İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır.
Hayır, aynı kişi üzerinde ikinci bir araç olması durumunda, ikinci aracın sigorta poliçesinde herhangi bir indirime gidilemez. Yani sahip olunan bir araçtaki hasarsızlık indirimi diğer araca etki etmez. Her bir araç için hasarsızlık indirimi oranı farklı olarak hesaplanır.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse trafik sigortası fiyatı o kadar düşük olur. Örneğin, satın aldığın araç senin yerine babanın üzerine ise babanın yaşı senden büyük olacağı için senin ödemen gereken prim, babanın ödemesi gerekenden daha yüksek olacaktır.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır. 2. Basamak: Poliçenin ikinci yılının da hasarla kapatılması halinde %90 artış uygulanır.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
Trafik sigortasına tavan fiyat sistemi getirilmiştir. Bu durumda aracınızı ilk aldığınızda özel araba konumundaysa ortalama 4.500 TL olacaktır. İlk aldığınız araç tüzel yani şirket üzerine kayıtlıysa ortalama 5.500 TL olacaktır.
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
Trafik sigortası poliçesinin ilk yılında hasarsızlık olması durumunda araç sürücülerine %10 indirim oranı uygulanmaktadır. 6. basamakta olan araç sürücüleri trafik sigortası poliçelerinin ikinci yılında da hasarsızlık indirimi olarak %22 indirim kazanmaktadırlar.
Araç tarafından yapılan kaza sayısı arttıkça araç sigortası bedeli de orantılı şekilde artar. Trafik sigortası yaptırmak oldukça basit bir işlemdir. Sigortayeri avantajları ile dilediğiniz her yerden rahatlıkla yapmanız mümkündür.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Sonrasında araç sahibinin arabasına kavuşması için bu cezaları ödemesi ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir.
Sigortamı Gününden Önce Yenilersem Mevcut Poliçem Biter mi? Araç sahipleri sigorta süresi bitmeden poliçelerini yenileyebilir. Ancak, bu durumda süresi bitene kadar mevcut trafik sigortası devam eder. Poliçenin süresi dolduğunda yenilenen sigorta devreye girer.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri