19 MAYIS'TA NE OLDU? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı 19 Mayıs'ta atılmıştır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.
"İstiklali siz koruyacaksınız" dedi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün her sözünde, her adımında gençler vardı. 19 Mayıs 1919, "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak tarihe geçti. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü gençlere armağan etti.
Atatürk, Samsun ve çevresinde asayişi düzenlemekle görevli idi. 18 Mayıs 1919'da Sinop'a geldiler. Atatürk, iskeleye çıkarak, karadan Samsun'a yol olup olmadığını sordu, olmadığını öğrenince de tekrar vapura binerek Samsun'a hareket etti. 19 Mayıs 1919 Salı günü sabahı saat 6 'da Samsun limanındaydı.
19 Mayıs 1919, Cumhuriyet'in kurulmasıyla sonuçlanacak olan yaklaşık 4,5 yıllık çok zorlu bir dönemin ilk günüydü. Atatürk bir söyleşide “Ben 19 Mayıs'ta doğdum” demiştir. Böylesine önemli bir gün olan 19 Mayıs yurdumuzda bayram olarak kutlanır. Atatürk bu bayramı gençliğe armağan etmiştir.
19 Mayıs 1919 - Mustafa Kemal, Salı günü sabah saat sekizde Samsun'a çıktı. 28 Mayıs 1919 - Mustafa Kemal Paşa, Havza'da yayınla dığı genelge ile Kurtuluş Savaşı'm başlattı. 21/22 Haziran 1919 - Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da millî mücadeleyi başlatan, "Amasya Genelgesi"ni yayınladı.
İlgili 26 soru bulundu
19 MAYIS'TA NE OLDU? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşsiz bir galibiyet olarak yer eden Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı 19 Mayıs'ta atılmıştır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.
11 Ocak 1905 — Kurmay yüzbaşı olarak Harp Akademisi'ni bitirdi. Merkezi Şam'da bulunan 5. Ordu'da göreve başladı. Ekim 1906 — Arkadaşlarıyla birlikte Şam'da gizli Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kurdu.
Millî Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs'ı Türk gençliğine armağan etti.
Ankara'daki kutlamalarda Kara Harp Okulu ve Hasanoğlan Köy Enstitüsü öğrencileri ön plandaydı. İstanbul'da ise Kuleli Askeri Lisesi, Deniz Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi öğrencileri gösterilerde başroldeydi. 19 Mayıslar yıllarca statlarda kutlanmaya devam etti. 1979'da ise sahadaki coşku tribünlere de sıçradı.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun. Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıkarak milli mücadelemizi resmen başlatmış, Türk milletinin istiklal meşalesi 19 Mayıs'ta yakılmıştır.
"Ya istiklal ya ölüm", Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ne dayanan sözüdür. Nutuk'ta da bulunan hali: Bu kararın dayandığı en güçlü muhakeme ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir.
Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır.
Lozan Antlaşması ve ardından Cumhuriyet'in ilanıyla sona eren Kurtuluş Savaşı'nın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başladığı tarihtir 19 Mayıs 1919...
Muzaffer Tepekaya tarafından çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı söylendi. "Atatürk; 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, 1 ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran büyük bir asker, siyaset ve devlet adamıdır."
Havza'da Mustafa Kemal; halkı tehlikelere karşı uyarmak, milli derneklerin yaygınlaşmasını sağlamak, milis kuvvetlerin kurulmasını teşvik etmek ve orduların terhisini önlemek üzere bir dizi çalışmalarda bulunmuştur. Milli Mücadele döneminde yayınlanan ilk genelge 28 Mayıs 1919 tarihli Havza Genelgesidir.
Pek çok il ve ilçede kaymakamlık ve valilik tarafından düzenlenen Atatürk'ü anma törenleri kapsamında, kamu görevlileri ve yerel halkın katılımıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılır. Saat 09.05'te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı'nın en önemli anlarından biri Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 1919'un 19 Mayıs'ında ilk adımlarını Samsun'a atmalarıdır.
19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun'a ayak basarak Millî Mücadele'yi başlatmış ve bu olay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden sürecin başlangıcı olarak kabul edilir. 1938'de, Atatürk'ün vasiyeti üzerine, 19 Mayıs tarihi Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmiştir.
19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması milli bayram olarak kabul edilir.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olan 19 Mayıs gününü Atatürk, Türk Gençliği'ne millî bayram olarak armağan etmiştir. Bu önemli tarihin yıldönümleri, 20 Haziran 1938 tarihinde çıkarılan 3466 sayılı bir yasayla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kabul edilmiştir.
Bu sene 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 104. yıl dönümünü kutluyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıktı ve Anadolu'yu düşmandan kurtaracak savaşın meşalesini yaktı. Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun'a 3 gün sonra 19 Mayıs 1919'da vardı.
İlk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1923'te oy birliği ile seçildi. On beş yıl, on iki gün ile bu görevde en çok kalan kişi olan Atatürk, dört dönem cumhurbaşkanlığı yaptı. Turgut Özal ise üç yıl, yüz elli dokuz gün Cumhurbaşkanlığı yaparak bu görevde en az kalan kişi oldu.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Atatürk'ü Koruma Kanunu, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimselere yönelik uygulanan cezayı belirten bir kanundur. 5816 numaralı Atatürk'ü Koruma Kanunu maddeleri; Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri