Sırra kadem basmak DEYİMİNİN ANLAMI NEDİR? Sırra kadem basmak deyimi açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından açıklama yapılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bunlardan bir tanesi de "Sırra Kadem Basmak" deyimidir. Türk Dil Kurumu da bu sözcüğü hem tek başına, hem de söz gurubu içerisinde incelemiştir. TDK'ya Göre Sırra Kadem Basmak Ne Anlama Gelir? Kadem sözcüğünün kullanıldığı ilk ifade dendiğinde herkesin aklına sırra Kadem basmak gelir.
KADEM, Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi, Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi ile mevcut literatürün zenginleşmesine ve çözüm odaklı politikaların üretilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
kadem basmak, adım atmak, gitmek, anlamını taşır. arb. kadem ön, öncelik, adım, ayak ,önden gitme, önce olma, önceleme manalarını karşılamakla beraber kıdemden köken almaktadır .
Sabitkadem, günümüzde sıkça kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Derneğin adı, KADIN VE DEMOKRASİ DERNEĞİ' dir. Kısa adı KADEM' dir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Köken. Osmanlı Türkçesi قدم, o da Arapça قَدَمْ (ḳadem) kelimesinden gelir.
kadim - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳdm kökünden gelen ḳadīm قديم “önce olan, önceki, eski” sözcüğünden alıntıdır.
Bir kimse ortalıktan yok olmak. “Sırra kadem bastı adam!”
Kadem-i sıdk Allah'ın ilminde kulun ebedî mutluluğa ereceği, kadem-i cebbâr ise bedbahtlığa uğrayacağı anlamına gelir (et-Taʿrîfât, “Ḳadem” md.). Bu durumlardan ilki Allah'ın hâdî, ikincisi mudıl isminin birer tecellisidir.
Kadem ismi Arapça kökenli bir isimdir. Kur'an'ı Kerim'de de geçmektedir. Kadem ismi erkek ve kız çocuklar için uygundur.
Kerhen kelimesi istemeyerek anlamına gelmektedir. Arapça kerh yani iğrenmek kelimesinden gelmektedir. Kerhen kelimesi gönülsüz kabul edilen işler için kullanılmaktadır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sırrolmak kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Sırrolmak kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Sırrolmak kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı sirr + Türkçe olmak şeklindedir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
İkircikli kelimesi genelde duraksayan, karar vermekte zorlanan kişiler için kullanılmaktadır ve bu anlamda kullanımı da doğrudur. TDK sözlükte kararsız, şüpheli, tereddüt eden anlamına gelen İkircik kelimesi İkircikli olarak bu durumu yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Kararsız olan kişiler için İkircikli denir.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir.
Kadim kelimesini daha çok kadim dost olarak duymuşsunuzdur. İnsanlar birbirlerine kadim dostum derler ve bunu dediklerinde her zaman dostum olan ya da eski dostum anlamı bulunur. Çok eskiye dayanan dostluklar için kadim dost ya da kadim dostluk tabiri kullanılabilir.
Kadem Mete (d. 1967, İyidere, Rize), turizmci, siyasetçi. 28. dönem TBMM AK Parti Muğla milletvekilidir.
Bugün unutulan deyimlerden birine eski bir yazmada rastlıyoruz: Kadem getirmek. Bu deyim misafirin gelişi münasebetiyle onun hayır ve bereket getirdiğini belirtmek niyetiyle kullanılır.
Toplumsal hayatın her alanında kadının temsilini güçlendirmeyi hedefler. Uluslararası arenada da aktif olarak yer alan KADEM, kadın çalışmaları ve sorunlarını uluslararası platformlara taşımaktadır.
Tarihlerin yazımında Milattan Önce ve Milattan Sonra belirtilirken kısaltmada nokta kullanılmaz: MÖ, MS. Sık kullanılan bazı kısaltmaların yazımı: yak.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri