Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyorsa, arka taraf da boşsa; lastik hava basıncınızı ön lastikler 34 Psi, arka lastikler 32 Psi olacak şekilde yapabilirsiniz.
Seyahat noktasında eğer aracın ağırlıkları eşitse ve ön tarafta sadece 2 kişi varsa, o vakit Önder 34 psi ve arkalar 32 psi olmalıdır. Ancak hem ön hem de arka tarafta toplamda 4 kişi var ise, o vakit tüm lastiklerin ideal hava basıncı 34 psi olması gerekir.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir. Kış aylarında 2.2 bar (32 psi) yerine 2.4 bar (35 psi) basmanız aracınız için daha iyi performans sağlayacaktır.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir. Sürüş sırasında oluşan ısının basıncı değiştirmediğinden emin olmak için, soğuk hava koşullarındaki basınç, tercihen aracın kullanılmasından en az 30 dakika sonra ölçülmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Araç içerisinde ağırlık dengede adımı üzerinden ideal hava basıncı ele alınır. Bu bağlamda ön koltuklarda iki kişi var ise ve arka koltuklar boş ise, bu doğrultuda ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için ise 34 psi hava basıncı ele alınır.
205 55 R16 Ebatında Lastik Hava Basıncı
Önde iki arkada iki kişi olduğu durumda lastiklerin hepsi 36 Psi olmalıdır. Aracın kendi yük durumunda ön taraf daha yüklüyse ilk durum için önde sadece iki birey olduğu düşünüldüğünde ön lastikler için 36 Psi arka taraf için 34 Psi olmalıdır.
205 55 R16 Lastik Basınç Değeri
Aracınızın ağırlık denge dağılımı eşit, ön koltuklarda 2 kişi varsa ve arka koltuklar boş ise, lastik basınç değerleri ön lastikler için 36 psi arka lastikler için ise 34 psi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir. Aracın ağırlığı, araç içindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi detaylara göre bu değerler birkaç Psi daha fazla olabilir.
Zorlu kış şartlarında araçların güvenli bir şekilde kullanılması son derece önemli olup, mutlaka 205 55 r16 kış lastiği kullanılması gerekir.
Otomobil üreticileri günümüzde üretilen çoğu c sınıf araçlar için 205/55r16 lastik ölçüsünü kullanmaktadır. Bunlardan bazıları; hyundai elantra, i30, honda civic, toyota corrolla, volkswagen golf, vw jetta, audi a3, bmw 1 serisi, peugeot 308, citroen C4, renault fluence ve megan modellerini örnek gösterebiliriz.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri