Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Dilekçe, bir şey istemek, şikâyet etmek veya bilgi vermek üzere kişilerden kurum ve kuruluşlara yazılan bir tür mektuptur. Çizgisiz beyaz 80 gram A4 kâğıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır.
Dilekçe resmi veya özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere, istek, şikayet veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla yazılan imzalı başvuru yazısıdır.
Adli dilekçeden kasıt, adli makamlara verilen ve çoğunlukla içerikleri yasalar tarafından belirlenmiş bulunan dilekçelerdir. Bunlar dava dilekçeleri, şikayet/itiraz dilekçeleri, davaya cevap dilekçeleri, ihtiyati tedbir dilekçeleri, duruşmadan vareste tutulma dilekçesi gibi dilekçelerdir.
İlgili 36 soru bulundu
- Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Arzuhalciler, kişilerin problemlerini dinler ve sorunları çözüme ulaştırmak için resmi makamlara dilekçe ya da mektup yazar.
Bulunduğunuz yerdeki adliyeye gidip oradan ilgili mahkemesine gönderilmek üzere bir dilekçe yazmanız gerekir. Posta masrafı ve pul yatırıp ön bürodan havale alıp hukuk veya ceza birimine ön bürosuna götürüp vermeniz yeterlidir.
MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
Islak imza, bir kişinin el yazısı ile yaptığı imzadır. Bireysel ve ticari işlemlerde belge imzalamak için sıklıkla kullanılır. İmzalanacak belgenin çıktısı alınır, kişi el yazısı ile imzalar ve bu belge fiziksel olarak saklanır.
Dilekçe bir dileği bildirmek için resmî makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı. Osmanlı İmparatorluğu'nda istida ve arzuhâl adıyla bilinmekte olup memuriyet, maaş, rütbe, vb. istekler için kullanılmıştır. Elkab yazılır; mühür ve imza konulması ise serbesttir.
DİLEKÇELER. Bir dileği bildirmek için resmi makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazıya, istida, arzuhâl ve dilekçe denir.
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.
Dilekçe; ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup ile hazırlanmalıdır. Talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve içerisinde açık ve anlaşılır bir şekilde istenmelidir. Şikâyet söz konusuysa, şikâyete konu olan belgeler mümkünse eklenmeli ve tanıklar dilekçede belirtilerek açıklanmalıdır.
➢ Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır. Kişilere hitaben dilekçe yazılmaz.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
Dilekçede bulunması zorunlu şartlar MADDE 4 — Türk vatandaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yet kili makamlara verdikleri veya gönderdikleri dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı- soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.
Herşeyin elektroniğini çıktığı gibi artık dilekçelerin de elektronik versiyonları bulunuyor. Yani online sistemden de artık dilekçe gönderilebiliyor. İşte bu dijital ortamlardan online olarak gönderilen dilekçelere ise E Dilekçe deniyor.
2023 yılı her türlü ihtarname, ihbarname ve dilekçe yazılması ücreti 1.900 Türk Lirasıdır. 2023 yılı icra dairelerinde takip edilen işler için ücret 1.800 Türk Lirasıdır. 2023 yılı İcra mahkemelerinde takip edilen işler için ücret 1.300 Türk Lirasıdır.
Aynı kanunun 7. Maddesine göre dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. 8. Maddesine göre ise Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması altmış gün içinde sonuçlandırılır.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre avukatlara sözlü danışma ücreti 540, yazılı danışma bin 125 ve dilekçe yazım ücreti 825 lira oldu. Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yetkili savcılık suçun işlendiği yer savcılığıdır. Mağdur veya suçtan zarar gören kişinin hazırladığı savcılığa şikayet dilekçesinin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet, bir hazırlık esas numarası alır.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri