1980'li yıllarda oyun yazarlığında bir durgunluk görüldü. Tek kişilik oyun türünde bir patlama yaşandı. Dönemin üretkenlikleriyle ve yapıtlarının yarattığı etki nedeniyle öne çıkan beş yazar, Turgut Özakman, Ferhan Şensoy, Tuncer Cücenoğlu, Murathan Mungan ve Memet Baydur'dur.
Bu arayışlar yazarları epik tiyatro, absürt tiyatro gibi öncü türlere yöneltmiştir. Oktay Rifat, Melih Cevdet, Refik Erduran, Turgut Özakman, Nezihe Meriç, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena, Güngör Dilmen, Necati Cumalı bu dönem tiyatro yazarlarımızdan bazılarıdır.
Güngör Dilmen, Melih Cevdet Anday, Orhan Asena, Adalet Ağaoğlu, Başar Sabuncu, Necati Cumalı, Recep Bilginer, Tuncer Cücenoğlu, Cahit Atay, Turan Oflazoğlu, Çetin Altan, Re- fik Erduran, Ülker Köksal, Nezihe Araz, Nazım Kurşunlu gibi yazarlar başlıca eserlerini bu dönemde vermişlerdir.
Nazım Hikmet (ö. 1963), Necip Fazıl Kısakürek (ö. 1983), Ahmet Kutsi Tecer (ö. 1967), Nazım Kurşunlu (ö. 1980), Oktay Rıfat (ö. 1988), Melih Cevdet Anday (ö. 2002), Haldun Taner (ö. 1986), Turgut Özakman (ö.
1980'lerde ise oyun yazarlığı nicelik ve nitelik açısından bir durgunluk yaşar. Türk tiyatrosunda önceki dönemlerde görülen coşkunluk bu yıllarda görülmez.
İlgili 37 soru bulundu
1980'li yıllarda oyun yazarlığında bir durgunluk görüldü. Tek kişilik oyun türünde bir patlama yaşandı. Dönemin üretkenlikleriyle ve yapıtlarının yarattığı etki nedeniyle öne çıkan beş yazar, Turgut Özakman, Ferhan Şensoy, Tuncer Cücenoğlu, Murathan Mungan ve Memet Baydur'dur.
6 - 1980 lerde oyun yazarlığı nicelik ve nitelik açısından durgunluk yaşar.
William Shakespeare (26 Nisan 1564 (vaftiz) – 23 Nisan 1616), İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Genellikle İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak anılır.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir.
Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu olarak kabul edilen Muhsin Ertuğrul, sinema alanında da Türkiye'de ilk önemli katkıları gerçekleştirmiş; 1922-1939 yılları arasında Türkiye'de film yapan tek kişi olmuştur.
Musahipzade Celal, II. Meşrutiyet döneminde yetişmiş ve sadece tiyatro odaklı eser veren iki önemli yazarımızdan biridir. 1868-1959 tarihleri arasında yaşamış ustanın 20'den fazla eseri mevcuttur.
Çağdaş Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul, Hariciye Nezareti memurlarından Hüseyin Hüsnü Bey ile Alman asıllı Fatma Dilruh Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da 28 Şubat 1892'de dünyaya geldi.
1950 ve 1980 roman türü incelenirken ortaya çıkan bu yönelimler de göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Necati Cumalı, Tarık Buğra gibi isimler bu dönemde köy - kasaba edebiyatı olarak da adlandırılan bu tarza yönelmişlerdir.
Vedat Nedim Tör, Siyah Beyaz, Sanatkar Aşkı, Kadın Asker Olursa, Kör, Değişen Adam, Aşağıdan Yukarı, Sahte Kahramanlar gibi daha pek çok tiyatro eserleri Cumhuriyet döneminde görülmektedir.
Haldun Taner (16 Mart 1915, İstanbul - 7 Mayıs 1986, İstanbul); Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir.
Fatma Nudiye Yalçı, Cumhuriyet dönemi ilk kadın tiyatro yazarıdır. 1904 yılında İstanbul Kasımpaşa'da doğmuştur. Bir kadın tarafından yazılan ilk tiyatro oyunu olan “Beyoğlu 1931”isimli eser yazara aittir. Yazdığı oyun,sahnelenmesi için programa alınmış ancak sonradan iptal edilerek sahneye taşınamamıştır.
•Tanzimat döneminde telif ve tercüme birçok tiyatro eseri kaleme alınmıştır. Şinasi, Âli Bey, Ali Haydar Bey, Ahmet Vefik Paşa, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamid Tarhan, Sami Paşazade Sezai gibi devrin önde gelen devlet adamları ve yazarları bu dönemde tiyatro eserleri yazmışlardır.
Thespis korodan ayrı olarak ezgisini söylüyordu. Böylece ilk kez konuşma, daha önemlisi tiyatronun ilk oyuncusu doğmuş oldu.
Haldun Taner, Türk tiyatrosunun önemli oyun yazarlarından biridir. Sersem Kocanın Kurnaz Karısı adlı eserinde “oyun içinde oyun” kurgusu vardır. Bir sarmal şeklinde birbiriyle ilişkili birkaç konunun ele alındığı oyunda esas olarak Türk Tiyatrosunun kendi kimliğini arayış serüveni anlatılmaktadır.
Oyun tasarımcısı; dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümünde görev alan kişilerdir.
Müfit Ratip (d. 29 Mayıs 1887, İstanbul - ö. 29 Mayıs 1920, İstanbul), Fecr-i Âti'nin kurucularından biri olan eski oyun yazarı ve çevirmen. Aynı zamanda ilk tiyatro eleştirmenlerinden biridir.
Batılı tarzda oyun yazma girişimi 1800'lü yılların sonunda Batı tiyatrosundan örnekleri taklit ederek başlamıştır.
1970'lerde pek çok topluluk ağırlıkla politik tiyatro üstünde durdu. Bu dönemde sık sık yerli ve yabancı siyasal-belgesel oyunlar sahnelendi; bir yandan da gerçekçi köy oyunları, tarihsel oyunlar, geleneksel Türk tiyatrosunun özelliklerine dayalı müzikli oyunlar, kabare oyunları, epik oyunlar yazıldı.
SERVET BEYBABA, Ahmed Tevfik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri