Normal bir sağım süresi; hayvanın süt verimi ve sağım debisine bağlı olarak 5-7 dakikadır. Sağımı uzatan hayvanları en son sağın ve bu tip hayvanları giderek sürüden ayıklayınız. Sağım başlıklarını çıkarmadan önce mutlaka o hayvana giden vakumu kesiniz. Vakum varken başlıkları memeden sıyırmaya çalışmayınız.
Düşük besleme düzeyi uygulanan sürülerde ve düşük verimli ineklerde sağım sayısının artması ile süt veriminde çok az artış olmaktadır. Buda işçilik giderlerini karşılamayabilir. Sağımın 6-7 dakika sürmesi idealdir. Sağım süresinin 4 dakikadan az olması verimin azalmasına yol açar.
Sağımda 3 temel kurala uyulması gerekmektedir; -İneğin sağıma hazırlanması ve sütün indirilmesi için memenin uyarılması, -Memenin kontrolü ve sağım hijyeni, -Sağım makinasının temizliği ve bakımı.
Nabız sayısı 40-75 nabız/d, nabız oranı 50/50, 60/40 veya 70/30, vakum değeri 37-50 kPa, çalışma sırasında vakumdaki sapmanın ± 2 kPa olması gerekmektedir (Işık ve Ünal, 2003).
Ön daldırmadan 30 sn sonra havlu kağıtla kurulayınız. Zaman olursa memeye masaj yapılmalıdır. yaptıktan sonra sağım başlar. Yukarıdaki 3 maddedeki işlemler 60 sn sürmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
süt günde en az 6-7 kez 15 er dakika sağılmalıdır. İki memeyi aynı anda sağmanın süt yapımını arttırdığı belirtilmiştir. Meme kalkanı, silikon meme başı, meme başı çıkarıcılar gibi araçlar nadiren işe yarar, emzirmeye ve toplam süreye olumsuz etkileri nedeniyle çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Süt sağma sıklığı için genellikle önerilen 3 saat arayla 15-20 dakika süreyle sağılması şeklindedir. Doğumdan sonraki süreçte eğer bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise emmesi iyi ise sütün sağılmasına gerek yoktur.
Sütünüzü elle ya da pompa ile sağmak, bebeğinizden ayrıysanız veya bebeğiniz emmeyi reddediyorsa süt miktarını koruyabilmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra sütünüz az ise süt sağmak bebeğinize verebileceğiniz ekstra süt sağlarken, sütünüzün artmasına da yardımcı olabilir.
2.Süt Sağma Makinesi ile Sağma Yapın!
Çıkan miktar az olabilir. Örneğin elektrikli göğüs pompası ile sağma yaparken ya da diğer süt sağma araçlarını kullanırken tıpkı emzirmede olduğu gibi (tamamen aynısı değildir ancak büyük ölçüde benzerdir) göğsünüze bol bol ileti göndererek sütünüzün artması sağlanmaktadır.
dır.Yağlı sistem süt sağım makinelerinde 10w40 yağ kullanılır.Bu yağ süt sağım makineleri için özel olarak tasarlanmış bir yağ olmalıdır.Otomobillerde kullanılan 10w40 yağı süt sağım makineleri için uygun değildir.Motor ömrünü azaltıp fazla yağ yakmaya neden olur.Süt sağım makineleri kullanılan yağı devirdavim yaparak ...
Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır. Süt akışı durdukça aynı işlemi göğsünüzdeki yerini biraz değiştirerek tekrar uygulayın.
Eğer bebeğiniz memeyi alamıyorsa, mümkün olduğu kadar erken zamanda süt sağmaya başlamanız ve bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta (ilk günlerde 24 saatte 8 ya da 12 kez) sağmanız önem taşır.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
Memedeki kan damarlarının, süt oluşturan hücrelere ve dokulara yeterli miktarda kan temin etmeleri gerekir. Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir. Süt salgılama hücreleri olan alveoller süt oluşturan dokuların yapı elemanlarıdır.
Normal bir sağım süresi; hayvanın süt verimi ve sağım debisine bağlı olarak 5-7 dakikadır. Sağımı uzatan hayvanları en son sağın ve bu tip hayvanları giderek sürüden ayıklayınız. Sağım başlıklarını çıkarmadan önce mutlaka o hayvana giden vakumu kesiniz. Vakum varken başlıkları memeden sıyırmaya çalışmayınız.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Aynı gün sağılan anne sütünü birleştirmek mümkün. Ancak bunu yaparken sütlerin sıcaklığı birbirine yakın olmalı. Buzdolabından çıkardığınız süte yeni sağdığınız sütü eklemek pek doğru değildir. Eğer aynı gün sağdığınız sütleri birlikte depolamak istiyorsanız önce yeni sağdığınız sütü buzdolabında soğutmanız önerilir.
4 – 5. günden sonra anne sütü bebeğin ihtiyacından fazla üretilmeye başlayabilir. Eğer bebeğiniz göğsünüzü emerek boşaltamıyorsa, bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzü sağarak boşaltmanız süt üretiminizi arttıracaktır. Çünkü vücudunuz boşalan süt kanallarınızı doldurmak için süt üretmeye başlayacaktır.
Sağma işlemi sırasında parmak hareketleri yuvarlama şeklinde olmalı, parmaklar ile meme derisi ovuşturulmamalıdır. El meme etrafında döndürülmeli, masaj koltuk altı da dâhil olmak üzere tüm memeye uygulanmalıdır. Memeleri elle sağarak boşaltma süresi yaklaşık 20-30 dakikadır.
Sağlıklı bir anne günde ortalama 600-1035 ml süt üretmektedir. Bebeğinizi emzirmiyor, sadece göğüs pompası kullanıyorsanız, 24 saat içinde 8-10 kez arası sağım yapmanız tavsiye edilir. Fakat her anne ve bebek farklıdır. Göğüs pompası kullanma sürenizi, ikiniz için en doğru olana göre planlayabilirsiniz.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Süt sağma pompaları kesinlikle annenin süt miktarında azalmaya neden olmazlar. Aksine bu ürün, göğüsleri sürekli olarak süt üreten annenin rahat etmesini, ayrıca fazla sütün sağılarak saklanabilmesini sağlamaktadır.
Her iki göğsün aynı anda sağılması ile ardışık sağmaya göre aynı veya daha fazla süt elde edilebileceği gibi, sağma süresi de kısalarak annenin konforu sağlanır. Pompa setleri günlük değiştirilmelidir. Sütün toplandığı kaplar da steril olmalıdır.
kazein topakları eksi yüklüdür. Bu yüzden topaklar arasında elektriksel itme kuvvetleri vardır. Suyun sıcaklığının ve asitlik derecesinin değişmesi sonucu bu iki etkenden herhangi biri ortadan kalktığında topaklar birleşerek büyür ve süt kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri