Sınav sabahı kahvaltınız da 1 porsiyon meyve mutlaka olsun. Meyve olarak muz tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki magnezyum sayesinde rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Diğer bir seçenek olarak mürdüm eriği, kiraz, çilek gibi kırmızı-mor meyveleri de tüketebilirsiniz.
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz. Sınav sırasında ise şekerli gıdalar tüketmekten kaçınınız.
Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta (sizi uzun süre tok tutar midemizin kazınmasını önler), birkaç dilim ekmek, pekmez, tahin, zeytin ile mevsimine uygun olan sebzelerden domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır.
Hem sınava hazırlanılan bu son günlerde hem de sınav günü için öğrencilere destek sağlayacak önerilerin sunan uzmanlar, sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi.
Papatya, yaban mersini, rooibos, kuşburnu gibi bitki çayları stresi azaltırken konsantrasyonunuzu daha uzun süre toplamaya yardımcı olabilir. Sınava girmeden önce şekerli gıdalar tüketmeyin. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinleri tercih edin.
İlgili 16 soru bulundu
Sınav süresince birbirinizin koçu olabilir, birbirinize sorular yöneltebilir, romantik bir ders çalışma akşamı düzenleyebilirsiniz. Hepimiz biliyoruz ki sınav senesi psikolojik olarak da zor bir sene fakat bu zorluğu sevgiliniz anlayışlı ve destekleyici biriyse çok başarılı şekilde atlatabilirsiniz.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Beslenmenin beyin gelişimi ve hafızayı etkilediğini vurgulayan Çelik, yenilen besinlerin insan hafızası, zekası ve konsantrasyon gücü üzerinde etkisinin büyük olduğunu, avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini ve limonun hafızaya katkı sağladığı için sınav hazırlığı dönemlerinde tüketilebilceğini söyledi.
Kahvaltı sırasında mümkün olduğunca tüm besin gruplarından tüketilmeli. Süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve ve sebze-meyve suları gibi dengeli seçimler yapılmalı. Bunlar, dikkati toplamak ve zihinsel performans için destekleyicidir.
Sınava yakın günlerde iyi uyumak zihnin dinlenmesine yardımcı olacaktır. Sınavdan önceki günlerde hafif tempoda yürüyüş ve egzersiz yapmaya özen gösterin. Sınavdan 1 gün önce, özellikle akşam yemeğinde hafif beslenin. Sınavdan önceki gün hazırlıklarınızı bir gün önceden tamamlayın.
Fikre odaklanmak: İçerdiği kafein sebebiyle tıpkı sabahları içtiğiniz fincan kahveniz gibi, kola da oldukça uyarıcı özelliklere sahiptir. Kafein kan akışınıza girdiğinde, konsantrasyon ve zihinsel odaklanmayı arttırır.
Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Aslında bu yanlış bir tutum değil çünkü bitter çikolata sınavdan önce zihin açan besinler arasında yer alıyor. İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip.
Sınavdan bir akşam önce kızartma türü ağır ve yağlı yemeklerden kaçının. Taze sebze, yağsız et, salata, meyve tüketin. Sınav günü mutlaka kahvaltı yapın. Strese dayalı canınız bir şey istemeyebilir fakat az da olsa kahvaltınızı yapın.
Sınavdan 2 saat önce kadar su içmeyin. Tuvalet ihtiyacınızı da bu süre içerisinde giderin. Sınava girerken ağzınızı güzelcene su ile çalkaladıktan sonra, yarım litre su ile sınava girin. Şayet susarsanız yudum yudum belli aralıklarla yanınızda getirdiğiniz suyu içersiniz.
''UYKU TUTMAZSA ENDİŞELENMEYİN''
Psikolog Yeşilyurt “Sınav öncesindeki gün saat 7-8 gibi uyanmaya çalışın. Sınav saat 10'da olacağı için zaten sınav günü çok erken saatte kalkmanıza gerek yok. Sınavdan önceki gün uyuyamazsanız endişelenmeyin. O gece sizi uyku tutmasa da kendinizi uyumaya zorlamayın.
Sabah kahveyi fazla kaçırmayın! ''Konsantrasyonunuzu arttırmak için sınav öncesi kahve içme ritüeliniz varsa 1 bardaktan fazla tüketmeyin. Çünkü çok kahve içmenin uyarıcı etkisinden dolayı stresinizi arttıracağını ve diüretik ( idrar attırıcı) olduğunu unutmamalısınız.'' Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun!
Aşırı heyecanlı kişilerin kalp krizi konusunda risk altında olduğunu söyleyen Dr. Polat, “Ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanma, korkma, üzülme, sinirlenme ve hayal kırıklığına uğrama gibi olumsuz duygular kalp krizine yol açabilir.
Doğal yaşam koşulları hazırlamak: İnsanlar doğru solunum yapmayı, gevşemeyi, aşırı yorgunluktan kaçınmayı, temiz havada dolaşmayı, dinlenmeyi, düzenli uyku ve beslenmeyi, yeterli sıvı alımı gibi dengeleri düzene sokarak, heyecanın kontrol edilmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri