş erkek-kız velinin izni; eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler. Anne-Baba biri ölmüş ise ölümü vukuatlı nüfus kaydı ile belgelenecektir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Medeni Kanun 142. madde uyarınca ''Evlenme, tarafların olumlu sözlü cevaplarını verdikleri anda oluşur.''
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
Doğum yılı ne zaman olursa olsun daima bu kural geçerlidir. Bu durumda 2005'te doğan kaç yaşında olur, baktığımızda, 2024 yılından 2005 yılı çıkarılmalıdır. 2024 yılında 2005'liler kaç yaşında, sorusuna yapılan işlem sonucu cevap olarak 18 yaş cevabını veririz.
Türk Medeni Kanunu'na göre rüşt 18 yaşın doldurulmasıyla kazanılır. Ancak Medeni Kanun bazı durumlarda 18 yaşın tamamlanmasından önce de reşit olunabileceğini (erken rüşt) belirtmiştir. Normal Erginlik: Medeni kanun tarafından saptanmış bulunan yaş sınırına erginlik yaşı denir.
27 Yaşını Geçenlere Yardım Yok
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Çocuk yaşta evlilik çocuğun eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine sebep olmuşsa, çocuk yaşta evliliğe sebep olan anne ve baba bakımından suç oluşur, cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Aşağıda İsviçre kanunlarına göre evlilik ile ilgili en önemli yasal düzenlemeler ve yükümlülükler yer almaktadır. Sıralama rasgele yapılmış olup bütün bilgileri kapsamamaktadır: Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri