Esasen, Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi günümüzde de Türk Dış Politikasının temel dayanağını oluşturmaktadır.
Gönlübol, Mehmet-Cem Sar, Olaylarla Türk Dış Politikası (1919-1973), Ankara 1974. Harp Tarihi Vesikaları Dergisi, S.15 (Aralık 1955).
İkinci Dünya Savaşı'na katılmayan ve tarafsız kalan Türkiye savaş sonrasında uluslararası ilişkilerde yalnız bırakıldı. Batılı devletlerden destek almak istemesinin nedeni ise Sovyetler Birliği'nin doğuda toprak talebinde bulunması ve Boğazlardan üs istemesi olmuştur.
Atatürk dönemi: 1923-1938.
1923-1929 döneminde özel girişime dayalı bir sanayileşme politikası benimsenmiş, özel girişimin çabaları sayesinde sanayileşmenin ve buna bağlı olarak kalkınmanın gerçekleşeceği beklenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Devletçilik: 1930-1938
1923'ten 1930'lu yılların başına kadar yaşanan süreç, iki iktisadi amacı öne çıkarmıştır: İktisadi bağımsızlık ve hızlı kalkınma.
Esasen, Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi günümüzde de Türk Dış Politikasının temel dayanağını oluşturmaktadır.
Türk Dış Politikası, içinde bulunduğumuz çalkantılı bölgesel ve uluslararası ortamda ülkemizin çıkarlarını korurken, aynı zamanda sürdürülebilir barış ve kalkınmaya uygun koşulların oluşmasını hedeflemekte, çevremizde barış, refah ve istikrar kuşağı tesisine katkıda bulunmaktadır.
Türkiye, II. Dünya Savaşı'na katılmadı ve aktif tarafsızlık politikasını benimsedi. Bu politikanın gereği olarak hem Mihver Devletlerle hem de Müttefik Devletlerle ilişkilerini sürdürdü.
Bütün bu bilgilerden anlaşılacağı gibi, 19Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkması Türk tarihinin bir dönüm noktasıdır. Bu olay ile Türk Millî Mücadelesi fiilen başlamış oluyordu.
1.Osmanlı Devleti'nin varlığı hukuken sona ermiştir. 2.Bu antlaşma ile İtilaf Devletleri Kurtuluş Savaşı'nı TBMM'nin kazandığını resmen kabul ettiler. 3.Mondros Ateşkes Antlaşması geçerliliğini yitirmiştir. Misak-ı Milli'deki sınırlara büyük ölçüde ulaşılmıştır.
Kurtuluş Savaşı hazırlık döneminin ilk aşaması Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile başlamıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk, İstanbul hükümetinin padişahı Vahdettin'in emri ile 9. Ordu Müfettişi sıfatı ile Samsun'a gönderilmiştir.
Türkiye, Lozan Antlaşması'ndan sonra, kollektif barış ve güvenliğin hararetli savunucusu olarak anti-revizyonist bir politika takip etmiştir. Bu politikayı İkinci Dünya Savaşı yıllarında da sürdüren Türkiye, kendi çıkarları doğrultusunda her ülke ile eşit mesafede durarak denge politikası kurmaya çalışmıştır.
Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiliz Başbakanı Churchill arasında 30-31 Ocak 1943'te Adana yakınlarındaki Yenice istasyonunda yapılan görüşme sonucunda Türkiye Müttefiklere yaklaşmakla beraber savaşa girmeyi kabul etmemiştir.
İki dünya savaşı arasındaki dönemde Türk dış politikasının temel eğilimi Lozan Antlaşması ile oluşan statükonun devam ettirilmesi yönünde olmuş ve böylece Türkiye, Avrupa'da savaş sonrası oluşan dengeyi sürdürmeye çalışan devletlerin çabalarına katkıda bulunmuştu.
Dış politika analizi içerisinde kullanıldığı hâliyle içerik analizi, yazıya geçirilmiş ya da kaydedilmiş konuşmaların sistematik ve objektif olarak çalışılmasıyla, siyasi aktörlerin kişiliklerinin ve bireysel özelliklerinin anlaşılmasında kullanılan bir araştırma tekniği olarak tanımlanabilir.
İç politika, bir devletin sınırları içindeki tüm konular ve faaliyetlerle doğrudan ilgili olan idari kararlardır. Bir hükûmetin ülke dışındaki çıkarlarını geliştirme yollarını ifade eden dış politikadan farklıdır.
Dış politika bir ülkenin dış dünya ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri başta olmak üzere her çeşit ilişkilerinin yönetimi olarak da tarif edilebilir. Bu çerçevede, dış ekonomik ilişkiler özellikle Batı dünyasında dış politikanın her zaman en önemli unsurlarından biri olagelmiştir.
Cumhuriyet ilan edilmeden yani yeni bir ülke kurulmadan; Şubat 1923'te, izlenecek ekonomik politikaların belirlenmesi ve ekonomik kalkınmanın tüm toplumun katılımı ile başlatılması için İzmir'de Türkiye İktisat Kongresi'ni toplamıştır.
Atatürk dönemi ekonomi politikalarını dönemsel olarak, 1923'de Cumhuriyetin ilanından 1929 dünya ekonomik buhranına kadar geçen, liberal ekonomi politikalarının uygulandığı dönem, 1930'dan Atatürk'ün 1938'de ölümüne kadar geçen sürede uygulanan devletçi ekonomi politikaları şeklinde sınıflandırabiliriz.
Bu amaç doğrultusunda bazı iktisadi tedbirlerin alınması ve bir an önce uygulamaya geçilebilmesi için İzmir'de, İktisat Kongresi tertip edildi. Bu kongre Türkiye'de Cumhuriyet döneminde ekonomi alanında düzenlenen ilk kongre olması ve karma ekonomik modelin benimsenmesi açısından önemli bir yere sahiptir.
23 Nisan 1923 - 4 Şubat'ta kesilen Lozan Konferansı'nın yeniden başlaması. 24 Temmuz 1923 - Lozan Barış Antlaşması imzalandı. 13 Ekim 1923 - Çıkarılan bir yasayla Ankara, Hükümet merkezi yapıldı. 29 Ekim 1923 - Anayasa değişikliği yapılarak Cumhuriyet ilân edildi.
Dış politikada ise Atatürk'ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesinden hareketle uluslararası siyasette etkin ve barışçıl bir politika takip edilmiştir. Balkan Antantı ve Sadabad Paktı bunun somut sonuçlarıdır. Eylül 1939'da Türkiye kendini yeni bir dünya savaşının eşiğinde bulmuştur.
Tarım üretimi yaklaşık % 50 düşüş göstermiştir. Ekonomik krizden, ulaşım sektörü de payını almış ve bu alanda önemli bir yatırım yapılmamıştır. Yoksulluk, yolsuzluk ve ağır vergiler bu dönemin en önemli özelliklerindendir. Tüm bu olumsuzluklar, halk üzerinde çok kötü izler bırakmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri