Konut Kredisi Peşinat Tutarı 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Bankamız konut kredisine hemen başvurun, 120 aya kadar vade imkânı ile hayalinizdeki evin sahibi olun. 120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Konut kredisi çekecekseniz kredi tutarının, ev bedelinin en fazla % 80'i olacak şekilde verileceğini bilmeniz gerekiyor. Yani 100 bin TL'lik bir ev için en fazla 80 bin TL kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalar, geri kalan tutarı ihtiyaç kredilerinden tahsis ederek size bir teklif sunabilir.
Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil. Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90'ı kadar kadar kredi çekebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
- Konut değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan konutlar için yüzde 50, - Konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlar için azami 2,5 milyon TL, - Konut değeri 10 milyon TL üzerinde olan 2. el konutlar için ise konut kredisi imkanı yok. Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı?
Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğinizin konut değerinin en fazla %80'ini karşılıyordu. Bu durum, Mart 2020'de 500.000 TL'ye kadar olan konutlar için %90 oranıyla güncellendi. Konutun değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici olabiliyor.
ikinci el konutlar için de azami oranlar yeniden belirlendi
Buna göre, değeri 1 milyon lira ve altında olan ikinci el konutlar için, bu bedelin yüzde 90'ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlar için ise yüzde 60 ila 70 arasında olacak.
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Konut kredisi aylık tutarı, hane gelirine göre belirlenir. Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler.
450.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 828.080,21 TL'dir.
Gayrimenkul Ekspertiz Ücreti 2023
Değerleme yapılacak olan gayrimenkulün niteliğine göre 791 TL ile 7 bin 537 TL arasında değişeceği ifade edildi. Güncel Ekspertiz Ücreti Bilgilerine ulaşmak için RESMİ GAZETE Tıklayın.
Çekilebilecek kredi tutarı ile ilgili yasal bir zorunluluk var mı? Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur.
HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak. Hanede eşlerden birinin üzerine ev varsa, eşler kampanyadan yararlanamayacaklar.
1.000.000 TL 15 yıl vadeli konut kredisini %0,69 faiz oranı ile aylık taksit 9.718,86 TL toplam geri ödeme 1.749.395,57 TL.
Konuta gelerek değer biçen eksperin belirlediği değerin yasal olarak en fazla %80'ini banka konut kredisi olarak verebilir. Örneğin, bankanın göndereceği eksperin 200 bin TL değer biçtiği bir eve en fazla 160 bin TL bir konut kredisi kullandırılabilir.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Ev kredisi başvurularınızda, satın alacağınız gayrimenkulün resmî anlamda da ev olması gerekmektedir. Evin sahip olduğu tapuda, nitelik olarak “mesken” ibaresi yer almalıdır. Tapu kaydında mesken olarak görünmeyen gayrimenkuller için konut kredisi kullandırılmaz.
Krediye uygunluk için borç-gelir oranınızı kontrol edin. Bu oran, aylık gelirinize göre ödeme yapmanız gereken mevcut borç miktarınızı belirtir. Bankalar genellikle bu oranın belirli bir düzeyin altında olmasını bekler. Borç-gelir oranınız uygunsa, kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı artar.
İlk Evim Kredisi olarak adlandırılan bu kampanyanın faiz oranı ve vadesi standart konut kredisine göre çok daha avantajlı olacak. Faiz oranının %1,20 seviyelerinde olması ve vadenin 180 aya kadar çıkabilmesi bekleniyor.
Alacağınız konut kat irtifakı veya kat mülkiyetine sahipse bankaya gelir belgeniz ve evin tapusuyla giderek konut kredisine başvurmak istediğinizi belirttiğinizde banka görevlisi sizi sıradaki adımlara yönlendirir. Geliriniz ve kredi notunuz gerekli koşulları sağlıyorsa ekspertiz süreci başlar.
Belirlenen ekspertiz değerinin yüzde 80'ine kadar 3-240 ay vade aralığında konut kredisi alınabilmektedir. Evin geri kalan yüzde 20'si için peşinatınızın olması gerekmektedir.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri