Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Gaziantep'ten ne alınır? Biber Salçası (Acı, Tatlı, Karışık), Pul Biber, Toz Biber, Dolmalık Patlıcan Kurusu, Dolmalık Biber Kurusu, Dolmalık Kabak Kurusu, bastık, sucuk, tahin helvası, köy pekmezi, lahmacun ve baklava en çok alınan ürünlerdir.
Urfa'nın en meşhur yemekleri denince akla ilk olarak ciğer kebap, lahmacun ve çiğ köfte geliyor. Kebap deyince akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da geçirdiğin günler boyunca Urfa kebabının en lezzetli hallerini tadabilirsin.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Mardin'e ait yöresel bir tatlı olan kahiye, künefe peyniri ile yapılıyor.
Mardin'in Nusaybin İlçesinde PKK/YPG'li teröristlerin Suriye tarafından attığı havan topunun isabet etmesi sonucu şehit olan 48 yaşındaki Fatma Yıldız ile kızları 12 yaşındaki Emine Yıldız ve 15 yaşındaki Leyla Yıldız İlimiz İdil İlçesi Ulak köyünde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı.
338, 346 ve 350 yıllarında Sâsânîler tarafından kuşatılan şehir 363'te zaptedildi ve halkının bir kısmı Âmid'e (Diyarbakır), bir kısmı da Nasîbînü's-sagīr'e göç etmek zorunda kaldı. 489'da Edessa'da (Urfa) bulunan Nestûrî metropolitliği Nusaybin'e nakledildi ve Nusaybin Nestûrîliğin merkezi olma özelliği kazandı.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Frenk bağı, koruklu kolye, incili kolye, akik kolye, oymalı piramit kolye, taşlı kolye, kordon. Boyuna takılan gerdanlık ve kolye çeşitleri yanında ayrıca “Kelep” (inci) büyük bir öneme sahiptir ve çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri