Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarında da açıkça vurgulandığı üzere, 18 yaşından küçükken işlenen suçlar devlet memurluğuna yada kamu görevine engel değildir.
Zira işlem konusuz kalmaktadır. Bu durum aşağıda belirteceğimiz kanun ve yönetmelik kapsamında hukuka aykırı olup, 18 yaş altı işlenen suçlar güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında değerlendirilmek üzere dosyaya konulması veya değerlendirilmeye esas alınması mümkün değildir.
Adli Sicil Kaydının Memuriyete Etkisi
DMK'nın 48. maddesinde sayılan katalog suçlar haricinde, kişinin işlemiş olduğu suçun infazı tamamlanıp daha sonra bu suça ilişkin bilgilerin adli sicil kaydından çıkarılması halinde, kişi memur olabilmektedir.
TCK'nin 50. maddesinin 5. fık- rasında; “Uygulamada asıl mahkûmiyet, bu madde hükümlerine göre çevrilen adlî para cezası veya tedbirdir.” şeklinde yer alan hüküm dikkate alındığında, bu tür bir mahkûmiyet memuriyete engel oluşturmaz kanaatindeyiz.
Devam Eden Ceza Davası Memuriyete Engel Mi? Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir. Ayrıca yüz kızartıcı suçlar olarak da nitelendirilen ve DMK 48.
İlgili 16 soru bulundu
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
Onsekiz yaşından küçüklerle ilgili adlî sicil ve arşiv kayıtları; ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere mahkeme, hâkim veya savcılıklarca istenebilir. Madde 13 — Arşiv bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine ve her halde kaydın girildiği tarihten itibaren seksen yılın geçmesiyle, tamamen silinir.
zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hapis cezası ile mahkum olan devlet memuru olamamaktadır.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
Yüz Kızartıcı Suçların Memuriyete Etkisi
Günümüzde yüz kızartıcı suçlar memur olmaya engel oluşturur. Bu durum Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilmiştir. Böylelikle kanunda belirtilen suçları işleyen kişilerin memur olması engellenmiştir.
Adli sicil kaydı, kişilerin kendisine, 18 yaşından küçükse anne babasına, vekâlet sunma koşuluyla kanuni temsilcisine ya da istemleri halinde kamu kurum ve kuruluşlarına verilir.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
18 yaşından küçük olan kişiler IMEI kaydı yapamamaktadır. Sayfaya anne veya babaya ait olan şifre ile giriş yapıldığında "Çocuğumun bilgileriyle kayıt yapmak istiyorum" seçeneğini seçerek anne veya babalarına ait olan kullanıcı girişi sonrasında kayıt yapılabilmektedir.
Görevi kötüye kullanma suçundan dolayı 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
36 Bu suçlar; zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar olarak Devlet Memurları Kanununda sayılmıştır.
Özetle cinsel taciz suçundan bir yıl veya daha fazla hapis cezası alan kişi, memuriyete engel bir durum ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde memuriyete engel bir durumla karşılaşılmayacaktır.
Adli sicil bilgilerinizi Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki Adli Sicil Bürolarından, Kaymakamlıklardan ve e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
Hukuken herkesin kendisine karşı işlenen bir suç nedeniyle şikayet hakkı vardır. Bu nedenle, 12 yaşından küçüklerin de şikayet hakkı vardır. Ancak, 15 yaşından küçük tüm çocuklarda şikayet hakkının kullanılması kanuni temsilciye (anne-baba) aittir.
Ana ve babası olmadığı halde korunma, bakım ve iyileştirme hizmetlerinden faydalanmayan 18 yaşından küçük çocukların bu genel sağlık sigortalılıkları, varsa kanuni temsilcisi, yoksa yakınları tarafından SGK''ya başvurmaları veya SGK''ca bu durumun tespiti halinde tescil edilecektir.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Bu araştırma kişinin kamu hizmeti yapabilmesi için güvenilir olup olmadığının tespiti için yapılır. Bu araştırmanın amacı kamu görevine alınacak kişinin Anayasa'ya, kanunlara ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bağlı şekilde görevini ifa edecek nitelikte olup olmadığını belirlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri