Tüketilen gıdalar, hormonal dengesizlikler, kimyasal sert sabun kullanımı, belli başlı hastalıklar, ilaçlar ya da stres sebum üretimini tetikleyebilir. Vücut fazla sebum ürettiğinde eğer nem açısından bir dengelenme yapılmaz ise ciltte tıkanıklıklar başlar. Yağı tutmak için gözenekler ilk olarak genişler.
Yanlış beslenme, hormonal değişiklikler, hava kirliliği gibi etkenler saçın yağlanmasına sebum salgısının artmasına sebep olur. Aşırı yağlanma saç tellerinin zayıf ve hacimsiz görünmesine neden olur. B3 vitamini içeren özel formül saç derisindeki sebum salgısını dengeler fazla yağlanmayı engeller.
Ciltte Sebum Neden Artar? Sebum, cildin nem seviyesini dengeleyen doğal bir sıvıdır. Cildin nem dengesi bozulmuşsa cilt kendini korumak adına daha fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum üretimi ise bir süre sonra gözenek dışına çıkarak cildin yağlanmasına sebep olur.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Öncelikle seçeceğiniz cilt temizleme ürünleriyle cildinizi, gözeneklerin içine kadar temizlemelisiniz. Temizleme jeli, tonik, haftada bir ya da iki kere maske/peeling yaparak cildinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Daha sonra ise sebum kontrol kremini her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Bunların dışında sebum fazlalığı kozmetik anlamda da bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Ciltte parlak ve yağlı bir görünüm ortaya çıkar. Ayrıca makyaj ve bakım ürünlerinin kullanımı da zorlaşmaya başlar. Cilt yüzeyinde biriken ve zaman içerisinde bozulan sebum salgısı ciltte kirli bir görünüm ortaya çıkarabilir.
Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
Düzenli olarak yüzün yıkanması, temizliğinin yapılması ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması önemlidir. Ayrıca cildi düzenli olarak nemlendirmek ve yüz maskesi yapmak da cilt yağlanmasının önüne geçebilir.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir.
Normal cilt; gözenekler küçük, cilt pürüzsüz ve yumuşaktır, görünür sivilce bulunmaz. Yağlı cilt; parlaklık vardır, gözenekler açıktır, siyah noktalar, beyaz yağ butoncukları olabilir ve az da olsa sivilcelenme yaşanabilir. Kuru cilt; gözenekler küçüktür, cilt kurudur, yer yer kepeklenme gösterebilir.
Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almaya ve bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur. Özellikle de karaciğer, böbrek, kalp gibi organların çevresinin yağlanması insülin direnci, hipertansiyon, diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
Sebese Bez ve Sebum Yapımının Rolü Sebase bezler; trigliserid, serbest yağ asitleri ve parçalanma ürünleri, balmumu esterleri, skualen, kolesterol ve kolestrol esterlerinden oluşan sebum yapımını sağlamakta. Tek başına bir kanal ile yada pilosebase ünitte ortak kanal ile deri yüzeyine açılmakta.
Suyun cilt güzelliğinde oldukça önemli bir rolü var. Cilt sağlığını desteklemenin ve nem kaybını önleyebilmenin en önemli adımlarından biri, günde 2.5 litre su tüketmek. Cildin nem dengesini bozan ürünler yerine, cilde maksimum seviyede etkisi olan bileşenleri içeren nemlendirici serumları kullanmanız gerekiyor.
Sebum Dengesi: Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltlerin Problemi. Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerdeki sebum miktarı ve kalitesi düzensizdir. Bu durum sivilce ve akne kaynaklı leke oluşma riskini artırır. Ergenlik sivilcesi sık görülse de gençleri psikolojik yönden de etkiler.
Yağlı cilt: Androjen ,erkeklik hormonu artmasına yanıt olarak artmış pilosebase bez salgıları sonucu aşırı cilt yağlanması olabilir.Sonuçta bir “yağlı cilt” ten bahsedilir. Ses değişiklikleri: Ses telleri androjen (erkeklik hormonu) etkisi ile kalınlaşır.
Beslenme alışkanlıkları, cilt yağlanmasını büyük ölçüde etkileyebilir. Özellikle aşırı tuzlu, baharatlı, işlenmiş yağ ve katkı maddeleri içeren fast-food ürünleri ile şekerli içeceklerin tüketimi cilt yağlanmasını artırabilir. Ayrıca, kirli hava, toz ve çeşitli hava koşulları da ciltte yağlanmaya neden olabilir.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Sebum salgısının aşırı artması durumunda kanaldan salgılanan yağ ve yine kanaldan atılan ölü deri hücreler ile birleşerek deri gözeneklerini tıkar. Böylece bu kanalda rahatlıkla bakteri ürer. Bu bakterilerin ürettiği kimyasal maddeler yağ bezinde iltihabi reaksiyonu uyarır ve böylelikle kanalın duvarı çatlar.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Karma Cilt Nasıl Anlaşılır? Karma ciltlerin en bilinen özelliği, ciltte hem yağlı hem kuru bölgelerin olmasıdır. Yanaklarda kuruluk sebebiyle pul pul deri dökülmesi oluşabilirken yağlı bölgelerde siyah noktaya yatkınlık, parlak görünüm ve genişleyen gözenekler sık görülen durumlardır.
Cilt tipimiz zamanla değişir mi? Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir.
T bölgesi yağlanması hormonal salgılar, uzun süre güneşe maruz kalmaya veya kullanmakta olduğunuz ürünlerin sert kimyasallar içermesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle T bölgesi yağlanmasından kurtulmanın ilk şartının doğru cilt bakımı ve doğal içerikler olduğunu unutmamamız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri